MİT'in Suriye Belgeleri Putin'i Yumuşattı - Son Dakika
Güncel

MİT'in Suriye Belgeleri Putin'i Yumuşattı

MİT\'in Suriye Belgeleri Putin\'i Yumuşattı

Putin'in "Kimyasal ispatlanırsa operasyona karşı çıkmayız" sözlerinin arkasında MİT'in belgelerinin olduğu ortaya çıktı.

05.09.2013 08:21  Güncelleme: 08:26

Milliyet'ten Abdullah Karakuş'un haberine göre, Başbakan Erdoğan, G-20 zirvesi için dün geldiği Rusya'nın Petersburg kentindeki Neva Nehri'nde tekne turu attı. Teknede Türk heyeti ile birlikte deniz ürünleri yiyen ve rehber eşliğinde tarihi ve turistik yerleri nehirden seyreden Erdoğan bugün G-20 zirvesinde yoğun Suriye mesaisi harcayacak.

Resmi programında olmamasına rağmen ABD Başkanı Barack Obama ve ev sahibi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi beklenen Erdoğan, Suriye'ye müdahale edilmesine yönelik temaslarda bulunacak.

MİT'İN BELGELERİ PUTİN'İ YUMUŞATTI

G-20 zirvesinde Suriye rejiminin kimyasal silah kullanıp kullanmaması da görüşülecek konuların başında yer alacak. Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre G-20 zirvesi öncesi Türkiye-ABD ve Rusya arasında bu konuyla ilgili sürekli istihbarat paylaşımı yaşandı. Türkiye özellikle MİT'in elde ettiği Suriye yönetiminin kimyasal silah kullanmasını iki ülke ile de delilleriyle paylaştı. Putin'in dünkü yumuşak mesajlarının arkasında da bu bilgi paylaşımının da olduğu belirtiliyor. Putin dün, "Kimyasal silah ispat edilirse BM'de alınacak karara karşı olmayız" demişti.

BM DE KİMYASAL DEDİ

Edinilen bilgiye göre BM'den Türkiye'ye gelen ilk bilgilerin de Suriye rejiminin kimyasal silah kullandığı yönünde olduğu öğrenildi. Putin'in tek kriterinin de BM'nin Suriye'de kimyasal silah kullanıldığını ispat etmesi olduğu belirtiliyor. BM'nin ispat etmesi halinde ise Rusya'nın pozisyon değişikliğine gidebileceği belirtiliyor. Erdoğan'ın G-20 zirvesinde Putin ile yapacağı görüşmede de MİT'in elde ettiği belgeleri anlatacağı öğrenildi.

HOLLANDE VE MERKEL İLE GÖRÜŞECEK

Erdoğan Suriye ile ilgili ayrıca G-20 zirvesinde Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya Başbakanı Angela Merkel, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Singapur Başbakanı ile de görüşecek.

Erdoğan ayrıca "Büyüme ve Küresel Ekonomi" konulu I. Çalışma Oturumu, "Büyüme ve Kapsayıcı Kalkınma" konulu çalışma yemeği, kültürel program, "Büyüme ve İstihdama Yatırım" konulu II. çalışma oturumu, "Büyüme ve Ticaret" konulu çalışma yemeğine de katılacak.

BM'NİN 5 DAİMİ ÜYESİNİ ABLUKAYA ALACAK

Erdoğan'ın G-20 zirvesinde BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesini ablukaya alacağı ve bunlarla temas kurmaya çalışacağı da öğrenildi. Erdoğan Rusya'nın yanında Suriye'ye destek çıkan bir diğer daimi üye Çin'in cumhurbaşkanı ile de temas kurabileceği belirtildi. Randevuda anlaşılması halinde de Erdoğan'ın Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'i getirdiği belgelerle ikna etmeye çalışacağı dile getirildi.

"BİZ HER ŞEYE HAZIRIZ"

Erdoğan, G-20 Zirvesi nedeniyle Rusya'ya hareket etmeden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın açıklamasında bulundu. Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın "Olası bir müdahalenin bölgesel bir savaş çıkaracağı" şeklindeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Türkiye'nin "hazır olduğunu" söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Putin'in rejimin kimyasal silah kullandığı iddiasıyla ilgili olarak yaptığı "Eğer böyle bir şey bize getirilir, açıklanırsa bizim de duruşumuz bundan sonraki süreçte çok daha farklı olacaktır, değişecektir" sözlerini hatırlatarak, şunları kaydetti: "Sayın Putin'in böyle bir yaklaşımın içine girmesi çok enteresan" diye konuştu.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel MİT'in Suriye Belgeleri Putin'i Yumuşattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement