Kültür ve Turizm Bakanı Ünal Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Kültür ve Turizm Bakanı Ünal Açıklaması

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, "Bu terör örgütü, küresel ölçekte yeniden bir yapılanma yaşandığı bugünlerde Türkiye'nin ayağına pranga takmak, Türkiye'yi bölgesinde güçsüz bırakmak ve Türkiye'nin olmadığı bir çözüm masasında 'bölge yeniden düzenlensin' istediği için şu anda Diyarbakır'da, Şırnak'ta, Mardin'de Türkiye'yi meşgul ediyor" dedi.

27.02.2016 15:53

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, "Bu terör örgütü, küresel ölçekte yeniden bir yapılanma yaşandığı bugünlerde Türkiye'nin ayağına pranga takmak, Türkiye'yi bölgesinde güçsüz bırakmak ve Türkiye'nin olmadığı bir çözüm masasında 'bölge yeniden düzenlensin' istediği için şu anda Diyarbakır'da, Şırnak'ta, Mardin'de Türkiye'yi meşgul ediyor" dedi.

Ünal ile Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik'i ziyaret etti.

Kayseri Mahallesi, kümbet temalı minyatür parkı projeleri hakkında bilgi veren Çelik, tarihi Kayseri kalesinin restorasyonu, Erciyes'e yaptırılacak kongre merkezi ile Kayseri Tanıtım Grubu çalışmaları için Bakan Ünal'dan destek istedi.

Ünal ise sosyal doku tescili konusunda yeni bir projeye başladıklarını belirterek, "Sosyal doku tescili yok. Yani yaşayan ve kültürel miras olarak korunması gereken sosyal doku tescili yok. Şu an birkaç mahalle seçiyoruz. Oraları sosyal dokusuyla tescilleyeceğiz" ifadesini kullandı.

Kayseri'nin enerjisiyle kendisini her zaman heyecanlandırdığını dile getiren Ünal, şunları kaydetti:

"Kayseri başarı hikayesidir. Gaziantep bu anlamda ikinci başarı öyküsü, Kahramanmaraş hızla yükseliyor, yeni bir başarı öyküsü olarak. Bizim şunu yapmamız gerekiyor, bir şehir kültür ve sanat üretmediği zaman taşralaşıyor. Yani mutlaka şehirlerimizi kültür ve sanat üreten merkezler haline getirmemiz gerekiyor. İstediğiniz kadar yatırım yapın, istediğiniz kadar o şehirde altyapı çalışması yapın, kültür ve sanat üretmiyorsa o şehir bir süre sonra taşralaşıyor. O yüzden beraberce Kayseri'de kültür sanat faaliyetlerine biraz odaklanalım. Kayseri'yi kültür ve sanat açısından canlandıralım, hareketlendirelim. Bu önemli."

Ünal, burada Kültepe Höyüğü'nde çıkarılan bir kil tabletin replikasını da inceledi.

"Kültür ve sanatı olmayan şehir ceset hükmündedir"

Bakanlar Ünal ve Elitaş, daha sonra AK Parti İl Teşkilatını ziyaret etti.

Burada kendisini sloganlarla karşılayan partililere hitap eden Ünal, savaşlarının nefretle, öfkeyle, kinle, düşmanlıkla ve cehalette olduğunu söyledi.

"Biz yaşatmak için gelmiş bir rahmet Peygamberi'nin ümmetiyiz" diyen Ünal, "O yüzden biz insana ve insanın onuruna, erdemine, insanlığın değerlerine düşman olan herkesle savaşırız" dedi.

Ünal, kültür ve sanat alanında gelişim göstermeyen şehirlerin büyümesinin söz konusu olmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Ticaret önemli ve kıymetlidir, turizm de önemli ve kıymetlidir. Şehirlerin altyapısı, ulaşımı, sağlığı, eğitimi kıymetli ve önemlidir ama bunların hepsi beden hükmündedir. Bu bedenin ruhu kültür ve sanattır. Eğer bir şehrin kültür ve sanatı yoksa maalesef o şehir ceset hükmündedir. O yüzden kültürü ve sanatı geliştirmek gençlerin, öncelikle sizlerin kültüre ve sanata ilgi duymasıyla mümkündür. Bu nedenle bu sene hükümet olarak 50 milyon lira bütçe ayırdık, sizlerin GENÇDES kapsamında kültür, sanat etkinliklerinize teşvik sağlamak, katkı sağlamak için. Geleneksel sanatlarda, sahne sanatlarında, görsel sanatlarda lütfen etkinliklere katılın, lütfen bu desteklerden faydalanın. Bulunduğunuz mahallede, ilçede, ilde kültür ve sanatımızı ayağa kaldıracak etkinlikler içinde olun. Biz ancak gençlerimizin katılımıyla kültür ve sanatımızı ayağa kaldırabiliriz."

"Birileri ısrarla silahı, şiddeti, çukuru devam ettirmeye çalışıyor"

AK Parti'nin Türkiye'nin temel ihtiyaçlarını karşıladığına dikkati çeken Ünal, "Türkiye şu an dünyanın en iyi sağlık altyapısına sahip, Türkiye şu anda dünyanın en iyi turizm altyapısına sahip, bunu bilerek söylüyorum ve Türkiye şu anda dünyanın en iyi eğitim altyapısına sahip ülkelerinden birisi. Şimdi sıra neye geldi? Şimdi sıra o ruhu üflemeye, o kültürü ve sanatı, o kültür ve sanat etkinliklerini yani kendi kimliğimizi, kendi duygumuzu, kendi kültürümüzü sanatın diliyle ifade edebileceğimiz, estetik bir şekilde stilize edebileceğimiz asıl yeteneğe geldi" diye konuştu.

Ünal, Türkiye'nin tekrar şiddet kültürünün içine çekilmek istendiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Bu topluma yeniden nefreti, öfkeyi ve düşmanlığı yaymak istiyorlar. Biz 13 yılda bu ülkenin demokratikleşmesi için her şeyi yaptık. Biz bu ülkede siyaset kurumunun bütün sorunları çözmesi, bütün toplamsal talepleri çözüme kavuşturması için 13 yıldan beri mücadele veriyoruz ve çok ciddi mesafe katettik. Bugün TBMM'nin çatısı altında siyaset kurumu bu ülkenin her türlü sorununun çözüm merci durumuna geldi ama birileri ısrarla silahı, şiddeti, çukuru devam ettirmeye çalışıyorlar. Gençler asla provoke olmayın. Onlar öfkeyi ve nefreti sizin kalbinizde yeşertmek istiyorlar. Buna fırsat vermeyin. Sizi kızdırmak, sizi yeniden intikam duygusu, öfke ve nefretle doldurmak istiyorlar. Buna fırsat vermeyin. Çünkü, öfkenin, nefretin olduğu, şiddetin olduğu, intikam duygusunun olduğu sanattan, edebiyattan, medeniyetten, kültürden ve gelişimden bahsedemeyiz."

"Bu ülke şiddet sarmalının içine girmeyecek"

"Bunlar Kürt meselesinden dolayı mı oraya çukur kazdılar" diye soran Bakan Ünal, sözlerine şöyle devam etti:

"Bunların Kürtlerle ilgili bir meselesi var. O ne biliyor musunuz? Bunlar kendileri gibi düşünmeyen, kendileri gibi inanmayan her kesime dönük şiddet uygulayan ve öncelikli olarak da bu şiddeti Kürt kardeşlerimize uygulayan bir terör örgütü. Bu terör örgütü herhangi bir toplumsal talep ya da hak amacıyla bunu yapmıyor. Bu terör örgütü küresel ölçekte yeniden bir yapılanma yaşandığı bugünlerde Türkiye'nin ayağına pranga takmak, Türkiye'yi bölgesinde güçsüz bırakmak ve Türkiye'nin olmadığı bir çözüm masasında 'bölge yeniden düzenlensin' istediği için şu anda Diyarbakır'da, Şırnak'ta, Mardin'de Türkiye'yi meşgul ediyor. Ne diyorlar? 'Buradaki şiddeti İzmir'e, İstanbul'a, Kayseri'ye yayacağız' diyorlar ama yayamadılar, yayamayacaklar. Çünkü halk, bu millet bunların ne yapmak istediğini gördü ve onlara destek vermedi, hamdolsun."

Fiziki şiddetin, 6-8 Ekim Olayları ve Gezi Parkı'ndaki gibi ülke geneline yayılamadığı için her türlü provokasyonun yapıldığına dikkati çeken Bakan Ünal, "29 canımızı kaybettiğimiz bir kanlı saldırının müsebbibi olan teröristin sözde taziye çadırına katılma, ona taziye çadırı kurmak gibi tamamen provakasyon amaçlı girişimlerde bulunuyorlar. Neden? 'Bir şiddet sarmalı oluşturalım ve ülkeyi o şiddet sarmalının içine çekelim.' Bu ülke şiddet sarmalının içine girmeyecek, bu ülkede insanlar birbirine düşman olmayacak" dedi.

Ünal, AK Parti'nin 13 yıldan beri sevgi tohumları saçtığını, bu tohumların gençliğin kalbinde bugün yeşerdiğini belirterek, "Gençler asla şiddet dili kullanmayacaksınız, asla onların provokasyonuna gelmeyecekseniz, asla nefreti, öfkeyi ve kini çoğaltmayacaksınız. Çünkü nefretin, öfkenin ve kinin, o zehrin panzehiri sevgidir, muhabbettir, dayanışmadır, kardeşliktir, paylaşmadır" şeklinde konuştu.

"İnsanlığımızı kaybettiğimizde her şeyimizi kaybederiz"

İstanbul'da 2 gün önce Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Kültür Bakanları Toplantısını gerçekleştirdiklerini anlatan Ünal, şunları anlattı:

"Toplantıya katılan bakanlara, 'Somut kültürel mirası koruyoruz, binaları koruyoruz, koruyacağız. Çünkü bunlar mekansal hafızayı temsil ediyor ama asıl korumamız gereken kültürel miras nedir biliyor musunuz?' dedim. İnsanlığın kalbindeki insanlık duygusudur. Çünkü bugün o iyilik duygusu kaybolmaya başladı. Sadece ve sadece o iyilik duygusu bu topraklarda var. Bunu nereden biliyorsunuz diye sorarsanız kardeşlerim. Eğer Avrupa'ya giden mültecilerin, kucağında bir çocukla kendisine sığınacak yer arayan bir babaya çelme takılıyorsa, 'Bin 200 avronun üzerindeki ziynet eşyanıza ve paranıza el koyarız' diyorlarsa, 'Eğitimliyseniz, Hristiyansanız kabul ederiz' diyorlarsa bu kalbimizdeki insanlık duygusunu, iyilik duygusunu kaybettiğimiz anlamına geliyor."

Ünal, Kilis'in nüfusundan çok mülteciyi misafir ettiğine dikkati çekerek, burada tek bir asayiş sorunu da olmadığını vurguladı. "Paylaşmanın, dayanışmanın, kardeşliğin örneğini gidin orada görün" diyen Bakan Ünal, sözlerini şöyle tamamladı:

"Eğer bir kültürel miras olarak yaşatılacaksa bizim o paylaşmayı, dayanışmayı yaşatmamız gerekiyor. Çünkü bugün en çok ihtiyaç duyduğumuz şey, kaybolmak üzere olan insanlığımızdır. İnsanlığımızı kaybettiğimizde her şeyimizi kaybederiz. O yüzden bugün Anadolu bir insanlık adasıdır ve bu insanlık adasının iyilik duygusunu kalbinde taşıyanlar bunlardır. En çok bunu çoğaltmamız gerekiyor ve en büyük mirasımız da budur. Yaratılanı, Yaradan'dan ötürü seven, insanı eşref-i mahluk olarak gören bir geleneğin temsilcileriyiz. Biz savaşmayız, savaşırsak ancak kötülükle savaşırız. İnsanlığın üzerinde yükseldiği değerlere karşı çıkanlarla savaşırız, cehaletle savaşırız."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kültür ve Turizm Bakanı Ünal Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement