Kuraklıyor Geliyor, Ardından Yoksulluk - Son Dakika
Güncel

Kuraklıyor Geliyor, Ardından Yoksulluk

Kuraklıyor Geliyor, Ardından Yoksulluk

Şanlıurfa'da düzenlenen İklim Değişikliği Konferansı'nda araştırmalarını aktaran Prof. Dr. Murat Türkeş, bölgede kuraklığın baş gösterebileceğini söyledi.

29.11.2015 13:28

Prof. Dr. Murat Türkeş, Urfa'da iklimin değiştiğini dile getirdi. Kuraklaşma konusunda Konya'dan sonra Urfa'nın geldiğini belirten Türkeş, kuraklığın beraberinde fakirliği getireceğini de belirtti

Harran Üniversitesi dün İklim Değişikliği Konferansına ev sahipliği yaptı. Harran Üniversitesi Osmanbey yerleşkesinin Fen Edebiyat Fakültesi Büyük Amfisinde gerçekleşen konferansa konuşmacı olarak katılan Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği Uygulama ve Araştırma Merkezi ve TEMA Vakfı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, Urfa'da kurak iklim koşullarının yaşanmaya başladığını söyledi. Urfa'nın iklim değişikliğini anlatan Türkeş, Urfa'nın kuraklıkla yüz yüze kaldığını söyledi.

'URFA CSA İLKLİMİNDE YER ALIYOR'

Şanlıurfa bölgesinin ilkim türüne değinen Türkeş, Urfa'nın kışı ılık, yazı sıcak ve kurak iklim olan (Akdeniz iklimi) diğer adıyla CSA iklimine bağlı olduğunu söyledi. Türkeş, "CSA yazı çok sıcak, kışı ılık yani bizim bildiğimiz anlamda eskiden bir tekerleme vardı, coğrafya derslerinde öğretilirdi. 'Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı' burada sadece bilimsel olarak biz onu ikiye ayırıyoruz. CSA yazları daha sıcak yani çok sıcak ve kurak kışlar ılık ve yakışlı. Gerçek Akdeniz iklimi Urfa yöresi CSA yani gerçek geniş ölçekli ilkim sınıflandırmasında. Gerçek Akdeniz ilkimi bölümünde yer alıyor. Urfa'nın iklimi Akdeniziklimine özdeş diyebiliriz" dedi.

'ÇÖLLEŞME RİSKİ ÇOK FAZLA'

Urfa yazlarının kurak geçmesinin buharlaşamaya etki yaptığını söyleyen Türkeş, özelikle Harran bölgesinin kuraklaşma ile karşı karşıya olduğunu iddia etti. Türkeş, "Urfa yöresinin, Harran bölgesinin büyük bir bölümü yarı kurak yani yıllık su açığının, yıllık yağışın buharlaşma ve terlemesinin karşılamıyor. Yaklaşık yıllık ortalama 600, 700mm su açığının olduğu, yani sulama tarımının gereksiniminin çok yüksek olduğu, dolayısıyla çoraklaşma, çölleşme, arazi bozulumunun çok yüksek olduğu çok sıcak bir yöreden bahsediyoruz" diye konuştu.

'FAKİRLEŞME SÖZ KONUSU'

Türkiye'de ilkim değişikliğinin artığını söyleyen Türkeş, kuraklıkla yüz yüze olan bölgelerin başında Konya'nın ardından Urfa'nın geldiğini söyledi. Türkeş, özelikle Harran Ovasında kuraklık ve çölleşmenin olacağını, bir önlem alınmadığı taktirde gıda üretiminin artık yapılamayacak bir hale geleceğini ve bunun da fakirleşmeye sebep olacağını vurguladı. İklim değişikliğinin, 2030 yılına gelindiğinde 100 milyondan fazla insanın fakirleşmesine yol açabileceğini belirten Türkeş, "Bunun sebeplerinin başında iklim değişikliğinin tarımı zorlaştırması ve buna bağlı olarak gıda üretiminin azalması geliyor. Gıda üretiminin 2030 yılında yüzde 5, 2080 yılında ise yüzde 30 azalacağı öngörülüyor. Fakirleşmeyi arttıracak başka bir sebep ise iklim değişikliğine bağlı gelişebilecek olağandışı hava olaylarının beraberinde getirdiği felaketlerdir. Urfa bölgesi bunların başında geliyor. Türkiye'nin diğer yöreleri ile karşılaştırdığımızda Urfa yöresi oldukça düşük. Daha dikkat çekici olan aylık standartlaşmış yağış indisi kullanılarak, aşırı kurak olacak bölgelerin başında geliyor" dedi.

Konferansa Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, rektör yardımcısı, fen edebiyat fakültesi dekanı, öğretim görevlileri ile birçok öğrenci katıldı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Kuraklıyor Geliyor, Ardından Yoksulluk - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement