Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde kan kanseri tedavisi gören 4 yaşındaki Timur Karabudak, Almanya'dan gelecek kordon kanı ile hayata tutunacak.
Antalya'da turizmci Murat ve spor hocası Ekaterina Karabudak çiftinin çocukları Timur'a, 1 yaşındayken Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde yapılan testler sonucu kan kanserinin bir türü olan Akut Myeloid Lösemi (AML) teşhisi konuldu. Minik Timur, ilk teşhisin ardından 6 ay tedavi gördükten sonra taburcu oldu. Yaklaşık 1.5 yıl sağlıklı şekilde hayatını sürdüren Timur Karabudak'a 10 Ocak 2011'de yapılan testte, hastalığın tekrarladığı tespit edildi. Doktorları kordon kanı nakli olması gerektiğini söyleyince, yurt içi ve dışındaki kordon kanı bankalarına acil kodlu istem yazıları gönderildi.
NAKLEDİLEN KORDON KANINI VÜCUT REDDETTİ
Minik Timur'a, 8 ay önce Çek Cumhuriyeti'nden gelen ve 6'da 5 uyumlu olduğu belirtilen kordon kanı nakledildi. Timur Karabudak'ın vücudu, nakledilen 6'da 5 uyumlu kordon kanını 4 ay sonra reddetti. Yüksek ateş ve vücudunda oluşan morluklar nedeniyle yeniden ilaç ve kemoterapi tedavisine başlandı. Kan değerlerindeki değişim nedeniyle gözlem altına alınan Timur için kordon kanı bankalarıyla tekrar temasa geçildi. Timur'a ikinci müjdeli haber Almanya'dan geldi. Almanya'daki bir kordon kanı bankasında bulunan kordon kanının, minik Timur'unkiyle 6'da 6 uyumlu olduğu bildirildi. Önümüzdeki günlerde Almanya'dan gelecek olan kordon kanı Timur'a nakledilecek.
Timur'a ikinci kez umut doğmasıyla büyük sevinç yaşayan anne Ekaterina Karabudak duygularını şöyle dile getirdi:
"Çek Cumhuriyeti'nden gelen haberle Timur'un tüm acılardan kurtulacağını zannetmiştik. Fakat olmadı, nakledilen kemik iliğinin bir süre sonra etkisiz kaldığı, Timur'un kan değerlerinin yeniden hastalıkla mücadele eder hale geldiğini gördük. Bu nedenle Almanya'dan gelecek kordon kanının Timur'u sağlığına kavuşturması en büyük isteğimiz" dedi.
ZOR VE UZUN MÜCADELE
İkinci kez şansın yüzlerine güldüğünü ve bunun bir mucize olduğunu belirten baba Murat Karabudak da, "Çek Cumhuriyeti'nden gelen 6'da 5 uyumlu kordon kanı 4 ay sonra etkisiz kalmıştı. İnşallah Almanya'da bulunduğu söylenen kordon kanı Timur'u sağlığına kavuşturur. Zor ve uzun bir mücadelenin içinde olduğumuzu biliyoruz ama başarılı olacağımıza inanıyorum" diye konuştu.
AML NEDİR?
Kan hücrelerinin özellikle de akyuvarların normalin üzerinde çoğalması ile kendini gösteren bir kanser türü olan kan kanserinin (lösemi) akut ve kronik olmak üzere iki türü bulunuyor. Akut löseminin bir türü olan Akut Myeloid Lösemi (AML), myeloblast adı verilen kırmızı kan hücresi üretiminde azalma sonucu ortaya çıkan bir tür olarak biliniyor.
KORDON KANI NEDİR?
Anne karnında bebek ile anne arasındaki besin ve oksijen alışverişi plasenta tarafından sağlanır. Bebek göbek kordonu ile plasentaya bağlıdır. Doğum sürecinin tamamlanmasından kısa süre sonra plasenta görevini tamamlayarak rahim dışına atılır. Kordon kanı olarak isimlendirilen kan, bebeğin doğumundan sonra göbek kordonu içinde kalan kandır. 1994'den itibaren dünyada, 2005 yılından beri de Türkiye'de özel yöntemlerle toplanıp kordon kanı bankalarında saklanmaya başlandı. Kordon kanı, alınan bebeğin kendisi için kullanilabildiği gibi, doku grubu uyduğu takdirde anne, baba ve diğer kardeşler için de kullanılabilir. Doku grubu uyma ihtimali en yüksek kardeşlerdedir. - Antalya
Son Dakika › Güncel › Minik Timur'a İkinci Şans Almanya'dan - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?