KOCAELİ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Alerji Klinik İmmünoloji Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Metin Aydoğan, Türkiye genelinde çocukluk çağında astımın yüzde 6-10 oranında olduğunu ve her 10 çocuktan 1'inin hava yolu alerjisiyle ilgili astım problemi yaşadığını söyledi.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Alerji Klinik İmmünoloji Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Metin Aydoğan, çocukluk çağında astım ve erken dönemde tedavinin önemine dikkat çekti. Çocukluk çağı astımının Türkiye genelinde yüzde 6-10 oranında görüldüğünü söyleyen Aydoğan, "Genel olarak 10 çocuktan 1 tanesi hava yolu alerjisiyle ilgili çocukluk çağı astımı ile ilgili problemler yaşayabiliyor. Çocukluk çağındaki saman nezlesi sıklığı biraz daha fazla. Yüzde 10-15 arasında görülüyor, yani yaklaşık 10 çocuktan 1 veya 2 tanesi saman nezlesi ile ilgili problemler yaşıyor. Marmara bölgesinde nem oranının genel Türkiye ortalamasından biraz daha yüksek olması nedeniyle en sıklıkla ev tozu akarları görülüyor, bunun yanında ot polenleri ve hububat polenleri de ikinci sıklıkla alerjen olarak çocuklarda problemler yarattığını gözlemliyoruz. Bu durum çocukluk çağında özellikle gribal enfeksiyon sonrasında haftalarca veya aylarca geçmeyen öksürüğü olan ve sabaha kadar bu öksürük giderek artıyorsa ve art arda nöbet tarzında oluyorsa ve özellikle koşup oynuyorken artan öksürük niteliğindeyse bu çocuklar mutlaka akla gelmelidir. Ayrıca dönem dönem öksürükle beraber nefes darlığı olup hastanelerin acil servise başvurup nefes açıcı ve buhar alan çocuklar da mutlaka hava yolu alerjileri ve çocukluk çağı astımı akla gelmeli" dedi.
ODALARDA YERDE HALI OLMAMASI GEREKİYOR
Çocukluk çağı astımı olan çocuklarda da saman nezlesi görülebildiğini belirten Aydoğan, şöyle konuştu:
"Saman nezlesi ise hapşırma, burun akıntısı, burun kaşıntısı ve burun tıkanıklığı gibi saman nezlesi bulguları haftada 4 günden fazla ve 4 haftadan daha uzun süregenlik gösteriyorsa bu çocuklarda özelikle alerjik saman nezlesi olduğunu düşünmek lazım. Şu iki hastalığın bir arada olduğunu da akıldan çıkarmamak lazım. Çocukluk çağı astımı olan çocukların yüzde 80'inde beraberinde alerjik saman nezlesi de beraber görülebiliyor. Tanı için yapılan testler koldan cilt testleri, deri üzerinden ve daha küçük çocuklarda sırttan deri üzerinden ve kandan alerjen testi yapılabiliyor. Hastaya ev alerjisi teşhisi konulduysa bu hastaların yattığı odalarda yerde halı olmaması gerekiyor. Yattığı yatak, yorgan, yastıkların yünlü olmaması gerekiyor ve yattıkları odalarda çok fazla eşya, gardırop, kütüphane gibi toz tutacak eşyaların olmaması gerekiyor. Yerlerin ve cam kenarları ve toz tutan rafların her gün nemli bir bezle silinmesi gerekiyor. Ayrıca kaloriferlerin ve sobaların üzerine su koyup nemlendirmeyi arttırmamak gerekiyor, odalarda da çamaşır kurutmamak gerekiyor. Kesinlikle ev içersinde sigara içilmemesi gerekiyor"
SIK ANTİBİYOTİK KULLANIMI ALERJİK HASTALIKLARI ARTMASINA NEDEN OLUYOR
Aydoğan alerjinin artmasının temel sebeplerinin yaşam tarzının değişmesiyle ilişkili olduğunu ifade ederek, "Çiftlik ortamında ve doğal hayvanlarla yaşanan ortamlarda onlardan aldığımız zararsız mikropların vücudumuzda alerjiyi önleyici yönleri var. Buna hijyen teorisi diyoruz. Yeni yaşam tarzında çiftlik ortamından daha çok şehir hayatına geçmemizin bir de beslenirken daha çok rafine besinlerin alınması organik besinlerden uzaklaşıldığında da alerjik hastalıkların artmasında etkisi olduğunu düşünüyoruz. Özellikle sık antibiyotik kullanılması vücudumuzda bize alerjiyi önleyen ve birçok faydası olan zararsız mikropların da zarar görmesine yok olmasına neden olduğu için sık antibiyotik kullanımının da alerjik hastalıklarının artmasıyla çok yakın ilişkisini gösteren çalışmalar var" diye konuştu. - İzmitkocaeli
Son Dakika › Güncel › Prof. Dr. Aydoğan: Her 10 Çocuktan 1'i Astım Sorunu Yaşıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?