29-30 Mayıs 2014 tarihlerinde İzmir Swissotel'de düzenlenen etkinlik İzmir'in bugüne kadar gördüğü en fazla katılımlı organizasyon oldu. Üniversiteler, Ar-Ge Merkezleri, Teknoparklar, Bilim Merkezleri inovatif çalışmalarını tanıtma fırsatı yakaladı.
Ekonomi Bakanlığı'nın katkılarıyla, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Ege İhracatçı Birlikleri organizasyonuyla düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası 2014 İzmir etkinliğine; Türk Ekonomi Bankası (TEB), Arçelik, Türk Hava Yolları (THY), İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ve İzmir Büyükşehir Belediyesi çözüm ortağı olarak destek verirken, Etkinliğin sunuculuğunu Gazeteci Cüneyt Özdemir üstlendi. Ege Bölgesi'nde bulunan sanayici, ihracatçı, üst düzey şirketlerin yöneticileri, üniversite ve lise öğrencileri yoğun ilgi gösterdi.
İzmir'in tarihine altın harflerle yazılacak bir etkinliğe imza attıklarını belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, İzmirlilerin modada, tasarımda, iş dünyasında inovatif çalışmalarıyla zirveye çıkmış 20'den fazla ismin deneyimlerini dinleme olanağı bulduğunu ve inovatif çalışmaları inceleme fırsatı yakaladığını kaydetti.
Türkiye İnovasyon Haftası 2014 İzmir etkinliğinin hem ziyaretçi sayısı bakımından, hem konuşmacıların profilleri bakımından, hem de üniversitelerin, ar-ge merkezlerinin, teknoparkların gösterdiği ilgi nedeniyle beklentilerinden daha başarılı bir organizasyon olarak geride kaldığını anlatan Ünlütürk, "2015 yılında düzenleyeceğimiz Türkiye İnovasyon Haftası İzmir etkinliği için çıtayı çok yukarı çıkardık. Türkiye'nin ve İzmir'in 2023 hedeflerine ulaşması için doğru yolda olduğumuzu düşünüyoruz" dedi.
KORKMAYIN HAYAL EDİN
Etkinliğe ilk gün katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, katılımcılara hayallerin peşinden gitmeleri tavsiyesinde bulundu. Türkiye'nin bugüne kadar, Anadolu'nun imkanlarıyla, Türkiye'nin sermayesiyle başkalarını taklit ederek, başkalarının verdiği reçetelerle üretim yaparak, fasonculukla dünyanın 15. Büyük ekonomisi konumuna geldiğine dikkati çeken Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye'de 2002 yılında milli gelirden Ar-Ge'nin aldığı pay binde 5'ti. 2012 yılı sonunda bu oran yüzde 0,92'ye çıktı. İtalya yıllardır Ar-Ge'ye yüzde 3 pay ayırıyor. Bizim de 2023 hedefimiz budur. Aradaki mesafeyi kapatmak için çok çalışmalıyız. Hayal kurun ve hayallerinin peşinden gidin"diye konuştu.
BÜYÜKEKŞİ: İNOVASYON, TASARIM; AR-GE VE MARKA
Türkiye İnovasyon Haftası'nın fikir mimarı Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2013 yılında Türkiye İnovasyon Haftası İstanbul Toplantısı'nın tanıtımı için İzmir'e geldiklerinde, Türkiye İnovasyon Haftası'nın Anadolu'ya yayılması talebi geldiğini, bu talebi yerinde gördüklerini ve Türkiye İnovasyon Haftası'nı Anadolu'ya yayma sözü verdiklerini bu sözü tutarken ilk etkinliği İzmir'de düzenlediklerini anlattı.
Bu yıl inovasyon haftasını Eylül'de Ankara, Ekim'de Gaziantep'te yapacaklarını aktaran Büyükekşi, finali ise Aralık'ta İstanbul'da gerçekleştireceklerini dile getirdi. İhracatın geleceğinin inovasyonla ortaya konulacak ürünlerde olduğunu belirten Büyükekşi, "Katma değeri arttırabilmek için inovasyon, tasarım, Ar-Ge ve marka çok önemli. Biz inovasyonun gücünü herkese göstermek için, sanayiyi ve gençleri burada biraraya getiriyoruz. İzmir'in yıllık ihracatı 10 milyar dolar ve 30 milyar dolara çıkarma potansiyeli var. Bizim yeni adımlar atmamız lazım bu sayıyı arttırmak için. İzmir şu an ihracat yapan kentler listesinde 4'üncü sırada. Bunu arttıracak kapasitesi var. Bu da Katma değeri yüksek ürün de inovasyonla olur"dedi.
İki gün süren etkinlikte; Ege Bölgesi'ndeki üniversiteler, Ar-Ge merkezleri stantlarında inovatif çalışmalarını tanıtma fırsatı bulurken, Ege İhracatçı Birlikleri ve Denizli İhracatçılar Birliği'nin yaptığı tasarım yarışmalarında ve Gıda Ar-Ge Proje Pazarı'nda başarılı olan projelerde tanıtıldı.
Etkinliğin ilk gününde Bilim ve Teknoloji, İnovasyon ve Tasarım konuları işlendi. İlk konuşmacı, Human Genome Project (İnsan Gen Haritası Projesi) üzerine çalışmalar yürüten; Alzheimer, Astım, Parkinson gibi hastalıklar için tedaviler geliştiren Signum Biosciences'ın Kurucu CEO'su Dr. Gregory Stock oldu.
Ardından inovasyonunun tanınan isimlerinden 60'dan fazla ülkede seminer ve konferanslar vermiş Rowan Gibson deneyimlerini paylaştı. Tasarım alanında gerçekleştirilen panel ise Endüstriyel & Mimari tasarım alanında çağdaş mimaride Türkiye'nin önde gelen isimlerinden Melkan Gürsel Tabanlıoğlu'nun konuşması ile başladı. Ardından tasarımda başarılı işlere imza atan Bora Aksu ve Deniz Karaşahin etkinlikte yer aldı.
Etkinliğin ikinci gününde; açılış konuşmasını Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu yaparken, sunum yapan ilk isim "Kobilerde İnovasyon" başlıklı konuşmasıyla İrlanda'dan Gearoid Mooney oldu. Ardından Türk İş Dünyası panelinde FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Türk Ekonomi Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Varol Civil, Kale Grubu Teknik Grup Başkanı Osman Okyay, Arçelik Genel Müdür Yardımcısı Tülin Karabük, İnci Holding Yönetim Kurulu Perihan İnci, Onuk Taşıt Sanayi CEO'su Ekber Onuk ve THY Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Olmuştur deneyimlerini paylaştı.
Kariyer etkinliği panelinde ise iş dünyası ve üniversite öğrencileri bir araya geldi. İkinci gün öğleden sonra etkinliği; "Türkiye'nin Dijital Platformu" paneli ile sürdü. Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü ve Köşe Yazarı Şeref Oğuz'un moderatörlüğünü yaptığı panelde, Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen ve SAP Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Uğur Candan yer aldı.
Dijital Platform panelinden sonra sırasıyla Türk Mucitler ve Akademisyenler panelleriyle etkinlik tamamlandı.
Son Dakika › Güncel › İzmir İnovasyonu Sevdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?