ABDULLAH YILDIZ - Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından jeotermal ve tarım alanında pilot üniversite seçilen Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ), Kırşehir'in sahip olduğu şifalı kaplıca suyunu değerlendirerek, Kalkınma Bakanlığının desteğiyle sakatlanan sporcuların daha kısa sürede sağlına kavuşmasını sağlayacak bir tesis ve hastane kuruyor.
Kent merkezinde jeotermal su kaynağı bulunan ender kentlerden Kırşehir'de, sağlık turizmi ve sporcu sağlığıyla ilgili yatırımlara başlandı.
Üniversite yerleşkesinde yaklaşık 1,5 yıl önce başlanan 130 yataklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi yüzde 60 fiziki gerçekleşme oranına ulaştı. Hastanenin yanına sporcu sağlık merkezi kurulması için hazırlanan proje de Kalkınma Bakanlığından destek aldı. Hastane ve merkeze, jeotermal su sağlayacak kuyunun açılması için de bakanlık destek sağladı.
AEÜ Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi" çerçevesinde 41 üniversite arasından "jeotermal ve tarım" alanında pilot üniversite olarak seçildiklerini anımsattı.
Pilot üniversite seçildikten sonra, hazırladıkları 6 projeyi onay için Kalkınma Bakanlığına sunduklarını ve destek aldıklarını ifade eden Karakaya, bunlardan "Jeotermal Kaynaklı Rehabilitasyon Merkezi", "Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp" ile "Sporcu Rehabilitasyon Merkezi" projelerinin sağlıkla ilgili olduğunu belirtti.
Karakaya, Kırşehir'in sahip olduğu jeotermal potansiyelin bölgesel kalkınmaya katkı verecek şekilde değerlendirilmesini amaçladıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Jeotermal, Kırşehir'in kendine has bir özelliğidir. Bölgemizdeki Kayseri, Ankara, Yozgat ve Aksaray kent merkezlerinde jeotermal potansiyeli yok ama Kırşehir'in merkezinde bu potansiyel var. Biz de bunu bölgesel kalkınmaya dönüştürüyoruz. Şu anda 130 yataklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanemiz yüzde 60 fiziki gerçekleşme ile devam ediyor. Hastanemizi, Mart 2018'e yetiştirmeye çalışıyoruz. Bunun yanında geleneksel ve tamamlayıcı tıp projemiz var. Sülük, fototip, sıcak suyun kullanıldığı içme kürlerinin olduğu bir merkez kuracağız. Yine sporcu sağlık merkezi projemiz var. Bir sporcu, sakatlığını çok modern araçlarla olsa bile 10 günde geçirebilirken jeotermal kullanıldığında 3 güne iniyor. Bu büyük bir avantaj. Milyonluk oyuncuyu burada kuracağımız merkezde 3 günde tekrar sahaya gönderebiliyorsak bu federasyonun, kulüplerin arayıp da bulamadığı bir nimettir. Bu üç projeyi sağlık alanında hayata geçireceğiz. Bundan sonra jeotermal ile ilgili Kırşehir ihtisaslaşmış bir üniversite ve marka olacak. Bu iki hedefi gerçekleştireceğiz."
Jeotermalin sporcu sakatlıklarının daha çabuk iyileşmesine katkı yaptığının bilindiğine işaret eden Karakaya, "Yeri geldiğinde Galatasaray ve Fenerbahçe gibi kulüplerin milyonluk oyuncularını buradaki jeotermal su ile tedavi edeceğiz. Bir oyuncunun maça çıkamaması bu kulüpler için büyük kayıp. Bu proje hazırlanırken akademisyenlerimize 'neden Kırşehir olsun' diye sordum. Bu tedavinin jeotermal sudan kaynaklı olduğunu söylediler. O zaman Kırşehir'de bu tesis olmalı diye kararlaştırdık. Projemizin ana temasına bunu koyduk. Kalkınma Bakanlığından onay aldık. Fizibilitemizde bir problem yok. Proje tamamlandığında amatör kulüplerden büyük kulüplere hepsi ile anlaşmalar yapacağız." ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Güncel › Kırşehir, Sporcu Sağlığında Marka Olacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?