Korumalı işyeri statüsünün kazanılması, korumalı işyerlerinin işleyişi ve denetlenmesine ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Maliye Bakanlığının "Korumalı İşyerleri Hakkında Yönetmeliği" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.
Yönetmelik, işgücü piyasasına kazandırılmaları güç olan engelli bireylere istihdam oluşturmak amacıyla gerçek ve tüzel kişilerce açılan ve açılacak olan işyerlerini kapsıyor.
Buna göre, korumalı işyerinde istihdam edilebilme nitelikleri haiz engelli en az sekiz bireyin çalıştığı işyerinin işvereni, korumalı işyeri statüsünün kazanılması için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne başvuruda bulunacak. Korumalı işyerlerinde çalışacak engelli bireylerin sayısının toplam işçi sayısına oranı yüzde 75'ten az olamayacak.
Gerçek veya tüzel kişiler, işyerinin üretim faaliyetini veya faaliyetlerini, işyerinde çalışan veya çalışacak toplam işçi sayısını, çalışan veya çalışacak engelli birey sayısını, engel durumlarını ve işyerinde yaptığı veya yapacağı işler ile işyerinin adresini belirten ve işyerine korumalı işyeri statüsü kazandırma talebini içeren dilekçe ve belirtilen belgelerle birlikte Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne başvuracak.
Başvurusu yapılanlardan komisyonca yapılacak değerlendirme sonucunda uygun görülen işyerlerine valilikçe, Korumalı İşyeri Statüsü Belgesi düzenlenecek.
Korumalı işyerinde; işyeri yöneticisi ile mesleki ve teknik eğitim alanında yükseköğrenim görmüş veya usta öğreticilik yeterliliğini haiz eğitici personel istihdamı zorunlu olacak. İşyeri yöneticisi, birden fazla korumalı işyerinin yöneticisi olamaz. Ancak, nitelikleri haiz olmak kaydıyla, aynı iş yerinde eğitici personel görevini yürütebilecek.
Korumalı işyerlerine komisyon tarafından gerekli görülmesi halinde valilikçe ilgili il müdürlüklerinden görevlendirme yoluyla uzman personel desteği sağlanabilecek.
-Fiziksel Koşullar ve Donanım
Korumalı işyeri binasının bulunduğu yerin, engelli bireylerin geliş ve gidişlerinde trafik yönünden uygun ve emniyetli olması şartı aranacak.
Korumalı işyerinde yangından korunma için yeterli sayıda yangın söndürme cihazı ve malzemesi, sesli ve ışıklı alarm sistemi ile engelli bireylerin kullanımına uygun yangın tahliye sistemi bulundurulması zorunlu olacak. Korumalı işyerinde elektrik anahtarı, priz, lamba gibi elektrikli aletler, kesici delici aletler ile yanıcı ve yakıcımaddelerin engelli bireyler için tehlike oluşturmasını önleyecek tedbirler alınacak.
TSE tarafından işyerleri için belirlenen fiziksel standartlar, korumalı işyerlerinde de geçerli olacak, korumalı işyerinin müstakil bir binada olması tercih nedeni olacak. Korumalı işyerinin çok katlı bir binada olmasıhalinde, yangın merdiveni ve asansör şartı aranacak. Asansörün kapısı, genişliği ve düğmeleri engelli bireylerin kullanımına uygun olacak.
-Engelli bireylerde aranacak şartlar
Türkiye İş Kurumuna kayıtlı ve korumalı işyerinde çalışmak isteyen engelli bireyler bireysel olarak veya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri aracılığı ile işyerlerine başvurabilecekler. Korumalı işyerine kabul edilecek engelli bireylerin, korumalı işyerinde istihdam edilebilmek için;en az yüzde 40 oranında zihinsel veya ruhsal engelli olması, Türkiye İş Kurumuna kayıtlı olması ve 15 yaşını bitirmiş olması gerekiyor.
Korumalı işyerleri, yılda en az bir kez Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından, gerekli görüldüğü hallerde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı denetim elemanlarınca denetlenecek. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Korumalı İşyerleri Hakkında Yönetmelik - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?