Kapıdan Dolandırıcılığa Karşı Cayma Hakkı - Son Dakika
Güncel

Kapıdan Dolandırıcılığa Karşı Cayma Hakkı

Kapıdan Dolandırıcılığa Karşı Cayma Hakkı

Tüketici Hakları Koruma Derneği (TÜKODER) İzmir Şube Başkanı Gülçin Tonguç, kapıdan satışta farklı ikna yöntemleri kullanarak özellikle yaşlıları dolandıranlara karşı uyarıda bulundu.

15.08.2015 10:19

Tüketici Hakları Koruma Derneği (TÜKODER) İzmir Şube Başkanı Gülçin Tonguç, kapıdan satışta farklı ikna yöntemleri kullanarak özellikle yaşlıları dolandıranlara karşı uyarıda bulundu. Tonguç, müşteriye ismiyle hitap edip, bunun satış olmadığını söyleyerek masaj, tansiyon, şeker aleti, zayıflama kemeri gibi ürünlerin satıldığını belirterek, cayma hakkının nasıl kullanılacağını söyledi.

TÜKODER İzmir Şube Başkanı Gülçin Tonguç, kapıdan satışla yapılan dolandırıcılıkta farklı ikna yöntemlerinin kullanıldığını söyledi. Tonguç, yakalarında Milli Eğitim Müdürlüğü logolu kartların bulunduğu kişilerin, açılan kapılarda veli ve öğrenciye adıyla hitap ettiğini anlatırken şöyle konuştu:

"Onlara; 'Milli eğitim yeni bir ürün çıkardı' diyerek yaklaşık 1000 lirayı bulan ders kitapları ve CD'ler pazarlanıyor. Bunlar daha çok kırsalda daha yaygın. Öte yandan yaşlılara tansiyon aleti, şeker ölçüm cihazları, şişmanlara zayıflama kemeri, masaj aleti gibi ürünleri isimleriyle kapıyı çalarak pazarlıyorlar. Sabit telefonla müşteriyi arayarak, bin liralık cep telefonu pazarlayıp, telefon yerine su şişesi gönderiyorlar. Çok gelişmiş ikna yöntemleri var. Tüketicinin mutlaka hassas noktasını buluyorlar. Genellikle çok samimi, sıcakkanlı davranarak tüketiciyi etkileyeme çalışıyorlar. Bu yola başvuran şirketler genelde öğrenci gençleri çalıştırıyor. İlk peşinat da gençlerin oluyor. Şirketi arayıp itiraz ettiğinizde o genci işten çıkardığını söylüyorlar."

"CAYMA HAKI İÇİN FİRMAYA DİLEKÇE YAZIN"

Tüketici Hakları Koruma Derneği İzmir Şube Başkanı Gülçin Tonguç, kapıdan satışla dolandırıcılıkta sözleşmeyi imzalayan tüketicinin 14 gün içinde cayma hakkını kullanması gerektiğini belirterek, izlenecek yolu şöyle anlattı:

"Tüketici firmaya ithafen yazacağı dilekçede 'Şu tarihte, kapıma gelen kişi tarafından bana pazarlanan şu değerdeki ürünü, 6502 sayılı yasaya göre iptal etme hakkımı kullanıyorum ve satıştan vazgeçiyorum' diyerek, firmanın adresine iadeli taahhütlü olarak postalayın. 20 gün bekleyin, cevap gelmezse bağlı olduğunuz ilçenin kaymakamlığında bulunan Hakem Heyeti'ne başvururak, ihtarname göndermeme rağmen ürünü gelip almadılar' deyin. Kapıdan satışlarda her ay ödeme için gelebililer. O zaman 'ben satışı iptal ettirdim ödemeyi yapmıyorum' deyin. Sattıkları ürünü size imzalattıkları sözleşmeyi geri almadan teslim etmeyin." - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kapıdan Dolandırıcılığa Karşı Cayma Hakkı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement