Kurtuluşunun 95. Yıl Dönümü ve Uzun Mehmet'i Anma Günü - Son Dakika
Güncel

Kurtuluşunun 95. Yıl Dönümü ve Uzun Mehmet'i Anma Günü

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir'in açıklamaları Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdür Vekili Ercan Gebeş'in açıklamaları Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Demirci'nin açıklamaları Detaylar Zonguldak'ın kurtuluşunun 95. yıl dönümü ve Uzun Mehmet'i Anma Günü Zonguldak Belediye Başkanı Akdemir: "Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 'Tam bağımsızlık için ekonomik bağımsızlık şarttır' anlayışıyla Zonguldak'a sahip çıkmış ve ülkemiz sanayisini geliştirme hamlesini kentimizden başlatmıştır" TTK Genel Müdür Vekili Gebeş: "Kurumumuzda son yıllarda ana altyapı hazırlıklarına önem verilmiş ve önemli projeler gerçekleştirilmiştir" Zonguldak'ın kurtuluşunun 95. yıl dönümü ve Uzun Mehmet'i Anma Günü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

21.06.2016 14:57

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir'in açıklamaları

Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdür Vekili Ercan Gebeş'in açıklamaları

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Demirci'nin açıklamaları

Detaylar Zonguldak'ın kurtuluşunun 95. yıl dönümü ve Uzun Mehmet'i Anma Günü

Zonguldak Belediye Başkanı Akdemir:

"Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 'Tam bağımsızlık için ekonomik bağımsızlık şarttır' anlayışıyla Zonguldak'a sahip çıkmış ve ülkemiz sanayisini geliştirme hamlesini kentimizden başlatmıştır"

TTK Genel Müdür Vekili Gebeş:

"Kurumumuzda son yıllarda ana altyapı hazırlıklarına önem verilmiş ve önemli projeler gerçekleştirilmiştir"

Zonguldak'ın kurtuluşunun 95. yıl dönümü ve Uzun Mehmet'i Anma Günü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Valilik önünde düzenlenen tören, Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması, saygı duruşu, İstiklal Marşı'nın okunması ve göndere Türk bayrağının çekilmesiyle başladı.

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, törende yaptığı konuşmada, kentte 100-150 yıl yetecek kömür rezervinin bulunduğunu ve Türkiye'nin kömüre ihtiyacı olduğunu söyledi.

Türkiye'nin ekonomik krizlere sürüklenmemek için kendi doğal kaynaklarına dönmesi gerektiğini ifade eden Akdemir, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin tam bağımsızlık kıvılcımının çakıldığı tarih 21 Haziran 1921'dir. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 'Tam bağımsızlık için ekonomik bağımsızlık şarttır' anlayışıyla Zonguldak'a sahip çıkmış ve ülkemiz sanayisini geliştirme hamlesini kentimizden başlatmıştır. Nitekim 1 Nisan 1924'te Zonguldak, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ilk ili olur. Geçen yıl Zonguldak'ın taşkömürü üretimi toplam 1,5 milyon tonun altındadır."

Uzun Mehmet'i Anma Töreni

Sahil yolundaki Uzun Mehmet Anıtı'na da çelenk bırakıldı, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdür Vekili Ercan Gebeş, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin kalkınmasında ve sanayileşmesinde Zonguldak havzasının yıllarca önemli bir lokomotif görevi üstlendiğini ifade etti.

Gebeş, Türkiye'nin uzun süre taşkömürü talebini karşılayan TTK'nın 1970'li yıllarla birlikte talebi karşılamakta yetersiz kaldığını aktararak, "Kurumumuzda son yıllarda ana altyapı hazırlıklarına önem verilmiş ve önemli projeler gerçekleştirilmiştir." dedi.

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Demirci de Türkiye'de yılda 30 milyon ton taşkömürünün tüketildiğini belirterek, "İhtiyacımızın yüzde 90'ından fazlasını dışarıdan alıyoruz. Biz üretmek istiyoruz. Çünkü ülkemizin üretime ihtiyacı var. Bölgemizdeki demir-çelik ve enerji santrallerinin ihtiyacının büyük bölümünü biz karşılayabiliriz. İthalatı azaltabiliriz. Paramız ülkemizde kalır ve işsizimiz iş bulur. Yer altında yüzyıllık kömürümüz var ve sahip çıkılmayı bekliyor. Geçen yıl TTK, tarihinin en düşük işçisiyle en düşük üretimini yaptı. İşçi sayısı azaldıkça üretim düştü, zarar arttı." şeklinde konuştu.

Uzun Mehmet'in öyküsü

Uzun Mehmet ve kömürün bulunuşuyla ilgili öykü, 1820-1829 yıllarında geçiyor.

Öyküde, Uzun Mehmet'in hikayesi şöyle anlatılıyor:

"Uzun Mehmet, Ereğli'ye bağlı Kestaneci köyündendir. 1820'li yıllarda Ereğli'nin belli başlı ailelerinden Karamahmutzadeler sülalesinden olduğu bilinir. Uzun Mehmet, askerliğini bahriye eri olarak yapmıştır. Terhis olurken kendisine subayları tarafından kömür numunesi gösterilmiş ve memleketine dönünce siyah taşlardan araması istenmiştir.

Uzun Mehmet, bir gün Neyren köyü civarındaki değirmene gider. Hasat sonu olduğu için değirmen tamamen doludur. Uzun Mehmet, dere kenarında dolaştığı sırada siyah taşlar bulur. Bir anda askerde kendisine gösterilen siyah taş (yanan taş) aklına gelir.

Bunlardan biraz toplayarak değirmende yanan ocağa atar. Taşların yandığını görünce çok sevinir. Ertesi gün aynı yere gizlice giderek daha geniş arama yapar. Bazı yerleri kazan Uzun Mehmet, çuvala koyduğu kömür numunelerini İstanbul'a götürür. Padişah II. Mahmut, kömürün bulunuşuna sevinerek, Uzun Mehmet'i 50 altınla ödüllendirir. Böylece kömürün bulunuşu 8 Kasım 1829 olarak tarihe geçer.

Dönemin Ereğli Ayanı Hacı İsmail Ağa, Uzun Mehmet'in kömürü bulmasını hazmedemez. İstanbul'a Fen Heyeti'ne gitmek için yola çıkan Uzun Mehmet'i Leblebici Hanı'nda öldürtür."

Kurtuluşunun 95. Yıl Dönümü ve Uzun Mehmet\'i Anma Günü
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kurtuluşunun 95. Yıl Dönümü ve Uzun Mehmet'i Anma Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement