İzmir'de, İçişleri Bakanlığı'nın 2008 yılından beri yürüttüğü, 'İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi' sonuçlarının değerlendirilmesi için konferans düzenlendi. Kent güvenliğinde polis ve jandarmanın yanı sıra halkın da katılımıyla alınan önlemlerin önemi ilçe kaymakamları, polis ve jandarma birimleriyla paylaşıldı.
İçişleri Bakanlığı, 2008 yılında 'İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi'ni geliştirdi. Avrupa Birliği fon, Birleşmiş Milletler de projeye teknik uzman desteğinde bulundu. Projenin ilk ayağı 2008 ile 2010 yılları arasında İstanbul, Erzurum ve Niğde illerinde pilot bölgeler olarak uygulandı. Ardından 2012 ile 2014 yılları için projenin daha geliştirilmiş olan ikinci aşaması ise, İzmir, İstanbul, Malatya, Trabzon ve Gaziantep illerinde uygulaması yapıldı. İzmir'deki pilot bölge ise Çeşme ilçesi seçildi.
Jandarma ve polisiye güvenlik tedbirlerinin yanı sıra, suçun önlenmesi için sivil toplum örgütlerinden medya mensuplarına kadar toplumun sivil ayağının da, proje kapsamında görev almaları sağlandı. Projede ilk olarak sivil katılımcılardan, her kentin kendi yöresine ve yapısına göre getirdiği öneriler, oluşturulan komisyonda değerlendirildi. Ardından da uygun görülen bu tedbirler, o kentin güvenliğinde de uygulanmaya başlandı. Çeşme'de de yaklaşık 8 aydır yapılan çalışmalar sonrasında elde edilen sonuçların diğer ilçelerin yöneticisi olan kaymakamlar, polis ve jandarma yetkililerine de paylaşımı için toplantı düzenlendi.
Açılış konuşmasını Birleşmiş Milletler Kalkında Projesi (UNDP) Demokratik Yönetişim Yöneticisi Dr. Leyla Şen'in yaptığı toplantıda, İzmir Valisi Mustafa Toprak ise, "İnsan odaklı bir güvenlik sistemi getirilmek isteniyor. Sivillerin katılımı sağlanıyor ancak kamu güvenlik hizmeti verenleri de engellememek kaydıyla değerlendirmeler yapılıyor. Son zamanlarda toplumsal olaylar ön planda herkes canlı olarak izliyor. Güvenlik kuvvetlerinin müdahaleyi değil, müzakereyi ön planda tuttuğunu görüyor. Müdahale artık en son durum. İnsanık var oduğu sürece, suç ve suçlu olacaktır. Güvenlik kuvvetlerine en büyük destek de, vatandaşlardan gelmeli. Sivil Toplum Örgütleri'yle, görüşmeler sonrasında asayiş, toplumsal, uyuşturucu ve istismar gibi olaylarda daha etkili önlemler alınabiliyor. İzmir'deki son olaylarda da bunun güzel önrneklerini yaşadık. Sonuna kadar müzakere gücünü kullanmalıyız" dedi. Toplantının ikinci ayağında ise, polis ve jandarma temsilcilerine aralarında yabancılarında bulunduğu uzmanlar, suçun önlenmesi için gerekli teknikleri anlatacakları da öğrenildi. - İzmir
Son Dakika › Güncel › Polis ve Jandarmanın Güvenlik Yönteminde Siviller de Söz Sahibi Olacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?