Avrupa Birliği (AB) dönem başkanı İtalya'nın Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Türkiye ile AB yolculuğunda destek vermek için yakından ilgilendiklerini ve bazı başlıkların açılmasına yönelik umut vermek için çalıştıklarını söyledi.
İtalya Dışişleri Bakanı Gentiloni, AA'nın da üyesi olduğu başkent Roma'daki Yabancı Gazeteciler Derneği'ni ziyaret ederek gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gentiloni, Türk basın mensuplarıyla selamlaşmasında, "Başbakanımız size gelmek üzere" diyerek, İtalya Başbakanı Matteo Renzi'nin Türkiye'ye gelecek hafta yapmayı planladığı ziyarete değindi.
İtalya'nın Türkiye'nin AB üyeliğine destek verdiği ancak bununla birlikte İtalya'nın kısa bir süre sonra devredeceği AB dönem başkanlığı sırasında hiçbir yeni müzakere başlığının açılmadığının hatırlatılması üzerine Gentiloni, şunları söyledi:
"AB yolculuğunda destek olmak için Türkiye ile yakından ilgileniyoruz. Türk mevkidaşımla da geçenlerde bu konuyu konuştuk. En azından bazı başlıkların açılmasına yönelik umut vermek için çalışıyoruz. Ekonomi ve para politikası olan 17'inci başlık ile sosyal politikayı ilgilendiren 19'uncu başlığın açılması durumunda ileriye doğru bir adım atılır."
İtalya Başbakanı Renzi'nin gelecek hafta Türkiye'ye yapacağı ziyarette müzakere başlıklarının doğal olarak gündeme geleceğini ifade eden Gentiloni, "İtalya'nın çabasının dışında AB'de kararlar oybirliğiyle alınıyor. AB böyle işliyor. Burada diplomatik bir çalışma gerekiyor ki biz de bunu yoğun şekilde yapıyoruz . Ama bazı ülkeler meşru olarak buna karşı. AB'de çoğunlukla karar alınmıyor" dedi.
Gentiloni, Kıbrıs açıklarında doğal kaynak arama faaliyetleri ve o bölgede yaşananlara ilişkin İtalya'nın pozisyonu hakkındaki soruya yanıt verirken de Ukrayna ile Rusya arasındaki krizin ardından İtalya için enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi gerekliliğinin ortaya çıktığını hatırlattı. Gentiloni, burada son olarak Rusya'nın Güney Akım projesine devam edilmemesi yönünde aldığı kararın da etkili olduğunu kaydetti.
Paolo Gentiloni, Kıbrıs açıklarında keşfedilen enerji kaynakları üzerinde faaliyet gösteren İtalyan şirketi ENİ'nin burada önemli çıkarları olduğunu ifade ederek, bu konuya enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi bakımından yaklaştıklarını dile getirdi.
Ukrayna-Rusya krizi -
Avrupa'nın Ukrayna krizi nedeniyle karşı karşıya kaldığı enerji sorununa değinen Gentiloni, "İtalya, AB ve NATO'nun ifade ettiği ve Ukrayna'nın sınır bütünlüğünün ihlal edilmesini kınayan görüşünü paylaşıyor. Ukrayna'nın doğusunda yapılan seçimleri tanımadığımızı söyledik. Seçimleri tanımayacağız. Rusya ve ayrılıkçıların hareketlerini desteklemiyoruz" ifadesini kullandı.
Gentiloni, AB ve NATO'nun tavrını göstermek bakımından Rusya'ya yönelik yaptırımların önemli olduğunu ancak sadece yaptırımlarla ilerleme fikrine İtalya'nın katılmadığını belirtti. İtalyan bakan, "Yaptırımlar bir araçtır. Zaman zaman durumdan duruma ilişkiler gerilse de Rusya ile diyalog yolları açık olmalı. Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne saygı duyulmalı. Sınırda ihlaller var. Bir ülkenin egemenliğine yönelik bu tür ihlallere gözlerimizi yumamayız" diye konuştu.
Mısır'daki idam cezaları -
Mısır'da özellikle Müslüman Kardeşler mensuplarına yönelik idam cezaları için görüşü sorulan İtalya Dışişleri Bakanı, ülkesinin idam cezasının kalkması için BM kapsamında girişimlerde bulunduğunu söyledi. Gentiloni, şöyle devam etti:
"Geçenlerde üç ülke daha bunu kabul etti. Bir medeniyet prensibi olarak kimse için böyle bir şey olmamalı. Kimseye bir şey öğretmek istemiyoruz. Bana sorarsanız idam cezası kaldırılmalı. En azından durdurulmalı. Bu bizim pozisyonumuz. Mısır için de aynı. Cumhurbaşkanı Sisi bölgeyi istikrara kavuşturmak için çalışıyor. Geçen hafta burada zirvemiz vardı. Sisi ile ilişkilerimiz son derece olumlu. Orada yapılan bir darbe değildi, bir müdahaleydi. Bizim iyi ikili ilişkilerimiz var bununla birlikte temsil ettiğimiz değerler de var."
Paolo Gentiloni, Libya hakkındaki bir soru üzerine de "Libya'nın bölünmesine karşıyız" dedi. İtalyan bakan, ülkesinin Libya'da gözlem ve barış koruyuculuğuna hazır olduğunu dile getirdi.
Irak konusuna da değinen Bakan Gentiloni, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) güçlerine silah yolladıklarını, özellikle Bağdat'a hem Irak askerini hem de peşmergeleri eğitmesi için 280 uzman göndermek üzere olduklarını dile getirdi. Gentiloni, bölgede hava bombardımanına katılmasa da gözlem faaliyetlerinde bulunan dört savaş uçaklarının Kuveyt'teki üste olduğu bilgisini vererek, ülkesinin IŞİD'e karşı kurulan koalisyonda yer aldığını hatırlattı.
İtalya Dışişleri Bakanı Gentiloni, ülkesinin Afganistan'ın batısındaki Herat kenti ve çevresinde görev yapan muharip birliklerinin bu yıl sonunda İtalya'ya döneceğini ancak İtalya'nın bu ülkeye desteğin ekonomi ve lojistik alanında devam edeceğini sözlerine ekledi. - Roma
Son Dakika › Güncel › İtalya'dan Türkiye'ye AB Desteği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?