Aydınlardan Sağduyuya Davet Deklarasyonu - Son Dakika
Güncel

Aydınlardan Sağduyuya Davet Deklarasyonu

Aydınlardan Sağduyuya Davet Deklarasyonu

İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Mardin, Hakkari, Van gibi illerdeki bazı aydın ve kanaat önderleri, Sağduyuya Davet deklarasyonu yayımladı.

10.02.2014 19:20  Güncelleme: 19:49

İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Mardin, Hakkari, Van gibi illerden bazı aydın ve kanaat önderleri, çatışma yerine ortak duygu ve düşüncelerin seslendirileceği çözüm odaklı girişimlere ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "Sağduyuya Davet" deklarasyonu yayımladı.

Deklarasyonda, "son 10 yıldır Türkiye'nin demokratikleşme ve kalkınmasında önemli katkıları bulunan AK Parti ve Hizmet Hareketi'nin, yaşanan çalkantılı atmosferde, üzerlerine önemli görevler düştüğü" belirtildi.

Bu aktörlerin bugüne kadar sağduyulu olmaları ve itidalli davranmalarıyla bilindiklerine işaret edilen deklarasyonda, şu görüşlere yer verildi:

"Ancak baş döndürücü bir hızla ilerleyen son süreç, bu hal ve tabiatla ilişkilendirilmesi güç gelişmelere de yol açıyor. Zaman zaman sağduyunun harekete geçtiği görülse de inisiyatif hem zayıf kalıyor hem de 'yeni gündemler' arasında unutuluyor. Şu halde sağduyunun sesini bulmalı ve yükseltmeliyiz. Bu daveti gündemdeki gerilimden rahatsız olan ve demokratik kazanımların kaybından endişe duyan vatandaşlar adına yapıyoruz."

Yapılan kamuoyu araştırmasının, toplumun gerginliklerle ilgili genel bir rahatsızlığa sahip olduğunu ve çözümü arzuladığını ortaya koyduğu vurgulanan deklarasyonda, bu ortamda sağduyunun ve itidalin sesi olabilecek her kesimin önde gelenlerini bir araya getirmenin faydalı olacağı bildirildi.

Deklarasyonda, şunlar kaydedildi:

"Öncelikli hedef; basın ve sosyal medya üzerinden devam eden tartışma yerine, insani haberleşme kanalları ve sağlıklı iletişim ortamları oluşturabilmektir. Bunu da ancak nefsimizi değil karşımızdakini dinleyerek, farklı düşündüğümüz konulardan çok, ortak yanlarımızı hatırlayarak yapabiliriz. Türkiye'nin kazanımlarına karşı risklerin arttığı, sosyal yapılar arasındaki gerilimlerin yükselme eğiliminde olduğu ve ekonomik göstergelerin sinyaller verdiği kritik bir zamanda, çatışma yerine ortak duygu ve düşüncelerin seslendirileceği çözüm odaklı girişimlere ihtiyacımız var. Demokratik reformlara hız verildiği zamanlarda sosyal barış ve ekonomik büyüme yolunda çok ciddi mesafeler kat ettiğimizin bilincinde olarak, ortak çözüm hafızamızı hatırlamamız gerekir."

Türkiye'nin farklı bölgelerinde yaşayan ve güncel çatışmalarda kendini taraf hisseden ya da hissetmeyen vatandaşları, mevcut ya da kurulacak yeni platformlarda, ülkenin sorunlarını sağduyu ve itidalle ele almaya davet eden deklarasyonda, her toplantı sonrasında yayınlanacak duygu ve düşünce paylaşımlarıyla bu kaotik durumdan çıkılabileceği aktarıldı.

Deklarasyonda, "Bu deklarasyonu imzalayanlar olarak bizler bulunduğumuz yerlerde bir araya gelmeye ve mevcut gerilimlere acil çözüm önerileri geliştirmeye hazır olduğumuzu bildiriyoruz" ifadesine yer verildi.

Deklarasyona imza atan çağrıcılar şunlar:

"Cevat Öneş, Sacit Adalı (Ankara), Suat Yıldırım, Musa Serdar Çelebi, Reşat Petek, Mustafa Akyol, Yusuf Devran, Gamze Güngörmüş Kona, Ahmet Yükleyen, Murat Sofuoğlu, Doğan Alperen, Hasan Pilavcı, Vahap Aslantepe (İstanbul), Hacı Rıfat Yılmaz (Diyarbakır), Abdullah Ayan, Mustafa Güler (Mersin), Halit Yalçın, Tahir Yaşar, Cemal Erip (Hakkari), Hatip Özer, Cemal Artuk, Ahmet Akgül, Tülay Elçioğlu (Mardin), Ahmet Hamdi Ayan, Şemsettin Günay (Hatay), Ekrem Bilek, Bekir Berkay Türkay, Yavuz Çelepkulu (Siirt), Ferman Salmış (Malatya), Saray Kadın Derneği (Van) ve Muhammed Çiftçi " - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Aydınlardan Sağduyuya Davet Deklarasyonu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement