Yargıtay, kamuoyunda "Poşu davası" olarak bilinen davada, Galatasaray Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Fakültesi öğrencisi Cihan Kırmızıgül'e gizli bir tanığın teşhisi sonucu "silahlı terör örgütü faaliyeti kapsamında patlayıcı madde bulundurma" suçundan verilen mahkumiyet kararını onadı Yeşim Eraslan - Yargıtay, kamuoyunda "Poşu davası" olarak bilinen davada, Galatasaray Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Fakültesi öğrencisi Cihan Kırmızıgül'e gizli bir tanığın teşhisi sonucu "silahlı terör örgütü faaliyeti kapsamında patlayıcı madde bulundurma" suçundan verilen mahkümiyet kararını onadı. Cihan Kırmızıgül'ün "örgüt üyeliği" için verilen hüküm ise bozuldu.
Galatasaray Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümü öğrencisi olan Cihan Kırmızıgül, İstanbul'da bir gösteri sonrasında otobüs durağında beklerken gözaltına alınmış ve bu esnada boynunda bulunan "poşu" da dava dosyasındaki "deliller" arasında girmişti. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkan, Kırmızıgül'e, "terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme" ve "terör örgütü faaliyeti kapsamında yakıcı madde ile mala zarar verme" suçlarından 7 yıl 1 ay, "terör örgütü faaliyeti kapsamında patlayıcı madde bulundurma ve atma" suçundan ise 4 yıl 2 ay hapis cezası verdi. Karara itiraz edilince dosya Yargıtay'ın gündemine geldi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı hazırladığı tebliğnamede, 'patlayıcı atma' suçu için verilen cezanın onanması istendi. Tebliğnamede, "terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme" ve "terör örgütü faaliyeti kapsamında yakıcı madde ile mala zarar verme" suçlarından verilen 7 yıl 1 ay hapis cezasının "3. Yargı Paketi' olarak bilinen düzenleme kapsamında bozulmasını istedi.
-ÖRGÜT ÜYELİĞİ YENİDEN İNCELENECEK-
Dosyanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Kırmızıgül'ün, "patlayıcı madde bulundurma' suçundan mahkumiyetine dair hükme ilişkin temyiz itirazını reddederek, yerel mahkemenin kararını onadı. Daire, silahlı terör örgütüne üye olmakla birlikte örgüt adına suç işleme ve mala zarar verme suçlarından kurulan hükmü ise 3. yargı paketi kapsamında değerlendirdi. Daire, Kırmızıgül'ün örgüt adına işlediği patlayıcı madde bulundurma ve mala zarar verme suçuna verilen hükmünden sonra yürürlüğe giren 6459 sayılı Kanun'un 8. maddesi ile 3713 sayılı Kanunun 7. maddesine eklenen fıkra kapsamında olduğunu belirtti. Daire, kamuoyunda 3. Yargı Paketi olarak bilinen 6352 sayılı Kanun'un ilgili maddeleri uyarınca Kırmızıgül'ün hukuki durumunun yeniden takdir ve tayininde zorunluluk bulunduğu gerekçesiyle bozdu.
- Ankara
Son Dakika › Güncel › Poşu Davasında Patlayıcı Madde Bulundurma Mahkumiyetine Onama - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?