Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Bir taraftan çözüm süreciyle gelecek huzur ortamı, diğer taraftan yeni GAP Eylem Planı kapsamındaki yeni teşvik programlarıyla inşallah GAP, son 12 yılda yaptığı atağı yeni bir atakla çok daha üst seviyelere çıkaracak" dedi.
Yılmaz, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki 180 bin çocuğu kalp sağlığı taramasından geçirmeyi hedefleyen "Küçük Kalpler Projesi"nin Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde düzenlenen protokol imza törenine katıldı.
Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, önem verdikleri GAP bölgesine önemli kazanımlar sağlandığını belirterek, bu kapsamda 2003-2014 döneminde bölgeye 32,3 milyar lira tutarında yatırım yapıldığını söyledi.
İktidara ilk geldikleri 2002 yılında GAP bölgesine yapılan yatırımların, kamu yatırımlarındaki payının yüzde 5 olduğunu ifade eden Yılmaz, 2008'de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı eylem planıyla bu oranın hızla arttığını ve dönem dönem yüzde 14'lerin üzerine çıktığını kaydetti.
1. GAP Eylem Planı'nın tamamlandığına işaret eden Yılmaz, "Artık ikinci döneme giriyoruz. Şimdi yeni bir döneme giriyoruz. Geçtiğimiz günlerde Başbakanımız Mardin'de yeni eylem planını ilan etti. Bundan sonra da insan odaklı, bütüncül bir eylem planı ortaya koyduk. Sadece sulamadan sağlığa değil aynı zamanda ulaşımdan enerjiye kadar bütün altyapıyı kuşatan bir eylem planımız oldu" diye konuştu.
Artık bölgede KOBİ'ler başta olmak üzere ekonomiyi ve girişimciliği geliştirmeyi öngören çalışmaların da hayata geçirileceğini aktaran Yılmaz, kentsel dönüşümü daha nitelikli şekilde sürdürürken, sosyal alandaki ilerleme ve gelişmeleri daha üst seviyelere çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.
Yeni eylem planıyla 2018 yılına kadar 26,7 milyar liralık ilave yatırım öngörüldüğüne dikkati çeken Yılmaz, şöyle devam etti:
"Bir taraftan çözüm süreciyle gelecek huzur ortamı, diğer taraftan yeni GAP Eylem Planı kapsamındaki yeni teşvik programlarıyla İnşallah GAP son 12 yılda yaptığı atağı yeni bir atakla çok daha üst seviyelere çıkaracak. Bu bölge, tarihte çok önemli medeniyetlere evsahipliği yapan bir bölge. 21. yüzyılda GAP, yükselen ve yıldız bir bölge olarak yoluna devam edecek. GAP ile DAP dediğimiz Doğu Anadolu, DOKAP dediğimiz Doğu Karadeniz, KOP dediğimiz Konya Ovası projelerimiz devam ediyor. Her birine ilişkin yeni eylem planları hazırladık. Küresel rekabette Türkiye'yi çok daha öncü bir ülke haline getirirken, diğer taraftan da Türkiye içindeki dengesizlikleri gideriyoruz. Türkiye'yi topyekun bir kalkınma planının içerisine dahil etmiş oluyoruz."
Türkiye'nin tüm enerjisini harekete geçirmeyi hedefleyen, kapsayıcı, kucaklayıcı ve topyekun kalkınmayı öngören bir anlayışa sahip olduklarını vurgulayan Bakan Yılmaz, "Kalkınmada sosyal boyut çok önemli. Bütün bunları insanımız için yapıyoruz. Kalkınmanın vasıtası da insan, amacı da insan" dedi.
Konuşmanın ardından Bakan Yılmaz, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Yavuz Coşkun, Türk Kalp Vakfı Başkanı Semiramis Sekban ve Philips Sağlık ve Bakım Ürünleri Türkiye Genel Müdürü Esen Tümer protokolü imzaladı.
Daha sonra Bakan Yılmaz ve protokol üyeleri, Pakize Kemal Öğücü İlkokulu'na geçerek, proje kapsamında yapılan ilk tarama çalışmasını inceledi.
180 bin çocuk sağlık taramasından geçirilecek
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Türk Kalp Vakfı, Philips Türkiye ve bölgedeki illerin valilikleri ve üniversitelerin işbirliğiyle hayata geçirilen "Küçük Kalpler Projesi" kapsamında 6-10 yaştaki 180 bin çocuğa kalp sağlığı taraması yapılacak.
Gaziantep'ten başlatılan çalışma, Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Kilis, Mardin ve Şanlıurfa'yı da kapsıyor.
Son Dakika › Güncel › Kalkınma Bakanı Yılmaz Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?