Türk kadını üzerine araştırmalara yapıp çeşitli kitaplar yazan mühendis ve eğitimci Dr. Günseli Naymansoy, kadınların artık başarılarıyla gündem olması gerektiğini söyledi.
Naymansoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her 8 Mart'ta kadın konulu pek çok etkinlik yapıldığını ve ağırlıklı olarak kadının gördüğü şiddet veya cinsellik konuları üzerinde durulduğunu kaydetti.
Ne yazık ki bu yıl da 8 Mart'ta aynı faaliyetlerin gündeme geldiğini anlatan Naymansoy, şöyle konuştu:
"Bu anlamlı günde dünyanın pek çok yöresinde kadınlar acı çekmeyi sürdürüyor, pek çok eşitsizliğe maruz kalıyor ve en yakınları olan erkekler tarafından yaşamlarına son veriliyor. Daha barışçı bir dünya isteyen herkesin artık buna 'dur' diyebilmek için çabalaması ve bu konunun gündemden düşmesi gerekmektedir. Artık kadınların başarıları gündeme gelmelidir. Dünya Kadınlar Günü'nde bile kadının bilimde var olmak için verdiği mücadeleden ve başarılı örneklerden pek bahsedilmez. Gelişmiş ülkelerin gündemindeki önemli konulardan biri, kadınları teknolojiye yönlendirmektir. Oysa bizde bu modeller bulunmakta ama tanınmamaktadır. Bu nedenle de ülke kalkınmasına katkı vermiş Türk kadınlarını tanıyanların sayısı hep sınırlı kalır. Oysa özellikle öncü kadınlarımızın bilim alanındaki başarıları daha çok gündeme gelmeli ve doğru rol modeller olarak sunulmalıdır."
"Bilim alanında dünya ölçeğinde en üst sıralardayız"
Naymansoy, Türk kadınları ne yazık ki dünya ölçeğindeki istatistiklere göre genel olarak halen istenilen noktanın çok uzağında olduğunu vurguladı.
Naymansoy, Türkiye'nin 2015 yılı Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Programı (UNDP Human Development Report 2015) İnsani Gelişim Raporu'na göre, Norveç, Avustralya ve İsviçre'nin ilk üç sırada olduğu 188 ülke arasında 72'nci sırada, "Yüksek İnsani Gelişim Sağlayan Ülkeler (High Human Development) grubunda yer aldığını bildirdi.
Küresel Toplumsal Cinsiyet Ayrımı Raporu 2015'te (Global Gender Gap Report) Türkiye'nin, İzlanda, Norveç ve Finlandiya'nın ilk üç ve Suriye, Pakistan ve Yemen'in son üç sırada olduğu 145 ülke arasında genel sıralamada 130'uncu sırada bulunduğunu ifade eden Naymansoy, şunları söyledi:
"Bununla birlikte bilim alanındaki kadın varlığımız umut vericidir. Avrupa Birliği Kadın İstatistikleri'ne göre 2012-2013 yılında ülkemizde 546,593 akademisyen kadın bulunmaktadır ve bu toplam akademisyen sayısının yüzde 41'ini oluşturmaktadır. Bu da bilim alanında dünya ölçeğinde en üst sıralarda olmak anlamına gelmektedir. Aynı istatistiklerde doktora yapan kadın oranı 28 Avrupa Birliği (AB) ülkesiyle aynı oranda olup yüzde 47'dir. Doktora oranları bilim, matematik ve bilgisayar alanında yüzde 50 ile yüzde 42'lik AB ülkeleri ortalamasının üstündedir. Yine Sağlık alanındaki yüzde 72'lik oran, yüzde 59'luk AB ülkeleri ortalamasının üstündedir."
5 kitap yazdı
Naymansoy, uzun yıllardır bilimde Türk kadınının varlığını görünür kılmak için emek harcadığının altını çizerek, 2007 yılında Anadolu Üniversitesi- Ankara Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen "Türkiye'de Bilim ve Kadın Çalıştayı"nın ve 2009 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi-Ankara Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen "Türkiye'de Bilim ve Kadın Kongresi"nin düzenleme kurullarında yer aldığını ve bildiri kitaplarının editörlüğünü yaptığını anımsattı.
Türk kadınlarını görünür kılmak için 5 kitap yazdığını anlatan Naymansoy, "Son olarak Anıtkabir'in kontrol mühendisi olan ilk kadın mühendisimiz Sabiha Rıfat Gürayman'ın kataloğunu hazırlayarak biyografisini yazdım, şu anda yayınevi araştırmaktayım. Bu konudaki çalışmalara sağlığım elverdiği sürece devam edeceğim. Dünya Kadınlar Günü'nün artık kadın sorunlarının dile getirildiği değil, başarılarından bahsedilerek kutlandığı bir gün olmasını diliyorum." diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Kadınlar Başarılarıyla Gündem Olmalı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?