"Resepsiona Katılmamamız Bayan Gül'ün Türbanıyla İlgili Değil" - Son Dakika
Güncel

"Resepsiona Katılmamamız Bayan Gül'ün Türbanıyla İlgili Değil"

"Resepsiona Katılmamamız Bayan Gül\'ün Türbanıyla İlgili Değil"

"Resepsiona Katılmamamız Bayan Gül'ün Türbanıyla İlgili Değil, Sayın Cumhurbaşkanı'nın Seçiliş Yöntemi ve Süreçteki Görev Anlayışıyla İlintili?

25.10.2010 18:28

"RESEPSİONA KATILMAMAMIZ BAYAN GÜL'ÜN TÜRBANIYLA İLGİLİ DEĞİL, SAYIN CUMHURBAŞKANI'NIN SEÇİLİŞ YÖNTEMİ VE SÜREÇTEKİ GÖREV ANLAYIŞIYLA İLİNTİLİ?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Suha Okay, partinin MYK toplantısı sonrası açıklama yaptı. Okay, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna (HSYK?ya) yaptığı atamaları değerlendirirken, "Cumhurbaşkanı, seçildiği günün koşullarıyla görev üstlendiği günün koşulları arasında herhangi bir fark gözetmemektedir. Hala AKP'nin çekirdek kadrosunda bir misyon üstleniyor gibi isim belirlemektedir," dedi. Okay?ın, bir gazetecinin sorusunu cevaplarken, ?CHP'nin resepsiyonla ilgili kimi değerlendirmeleri türbanla ilintili ya da ikiden bire indirilmesiyle ilintili değildir," demesi üzerine, neyle ilgili olduğunun sorulmasına Okay, ?Başlangıcından bu yana CHP, önceki Sayın Genel Başkanımız da dahil, kesinlikle ve kesinlikle resepsiyona katılmamanın Bayan Gül'ün türbanıyla ilgisi olmadığını, ancak Sayın Cumhurbaşkanı'nın seçiliş yöntemi ve süreçteki görev anlayışıyla ilintili olduğunu söylemiştir,? diyerek yanıt verdi.

CUMHURBAŞKANININ HSYK ATAMALARI

Açıklamalarında, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün HSYK'ya yaptığı atamaları eleştiren Okay, Gül'ün yaptığı 4 atamadan 2'siyle hemşerilik ilişkisi olduğunu, bunun ötesinde de AKP'nin siyasi söylem ve düşüncesindeki kişilerin özel olarak belirlendiğinin görüldüğünü iddia etti. Cumhurbaşkanı'nın anayasa gereği tarafsız olması gerektiğini belirten Okay, şunları ekledi:

?CUMHURBAŞKANI HALA AKP'NİN ÇEKİRDEK KADROSUNDA BİR MİSYON ÜSTLENİYOR GİBİ İSİM BELİRLEMEKTEDİR?

"Anayasadaki cumhurbaşkanı tanımlarını bir yana bırakacaksın, içinden çıktığın siyasi partinin dünya görüşü doğrultusunda tercihte bulunacaksın. Bu tercihte bulunurken de bağımsız yargının şekillenmediğini bir kez de sen ortaya koyacaksın. Oysa sayın Cumhurbaşkanı için iyi bir fırsattı. Bu konuda objektif, bağımsız, bir siyaset içinde yer almayan isimleri belirlemiş olsaydı, Türkiye'de hiç olmazsa ?Böyle bir kurum var? denilebilirdi. Ancak, anlaşılan o ki görev süresinin tamamlanmasına 20 ay kadar bir süre kalan sayın Cumhurbaşkanı, seçildiği günün koşullarıyla görev üstlendiği günün koşulları arasında herhangi bir fark gözetmemektedir. Hala AKP'nin çekirdek kadrosunda bir misyon üstleniyor gibi isim belirlemektedir. Bu isimler Sayın Cumhurbaşkanı'nın doğrudan inisiyatifinde, dilediği gibi belirleyeceği isimler değildir. Cumhurbaşkanının, anayasada yükümlenen sorumluluk boyutunda isim belirlemek gibi bir görevi bulunmaktadır."

TÜRBAN

Okay, Türkiye'nin gündeminde bir başörtüsü tartışması bulunduğunu ve AK Parti sözcülerinin bu konuya ilişkin değerlendirme yaparken işin esasına girmeden, etrafından dolanarak, kimi dedikodulara dayanarak ve siyasetin içinde yer almayan bir uslupla konuyu çarpıttıklarını ileri sürdü.

?İÇİNDE DOKUNULMAZLIKLAR VE YÖK?ÜN DE OLDUĞU BİR PAKET??

Başörtüsü tartışmalarının başladığı günden bu yana geçen süreci ve her iki parti tarafından yapılan açıklamaları aktaran Okay, AK Parti'nin konuya ilişkin tutarlı bir yaklaşım içinde olmadığını söyledi. CHP'nin özgürlükleri, içinde dokunulmazlıkların ve YÖK'ün de bulunduğu bir paket olarak ele alma kararlılığının ilk günden bu yana sürdüğünü, bunu iki partinin grup başkanvekillerinin gerçekleştirdiği görüşmede de ortaya koyduklarını belirtti.

KAMUSAL ALANDA BAŞÖRTÜSÜ

Okay, AKP'nin başörtüsünün ilk ve ortaöğretim ile kamuda olmayacağına ilişkin sözlü güvence vermesinin CHP açısından yeterli olup olmadığı sorusuna, "Bir laf vardır; ağaca yaslanma çürür, insana yaslanma ölür. Bu konuda güvence sadece sözlü olmaz. Bu güvence değildir, iyi niyet göstergesinin başlangıcı olabilir," diyerek cevap verdi.

KÖŞK?TEKİ ?NORMALLEŞME?

Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Ahmet Sever'in 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında Çankaya Köşkü'nde tek resepsiyon uygulamasını ?normalleşme? olarak nitelendirdiği ifade edilerek, değerlendirmesinin sorulması üzerine de Okay, "Çankaya Köşkü hangi pozisyondan, anormallikten normalliğe mi dönüşüyor? Bu bizim konumuz değil. Ancak, CHP'nin resepsiyonla ilgili kimi değerlendirmeleri türbanla ilintili ya da ikiden bire indirilmesiyle ilintili değildir" diye cevap verdi. Okay, neyle ilintili olduğunun sorulması üzerine şunları söyledi:

"RESEPSİONA KATILMAMAMIZ BAYAN GÜL'ÜN TÜRBANIYLA İLGİLİ DEĞİL, SAYIN CUMHURBAŞKANI'NIN SEÇİLİŞ YÖNTEMİ VE SÜREÇTEKİ GÖREV ANLAYIŞIYLA İLİNTİLİ?

"Medya şunu yapmak istiyor; sanki Bayan Gül'ün türbanı olduğu için CHP resepsiyona katılmayacak. Başlangıcından bu yana CHP, önceki Sayın Genel Başkanımız da dahil, kesinlikle ve kesinlikle resepsiyona katılmamanın Bayan Gül'ün türbanıyla ilgisi olmadığını, ancak Sayın Cumhurbaşkanı'nın seçiliş yöntemi ve süreçteki görev anlayışıyla ilintili olduğunu söylemiştir. Ancak şu aşamada ben CHP'nin sözcüsü olarak CHP'nin, milletvekilleri resepsiyona katılsın veya katılmasın diye bir iradesi olmadığını, dileyenin katılabileceğini ifade ettim."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Resepsiona Katılmamamız Bayan Gül'ün Türbanıyla İlgili Değil' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement