Mısır'daki İdam Kararları - Son Dakika
Güncel

Mısır'daki İdam Kararları

Mısır'da mahkemenin, kamuoyunda "casusluk" ve "hapishaneler baskını" adıyla bilinen davaların bugünkü duruşmasında, haklarındaki idam kararıyla ilgili görüş alınması için dosyalarını müftülüğe gönderdiği sanıklar arasında hayatını kaybetmiş 5 Filistinlinin yanı sıra 19 yıldır İsrail hapishanelerinde tutulan ve hakkında"müebbet hapis" cezası verilen bir Filistinli de bulunuyor.

16.05.2015 16:27

Mısır'da mahkemenin, kamuoyunda "casusluk" ve "hapishaneler baskını" adıyla bilinen davaların bugünkü duruşmasında, haklarındaki idam kararıyla ilgili görüş alınması için dosyalarını müftülüğe gönderdiği sanıklar arasında hayatını kaybetmiş 5 Filistinlinin yanı sıra 19 yıldır İsrail hapishanelerinde tutulan ve hakkında"müebbet hapis" cezası verilen bir Filistinli de bulunuyor.

Kahire Ceza Mahkemesi'nde toplam 166 sanığın yargılandığı iki davada 122 kişinin dosyası idam talebiyle müftülüğe gönderildi. Dosyası müftülüğe gönderilen sanıklar arasında, hayatını kaybetmiş 5 Filistinli ile 19 yıldır İsrail cezaevinde bulunan müebbet hapse mahkum bir Filistinli de yer alıyor. Filistinli sanıklardan 3'ünün ise Mısır'daki devrim sürecinden önce hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Ölenler hakkında da idam kararı

Gazze'deki İçişleri Bakanlığından alınan bilgiye göre, sanık listesinde bulunan İzzeddin Kassam Tugayları'nın önde gelen liderlerinden Raid el-Attar, 21 Ağustos 2014'te İsrail'in düzenlediği saldırıda hayatını kaybetti. İslami Cihad Hareketi mensubu Hüssam es-Sanii, yine İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılar sırasında 27 Aralık 2008'de öldü. Kassam Tugayları komutanı Teysir Ebu Senime 8 Nisan 2011'de, Muhammed Semir Ebu Lübde 2005'te, Muhammed Halil Ebu Şaviş ise 2007'de, davaya konu olan olaylardan yıllar önce hayatını kaybetti.

"Hapishaneler baskını" davasında yargılanan sanık listesinde isimleri yer alan 75 Filistinliden Hasan Selame ise 1996'dan bu yana müebbet hapis cezasıyla İsrail cezaevinde bulunuyor.

Mısır tarihinde bir ilk

Mursi hakkında verilen idam kararının kesinleşmesi halinde bu Mısır tarihinde bir ilk olacak.

Mısır başsavcısı Hişam Bereket'in "Mısır tarihindeki en büyük casusluk davası" şeklinde nitelendirdiği "casusluk" davasının ilk duruşması, Şubat 2014'te yapılmıştı. Cumhurbaşkanı Mursi'nin yanı sıra 34 sanığın yargılandığı dava kapsamında bugüne kadar 33 duruşma gerçekleştirildi.

Bereket tarafından "Ülkede görülen en tehlikeli terör suçu" olarak nitelendirilen ve ilk duruşması Ocak 2014'te başlayan "Hapishaneler baskını" davası kapsamında ise 34 duruşma yapıldı.

Hamas ve Hizbullah liderleri de karar kapsamında

131 sanığın yargılandığı "Hapishaneler baskını" davasında, Mursi'nin yanı sıra Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi, İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii, Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Başkanı Saad el-Katatni ve İhvan'ın lider kadrosundan İsam el- Aryan'ın da aralarında bulunduğu 106 kişinin dosyası, idam kararıyla ilgili görüş alınması için müftülüğe gönderildi.

Dosyası idam talebiyle müftülüğe gönderilenler arasında ayrıca Hizbullah'ın önde gelen liderlerinden Sami Şihab ile İhab Mursi'nin yanı sıra Hamas yöneticilerinden Eymen Nevfel ile Muhammed el-Hadi bulunuyor.

İdam mahkumu kıyafeti Biltaci'de

Yargıç Şaban eş-Şami'nin iki davayla ilgili kararları açıkladığı kısa duruşma sırasında, cam kafes arkasında tutulan sanıklardan protesto sesleri işitildi. Sanıkların, darbe karşıtı direnişin sembolü haline gelen "Rabia işareti" yaptıkları görüldü. Bu esnada, yargılandığı bir davada daha önce hakkında idam kararı verilen ve Mısır'daki teamül doğrultusunda duruşma salonuna kırmızı mahkum kıyafetiyle getirilen Bedii'nin, yargıç Şami'nin Biltaci hakkında da idam kararı talep edildiğini açıklamasının ardından üzerindeki kıyafeti çıkarıp Biltaci'ye giydirmesi dikkati çekti.

Mahkeme, Mursi ve 34 kişinin yargılandığı kamuoyunda "Casusluk" olarak bilinen davada ise aralarında Biltaci ve İhvan Rehberlik Konseyi Başkan Yardımcısı Hayrat Şatır ile oğlu el-Hasan'ın yanı sıra Sündüs İsam isimli bir kadının bulunduğu 16 sanığın dosyalarını müftüye sevk etti.

İki davada toplam 166 sanıktan 104'ünü gıyaben yargılandı. "Firari" sanıkların 73'ünün Filistinli olduğu kaydediliyor.

Savunma, yasal haklarını kullanacak

Öte yandan savunma heyeti başkanı Abdulmunim Abdulmaksud, duruşmanın ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün verilen kararın nihai olmadığını vurgulayarak, "2 Haziran'da verilecek karar doğrultusunda, tüm yasal yollara başvuracağız" dedi.

İki davada da nihai kararın 2 Haziran'da yapılacak duruşmada açıklanacağı belirtildi.

Mısır yasalarına göre, idam dosyaları karara bağlanmadan önce devlet müftüsüne sevk ediliyor. Müftünün bağlayıcı olmayan görüşü alındıktan sonra mahkeme nihai kararını veriyor.

Hapishaneler baskını

Ülkede "Vadi'n-Natrun Hapishanesi Olayı" olarak da bilinen "hapishaneler baskını" davasında, 106'sı firari ve 25'i tutuklu 131 sanık, 25 Ocak 2011'de Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in devrilmesiyle sonuçlanan halk ayaklanmasında, "11 hapishane ve karakola saldırarak, tutukluların kaçmasına yol açmak ve 3 subayı kaçırmakla" suçlanıyor.

Casusluk davası

"Casusluk davası"nda ise devrimin ardından Cumhurbaşkanı seçilen Mursi ve 34 kişi, "Devletin çıkarlarına zarar vermek amacıyla Hamas, Lübnan'daki Hizbullah örgütü, İran Devrim Muhafızları'yla suç amaçlı iş birliği ve casusluk yapmakla" suçlanıyor.

Sanıklar ayrıca Mısır Bakanlar Kurulu'nun Aralık 2013'teki İhvan'ı "terör örgütü" olarak ilan etme kararına binaen "terör örgütüne mensup olmakla" itham ediliyor. Bu davadaki 35 sanıktan 22'si tutuklu, 14'ü ise gıyaben yargılanıyor.

- İttihadiyye olayları

Mursi ile 12 sanık, kamuoyunda "İttihadiyye olayları" adıyla bilinen, "5 Aralık 2012'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde protestocuların ölümüyle sonuçlanan şiddet olaylarını teşvik" suçlamasıyla açılan davanın 21 Nisan'da görülen duruşmasında, yirmişer yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mısır'daki İdam Kararları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement