Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı (AKHAV) Başkanı Prof. Dr. Duran Canatan, evlilik öncesi yapılan 50 TL maliyetli test sayesinde, yeni talasemili hasta doğumunun önlendiğini, böylece ülke ekonomisinde yılda 72 milyon TL'lik tasarruf sağlandığını söyledi.
Vakıflar Haftası kutlama etkinlikleri kapsamında '8 Mayıs Dünya Talasemi Günü' dolayısıyla Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 'Talasemide son gelişmeler' konulu panel düzenlendi. Açılışına Vakıflar Bölge Müdürü İbrahim Genç, Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Selahattin Yüksel ve davetlilerin katıldığı panelde, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Keser, AÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İnanç Mendilcioğlu, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Adem Tolunay Kan ve Talasemi Merkezi'nden Doç. Dr. Erdal Kurtoğlu ile AKHAV Başkanı Prof. Dr. Duran Canatan konuşmacı olarak katıldı.
DÜNYADA 260 MİLYON TAŞIYICI VAR
Prof. Dr. Duran Canatan, talaseminin dünyada yüzde 5.1 sıklıkla görüldüğünü belirtirken, dünya genelinde 260 milyondan fazla talasemi taşıyıcısı olduğunu aktardı. Talaseminin dünyada ağırlıklı olarak Ortadoğu, Afrika ve Uzakdoğu ülkelerinde görüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Canatan, bu ülkelerde doğum oranı fazla olduğu için hasta doğan çocuk sayısının 332 bini bulduğunu anlattı.
TARAMALAR YÜZDE 95'İN ÜZERİNDE
Talasemiyle mücadelenin özellikle Akdeniz ülkelerinde başta İtalya, Yunanistan ve Kıbrıs'ta 1970'li yıllarda başladığını, Türkiye'de ise 1993 yılında ilk adımların atıldığını vurgulayan Prof. Dr. Duran Canatan, yapılan çalışmalarla talasemiyi önleme ve talasemili doğumları sıfırlama konusunda 2013 yılında Avrupa ülkeleriyle başa baş duruma gelindiğini belirtti. Türkiye'de özellikle evlilik öncesi yapılan taramalar ile yeni talasemili bebek doğumunun önlendiğine dikkati çeken Prof. Dr. Canatan, bu taramaların yüzde 95'in üzerinde yapıldığını belirtti.
EKONOMİDE 72 MİLYONLUK TASARRUF
Talaseminin tedavi maliyeti yüksek bir hastalık olduğuna da değinen Prof. Dr. Duran Canatan, bir hastanın yıllık tedavi gideri 20 bin TL iken 50 TL'ye yapılabilen basit bir talasemi testiyle talasemili bebek doğumunu önleyebildiklerini, ülke ekonomisinde her yıl 72 milyon TL'lik tasarruf sağladıklarını kaydetti. - Antalya
Son Dakika › Güncel › Prof.dr. Canatan: Evlilik Öncesi Yapılan 50 TL'lik Testle 72 Milyonluk Tasarruf Sağlandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?