"Müzeyyen Senar'a Saygı Konseri" - Son Dakika
Güncel

"Müzeyyen Senar'a Saygı Konseri"

"Müzeyyen Senar\'a Saygı Konseri"

Türk Musikisi'ne 80 yıl emek vermiş, yaşayan efsane Müzeyyen Senar için bir saygı konseri düzenleniyor.

11.04.2012 09:20

Türk müziğinin duayen ismi Senar'a sağlığında hak ettiği değeri vermek ve O'nun nezdinde Türk Sanat Musiki'sini yaşatmaya çalışan tüm sanatkârlara vefa borcunu ödemek için gerçekleştirilecek konser, 15 Nisan 2012 Pazar Saat 20.00'de Cemal Resit Rey Konser Salonu'nda, yapılacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü'nün uhdesinde Radyo Alaturka'nın organizasyonuyla gerçekleştirilecek konserde Müzeyyen Senar'ın 80 yıl boyunca icra ettiği eserlerin bir bölümü değerli sanatçılar Eda Karaytuğ ve Bekir Ünlüataer tarafından seslendirilecek.

Ayrıca, Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça, Bülent Ersoy ve Kamuran Akkor gibi dev sanatçılar da o akşam Cemal Reşit Rey sahnesinde olacak!

Tılsımını adının harflerinde taşıyan bir imge... Dudaklarının arasında dökülen tek notayla milyonların yüreğini titreten eşsiz bir ses... Gözlerinin ışığıyla bulunduğu ortamın aurasını değiştiren bir eda... Seslerin ve ezgilerin büyüleyici dünyasına adanmış bir yaşamın öznesi....

Sözcüklere sığmaz bir kadın... İhtişamlı bir geleneğin klasiklerinden, günümüzün gönül okşayan fantezilerine uzanan musikimizin doruktaki değerlerini en özgün ve özenli biçimiyle geniş halk kitlelerine benimseten yüksek icranın eşsiz bir örneği...

"Radi Dikici – Cumhuriyet'in Divası Müzeyyen Senar"

Müzeyyen Senar, 1919 yılında Bursa'da doğdu. Müzik eğitimine Anadolu Musiki Cemiyeti'nde, kemençe üstadı Kemal Niyazi Seyhun Bey ve udi Hayriye Hanım gözetiminde başladı. Güçlü bir sese sahip olan bu kız çocuğunun ünü yayıldıkça, Hafız Sadettin Kaynak, Selahattin Pınar, Lem'i Atlı, Mustafa Nafiz Irmak gibi devrin önemli üstadları da ona dersler verdi, zamanın sevilen şarkılarının yanı sıra, kendi bestelerini de öğretip söylemesine yardımcı oldular. Kemal Niyazi Bey ile İstanbul Radyosu'nda şarkı söylemeye başlayan Senar, Perşembe günleri ilgiyle izlenen bu programla geniş kitlelere adını duyurdu. Senar'ı bu programda dinleyenler arasında, İstanbul'un en önemli müzikhollerinden biri olan 10. Yıl Belvü Gazinosu'nun sahibi İbrahim Dervişzâde de bulunuyordu ve gazinonun 1933 yılının yaz sezonunun yıldızlar programına Müzeyyen Senar'ı da aldı. Senar, sonraki yıllarda İstanbul'un başka ünlü gazinolarında da sahne aldı. Müzeyyen Senar'ın yeteneği, Cumhuriyet'in kurucusu ve Türk Sanat Müziği'nin büyük hayranı Mustafa Kemal Atatürk'ün de ilgisini çekti ve sanatçı birçok kez onun huzurunda, özel meclislerinde şarkı okudu.

1938 yılında Ankara Radyosu'nun ilk yayınlarına katıldı ve 1941 yılına dek radyo aracılığıyla dinleyicileri ile buluşmayı sürdürdü. Türkiye'nin ünlü gazinolarında yaptığı başarılı sahne programları ve plak çalışmalarıyla Türk Müziği'ne yeni bir soluk getiren Müzeyyen Senar, son sahne konserlerini 1983 yılında İstanbul Bebek Gazinosu'nda verdi. Bu tarihten sonra yalnızca ender anlarda, müzikli özel toplantılarda şarkı söyledi. Müzeyyen Senar 1998 yılında Devlet Sanatçısı seçildi. 26 Eylül 2006 tarihinde İzmir'deki evinde fenalaşan sanatçının beyin enfarktüsü geçirdiği ve vücudunun sol tarafının felç olduğu açıklandı. Beynindeki kan pıhtılaşması yüzünden felç olan sanatçının hayati tehlikesinin bulunmadığı da ek olarak belirtildi. Senar, halen Bodrum'daki evinde dinlenmektedir.

Kaynak: Bültenler

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement