Mersin'de, ilkel bir ağaç çubuğunun verdiği sinyallerden yola çıkarak merkez Toroslar Belediyesi'nin yeşil alanında define aramaya başlayan 55 yaşındaki madenci Hikmet Rençber, kazı çalışmalarına devam ediyor. İki veya üç gün içinde sonuç elde edeceğini belirten Hikmet Rençber, kazı alanında 5 ile 8 ton arasında altın olduğunu iddia etti.
Mersin'de yer altında hazine olduğuna inanan Hikmet Rençber, yaklaşık 7 ay önce kazı izni için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne başvurdu. Aylar süren çalışma sonrası yaklaşık 150 bin lira harcayan Rençber, Mersin Valiliği'nden define arama ruhsatını aldı.
Toroslar ilçe sınırlarında bulunan Güneykent Mahallesi'ne bağlı 100 metrekarelik yeşil bir alan için ruhsat alan Rençber, müze görevlileri, belediye, defterdarlık ve polis gözetiminde kazıya geçen hafta başladı.
İş makineleriyle yapılan kazı çalışmalarında bir hafta geride kalırken, henüz herhangi bir bulguya rastlanılmadı. Kazı alanında polis 24 saat nöbet tutarken, çevredeki vatandaşlar meraklı gözlerle kazı çalışmalarını
izliyor.
Kazı yerinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Hikmet Rençber, kazının ikinci haftasında olduklarını söyledi. Rençber, Salı ya da Çarşamba günü artık işin tamamen netleşeceğini kaydetti. Kendisinin madenci olduğunu ifade eden Rençber, sözlerini şöyle sürdürdü: "Madenci olduğumuz için madenleri çubukla buluyoruz. Burayı tesadüfen buldum, bu enerjiyi aldım ve geldim burayı noktaladım. Noktaladıktan sona diğer normal malzemelerle buranın tespitini yaptık. Tespitimizin doğru olduğunu görmüş olduk. Bunun içinde kazıya başladık. Şu ana kadar bir bulgu yok ama mutlaka olacak. Zaten bizim hedefimiz tek nokta. Bu tek nokta üzerine gidiyoruz."
BURADAKİ DEFİNEYİ GÖRÜYORUZ BUNDAN EMİNİZ
Kazı yapılan yerin 3 bin-3 bin 500 yıllık maziye sahip bir yer olduğunu vurgulayan Rençber, sözlerine şöyle devam etti: "Büyük ihtimalle burası Kleopatra dönemine ait. Define olarak 5 ile 8 ton arasında altın çıkmasını bekliyoruz. Altınların yüzde 50'si devlete, yüzde 10'u arazi sahibine yani belediyeye, yüzde 5'i engelliler derneğine, yüzde 35'i de bize kalıyor. Kazı için şu ana kadar harcadığım para 150 bini geçti. Kazılara devam edeceğiz. Çünkü sonuç almak zorundayız. Biz buradaki defineyi görebiliyoruz. Tabi vatandaş bunu göremediği için bilemiyor. Biz kendimizden eminiz. Bu nokta Mersin'in gurur iftiharı olacak. Mersin'deki turizmin gelişmesi açısından güzel bir imkan olacak. Bu veri kesindir. Bundan hiçbir endişemiz yok. Tam neticeyi 2 ya da 3 gün içinde alacağız."
Rençber, çatal ağaç parçasını bölgede yüzeye paralel tuttuğunda rezerve doğru eğildiğini, bunun madencilik dilinde "Orada bir maden rezervi var" anlamına geldiğini savundu. Kazılarla ilgili kanun ve yönetmeliklerinde artık bir an önce değişmesi gerektiğinin altını çizen Rençber, şunları söyledi: "Bu yasa ve yönetmelikler insanları kaçak kazıya yönlendiriyor. Bu kanunlar ve yönetmelikler değişirse kaçak kazılar son bulur. Çünkü bunun son bulması gerekiyor. Türkiye'de kaçak kazılarla elde edilmiş birçok tarihi eser yurt dışına kaçırılıyor. Aslında bizim zenginliklerimiz olan o eserler, yurt dışında görücüye çıkıyor." - MERSİN
Son Dakika › Güncel › Mersin'de Define Arama Heyecanı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?