Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde sohbet toplantısı düzenleyen Trabzonspor eski Başkanı Özkan Sümer, bir süredir derneklerle, kurumlarla, kişilerle Trabzonspor'la ilgili çalışma yaptıklarını belirterek, Buradaki hedef herhangi bir yönetim kurulu oluşturma çabası değil. Yalnızca Trabzonspor'un bütünlüğünün gerekliliğine inandığımız için, parçalarını toplama doğrultusunda ilişkiler geliştirmeye çalıştığım için, artık hesaplaşma değil hesap yapma dönemini başlatmak istediğimiz için, barışın savaşını camiada vermek için düşünülen çabalardır dedi. Bir büyük kulübün bağışıklık sistemini oluşturan noktanın bütünlük olduğunu vurgulayan Sümer sözlerini şöyle sürdürdü
Trabzonspor'un bağışıklık sistemi ne yazık ki bozuldu. Trabzonspor bir hamle yapacaksa doğru bilgiden ve bütünlükten yola çıkması gerekir. Trabzonspor parçalarının tamamına muhtaçtır. Farklılıklarımız, aşırılıklarımız olacak ama Trabzonspor'un ihtiyaç duyduğu duygu ve düşüncede bütünlüğe gerek var. Her şey sportif başarıya bağlıdır. Maddi gücün, prestijin, saygınlığın, kaynak yaratma kabiliyetin sportif başarıya bağlı.
YÖNETİCİLERİMİZ AMATÖR
Trabzonspor Başkanlığı sürecinde iki mantık hatası yaptığını vurgulayan Sümer, şunları söyledi
Başkanlığı kabul etmekle kendi antrenörlük hayatımı sonlandırdım. Benim başkaları gibi başka bir işim yok. Bildiğim, yaptığım tek iş antrenörlüktü. Başkanlıktan sonra da antrenörlüğe dönemezdim. İkinci mantık hatam ise Trabzonspor'dan istifa ederek verdiğim zarardır. Düşündüğüm bir takım rahatsızlıkları içeride kalarak tedavi edebilirdim. Böyle yansımasını hiç hesap etmedim. Ne yazık ki kulüplerimiz kurumsal yapı kazanmış değil. Yöneticilerimiz genelde amatör. Bu kadar zor bir sektörü bilgi sahibi olmadan yönetmeye kalkmak yanlış. Bu sektör planlı bir yönetime ihtiyaç duyar. Kulüplerin en büyük rahatsızlığı bana göre bilgisizliktir. Transfer en teknik olay ama bu kadar teknik bir olayı yöneticiler halletmeye çalışıyor. Doktor olmadan reçete yazmak gibi bir şey. Bu durumda bedel ödenmesi de kaçınılmazdır. Bu bedeli de Trabzonspor ödüyor. Hep aynı yoldan giderek farklı şeyler bekliyoruz. Trabzonspor'un yol değiştirmesi çok zorunludur. Ama bilinçli bir yol değiştirme gerekiyor.
TRABZONSPOR'UN 3 VAZGEÇİLMEZİ
Özkan Sümer, Türkiye'deki futbol ortamını da değerlendirirken, Futbol için barış, sevgi, dostluk, hak, adalet dendiğine bakmayın. Futbol dünyası inanılmaz bir kin, nefret, zalimlik, haksızlık taşıyan ve büyük bir açgözlülüğü barındıran bir dünya olmuş. Böyle bir dünyada ayakta kalabilmek kolay değil. Vahşi rekabete uyum sağlayabilmek için bütünlük, doğru bilgi ve kurumsallaşma gerekir. Trabzonspor'un ise üç tane vazgeçilmezi var; yarışmak, kurumsallaşmak ve üretmek zorunluluğu dedi.
AKÇAY YANLIŞ MEKANİZMANIN PARÇASIYDI
Özkan Sümer, Mustafa Akçay'ın istifasıyla ilgili bir soruyu yanıtlarken de şu ifadeleri kullandı
Temel dert şurada; belirtilere bakıyoruz, nedenlerden hareket etmiyoruz. Akçay'ın istifası Trabzonspor için çare ve çözüm değil. Çünkü o yanlış mekanizmanın bir parçası Akçay. Esas olan o doğrultudaki işleyişin nasıl olması gerektiği yönündeki ihtiyaca el atmak. Bunu sağlamadığımız sürece kişiler gelir gider ama rahatsızlık değişmez. Trabzonspor yarışırken gelişmek zorundadır. Bir kısım doğruları bir araya getirsen de o doğruları iyi yönetmeyi bildiğin takdirde Trabzonspor her zaman yarışır konuma ulaşır. Bunun yakın örneği de var. Sadri Şener'in ilk dönemlerinde bir kısım doğru oyuncuyu bir araya getirdiler ve yarış sağlandı. Ancak bilinçli bir oluşum olmadığı için oyuncuların devamlılığını sağlayamadılar ve gerekli rantı elde edemediler. Oyuncuyu, yerine neyi koymak gerektiğini bildiğin zaman verebilirsin. Bu yöndeki aksaklıklar Trabzonspor'u daha sonraki çaresizliğe taşıdı diyebiliriz.
KATİL DÜŞÜNCE, BEN BİLİRİM
Transferde işin teknik yönünü de bilen uzman kişilerden görüş alınmamasını eleştiren Özkan Sümer, şöyle devam etti
Bir yöneticinin yetkisi olup da yetkinliği olmaması tam bir felakettir. İşin kaynağı da bu. Katil düşünce, 'Ben bilirim' düşüncesidir. Bütün bedelleri de buradan ödüyoruz. İşleyiş öteden beri öyle gelmiş. 95 yabancı oyuncu aldık bugüne kadar. Kaç tanesinden memnun kaldık 5 tanesi bile değil. Demek ki 90 tane yanılgımız var. Maliyetlerini güncellersek, bir oyuncu 3 Milyon Euro ise toplam 270 Milyon Euro ediyor. Bu işin mali tablosu. Bunların bize kaybettirdiği sportif başarıların değerini de katarsak maliyet artar. Demek ki bu sektör artık heves ve heyecan işi değildir. Tam bir plan program ve uzmanlarla iş birliği yapma işidir. Trabzonspor'un rakibi 3 büyük takımdan önce, plansız transfer, parçalanma ve iç çatışmalardır.
3 TEMMUZ SÜRECİ
Özkan Sümer, Trabzonspor'un siyaset ilişkisi ve 3 Temmuz süreciyle ilgili soruları da şöyle yanıtladı
Trabzonspor veya büyük kulüp, siyasetten yararlanacak ama siyasetin içinde olmayacak. Çünkü her kesimden insanı barındırıyorsun. Bir tarafa yanaştın mı diğer tarafı kaybedersin. Bütün insanları kazanmaya çalışmalısınız. 3 Temmuz sürecinde ise, Trabzonspor bu büyük haksızlıktan çok güçlenerek çıkabilirdi. Enerjisini tümüyle bu şike olayında tüketti. Şike olayında vereceği mücadeleyi ihmal etmeden bir kenarda devam ettirmeli, ama futbolun doğal yapısında olan ihtiyaçlara dönük de bir çabası, heyecanı ve enerjisi olmalıydı. Bunları ihmal edip de, her şeyi şike olayı olarak gördüğümüz zaman, Trabzonspor bu noktada çok büyük zarara uğramıştır. Zaman zaman Temiz futbol falan söylemleriyle karşılaşıyoruz. Futbolun kirlenmesi bir yana asıl tehlike futbol kinlendi. Onu temizlemek oldukça zor. Bugün geldiğimiz noktada kendimizi yeniden gözden geçirmemiz gerekir. Neleri daha iyi yapabiliriz, nelerden yararlanabiliriz noktasında düşünmeliyiz. Ama her şeyi bütünlük içinde değerlendirmeliyiz.
Son Dakika › Güncel › Özkan Sümer Trabzonspor Enerjisini Şike Olayında Tümüyle Tüketti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?