Özel sağlık kuruluşları, başta hemşire olmak üzere bu dönemde en çok acil tıp teknisyeni, anestezi ve reanimasyon uzmanı, radyoloji teknisyeni gibi pozisyonları doldurmakta zorluk yaşıyor.
14 milyonu aşkın özgeçmişi bünyesinde barındıran Yenibiris.com, nitelikli uzman ihtiyacının giderek arttığı Sağlık-Tıp sektörünü değerlendirdi. İşsizliğin en az yaşandığı sektör olarak bilinen sağlıkta, yetişmiş işgücü açığının yanı sıra çalışan devir oranının yüksekliği sorunu da söz konusu. Sağlık Bakanlığı'nın 2013 verilerine göre yaklaşık 124 bini hekim, 115 bini hemşire olmak üzere 700 bin civarında kişi çalışıyor. OECD ortalamasını yakalayabilmek için 105 bin hekim, 500 bin hemşireye daha ihtiyaç var. Sağlık personelinin dışında sektörde hastane yöneticileri ile satış ve pazarlama uzman ve yöneticilerine de talep artmış durumda.
Acil tıp teknisyeni öncelikli
Yenibiris.com verilerine göre son 6 ayda (1 Şubat - 31 Temmuz), bir önceki döneme göre (1 Ağustos - 31 Ocak) özellikle eğitim hemşiresi, acil tıp teknisyeni, radyoloji teknisyeni ve anestezi ve reanimasyon uzmanına olan talebin arttığı görülüyor. Bu artışların sebeplerini sorduğumuz HRH Kurumsal Gelişim Çözümleri Kurucusu ve Genel Müdürü Zeynep Erkek, acil tıp teknisyeni ihtiyacındaki artışı, öncelikle hemşire yetersizliğine bağlıyor ve özel kuruluşlarının bu kişileri hemşirelerin yerine almak zorunda kaldıklarını söylüyor. Mobil sağlık hizmetlerinin artması da talebi artırıyor.
Eğitim hemşiresi yetersiz
İşe başlayan yeni mezun hemşirelerin hem iş başında hem de sınıf içinde eğitime çok ihtiyacı olduğunu söyleyen Zeynep Erkek, tıbbi hataları azaltmak ve hemşirelik bakım kalitesini arttırmak için büyük kurumların oldukça geniş kadrolu hemşirelik eğitim bölümleri olduğunu, küçük kurumların da en az bir eğitim hemşiresi işe aldığını belirtiyor. Hasta eğitimleri için de eğitim hemşireleri istihdam ediliyor. Ayrıca ilaç şirketleri de ilaçlarını uygulayacak hemşirelerin eğitimi için eğitim hemşiresi işe alıyor. Yoğun bakımda ve ameliyathanelerde kritik önemi olan anestezi ve reanimasyon uzmanlarına talebin artmasında ise en önemli etken hastanelerdeki ameliyat sayısının artması. Sayı ve kalite olarak yetersiz kalan işgücü, bütün özel kuruluşların ortak sorunu.
Sağlık kuruluşları yöneticilerinin işgücü ihtiyaçları hakkındaki düşünceleri şöyle:
Medipol Sağlık Grubu İşletme Direktörü Özer Koca: "Toplam çalışan sayımız 3 bin kişi. Üniversite hastanemizin gelişim ve büyümesi sürüyor. Kemik İliği Transplantasyon Ünitesi ve Organ Nakli Merkezimiz de hizmete girdi. Daha çok sağlık personeli (hemşire, ebe vb.) olmak üzere 100 kişi daha istihdam edeceğiz. Ayrıca, 2014 sonuna kadar Sefaköy ve Pendik'te üniversitemize bağlı sağlık uygulama ve araştırma merkezleri açılacak. Bu lokasyonlar için tüm branşlarda yoğun bir personel istihdamı olacak. Medipol Eğitim ve Sağlık Grubu olarak 2015 yılı için de yine büyüme ve yatırımlarımız sürecek. Özellikle hemşire, ebe gibi pozisyonları doldurmakta ve özellikli üniteler (Kemik İliği Transplantasyon, Tüp Bebek, Yoğun Bakımlar ve Organ Nakli) için yetişmiş branş hemşiresi bulmakta zorlanıyoruz."
Bolu Özel Çağsu Hastanesi İşletme Müdürü Reşat Ayaz: "240 çalışanımız var. Yıl sonuna kadar 70 kişi işe alınacak. En çok hemşire, ebe, sağlık teknisyeni, hasta bakıcı ve temizlik elemanı alımı yapıyor, doktor, hemşire, ebe ve sağlık teknisyeni bulmakta zorluk yaşıyoruz. Personelin devlet ve üniversiteyi tercih etmesinin en büyük nedeninin, cumartesi günleri mesainin olmaması olduğunu tahmin ediyoruz. Esas sorun, ülkemizde sağlık personeli planlaması yapılmadan okulların açılmış veya kapanmış olması. İstihdam alanı az olan alanlarda daha çok, istihdam gerektiren alanlarda özellikle sağlık alanında daha az mezun verilmiştir."
Darıca Özel Armedica Göz Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gülay Güllülü: "Hastanemiz bünyesinde 25 kişi çalışıyor. Bu yıl sonuna kadar 10 kişi alacağız. Doktor, sağlık memuru, anestezi teknisyeni, acil tıp teknisyeni, yönetim ve eğitim hemşiresi, ameliyat hemşiresi, sterilizasyon ve ameliyathane personeli, orta düzey yönetici pozisyonları ve teknik personel bulmada zorluklar yaşıyoruz."
Özel Edremit Körfez Hastanesi İnsan Kaynakları Müdürü Simay İmral: "Çalışan sayımız 350'nin üzerinde. 10-30 kişilik bir alım söz konusu olabilir. En çok doktor, hemşire ve diğer sağlık personelinde temin sıkıntısı yaşanıyor. Yoğun bakım deneyimine sahip hemşire, anestezi-radyoloji-laboratuvar teknisyeni ve teknikerleri, ayrıca özellikli sertifikası gerektiren hemşire temininde sorun var. İnsan kaynakları açısından en sık yaşanılan sorun çalışan devir oranının yüksekliği. KPSS sonucunda sağlık çalışanları atamalar nedeni ile işyerlerinden ayrılıyorlar."
Son Dakika › Güncel › Sağlıkta Uzman Açığı Artıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?