SAMİB 2. Olağan Genel Kurulu Gerçekleşti - Son Dakika
Güncel

SAMİB 2. Olağan Genel Kurulu Gerçekleşti

SAMİB 2. Olağan Genel Kurulu Gerçekleşti

SAMİB; Makine İhtisas OSB ile 12 bin 500 istihdam, 1 milyar dolar katma değer hedefliyor.

16.04.2012 08:51

Sakarya'da kurulması planlanan Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin hizmete girmesi ile 12 bin 500 istihdam ve en az 1 milyar dolar katma değer oluşturulması hedefleniyor.

2023 vizyonu doğrultusunda yeni hedeflerini açıklayan SAMİB; 150 ile 190 işyerinin yer alacağı Makine İhtisas OSB ile Sakarya'yı Türkiye'nin çok önemli bir makine üretim üssü haline getirmeyi planlıyor.

Kısa adı SAMİB olan Sakarya Makine İmalatçıları Birliği Derneği'nin 2. Olağan Genel Kurulu Elmas Garden İnn'de gerçekleşti. Divan Başkanlığı'nı SATSO Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu'nun ve Katip üyeliğini de Ali İhsan Güneş ile Fatih Kar'ın yaptığı kongreye; Orta Anadolu İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran, Türkiye Makine İmalatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öksüzömer, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Üstel, Prof. Dr. Harun Taşkın, Sakarya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Recep Soytürk, MARKA Genel Sekreteri Erkan Ayan, KOSGEB İl Müdürü İsmet Yılmaz, Kredi Garanti Fonu Sakarya Şube Müdürü Göksel Gülen, SATSO Başkan Yardımcısı Yıldıray Çakar, MÜSİAD Sakarya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Halit İnci, SASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Bahar, SAGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Vecdi Çelebi, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Sakarya İl Temsilciliği Yürütme Kurulu Asil Yönetimi Başkan Vedat Dedeoğlu, Sakarya Müteahhitler Birliği Başkan Kadir Savaş, Sakarya Geri Dönüşümcüler Derneği Başkanı Sabri Erol, TÜMSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Naim Yener ile SAMİB üyeleri katıldı.

Makine İhtisas OSB için 150 ila 190 işyerinin olacağı 2.800 dönümlük bir alan üzerine çalışıyoruz

Kongrenin açılış konuşmasını yapan SAMİB Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kar; 2010 yılında 25 kurucu üye ile birlikte kurdukları Sakarya Makine İmalatçıları Birliği'nin bugün 75 üyeye ulaştığını belirterek, üye sayısını bu yıl sonunda 100'e, 2013 yılı sonunda ise 200 üyeye çıkarmayı planladıklarını söyledi. İki yıl önce kurulmalarına rağmen çok iyi ve planlı çalışmalar yaparak Sakarya'da makine sektörü için önemli bir sinerji oluşturduklarını da ifade eden Başkan Metin Kar, en önemlisi Makine İhtisas OSB'nin resmi kuruluş sürecini başlattıklarını da ifade ederek şunları söyledi: "SAMİB'i kurulduğumuz günden buyana Makine sektörünün gelişmesini ve sektörün sorunlarını tartıştık, neler yapabileceğimizi konuştuk, sektörümüzün önem ve ehemmiyetini anlattık. Üniversitemizle işbirliğini başlattık, odamızla işbirliğine girdik, düzenlenen bütün oturumlara, eğitimlere, konferanslara üyelerimizin katılmasını sağladık. Üyelerimizle yurtdışı gezileri düzenledik, ortak satın almayı, ortak üretim, ortak Ar-Ge'yi konuştuk.

Makine parçaları ve kompenantlarının üretilmesini konuştuk. Makine İhtisas OSB çalışmalarını başlattık, dosyamızı hazırladık ve sayın valimize sunduk. Bütün bu çalışmalarda valimizden, ticaret ve sanayi odamızdan, Marmara Kalkınma Ajansı'ndan, üniversitemizden, Orta Anadolu İhracatçı Birliği'nden, Makine İmalatçıları Birliği'nden (MİB) birçok sivil toplum örgütlerinden, kamu görevlilerimizden çok sıcak ve samimi destekler gördük, kendilerine çok teşekkür ediyorum. Bu makine ihtisas OSB kurulup çalıştığında biz kendilerini sevgiyle ve şükranla anacağız. Kuracağımız makine ihtisas OSB sadece makine ve makine aksamları üreticilerinin bulunduğu modern tesisleri, altyapısı, sosyal tesisleri, meslek okulu, üniversitesinin de içerisinde olduğu bir yaşam alanı olacak, çevreyi kirleten, atık bırakan kirli sanayiyi aramıza almayacağız. Örnek bir OSB, dünyaya açılan bir pencere olacak. Makine İhtisas OSB'de parsel büyüklüklerimiz 3.000 metrekare ile 40.000 metrekare arasında olacak.

Özellikle 3.000-5.000 metrekarelerde, 1.500-2.500 metrekare kapalı alanlık iş yerlerinde makine parçaları üreten firmaların yararlanmalarını da sağlayacağız. İthal edilen bazı kompenantların imalatını teşvik edeceğiz ve destekleyeceğiz. Makine İhtisas OSB için 150 ila 190 işyerinin olacağı 2.800 dönümlük bir alan üzerine çalışıyoruz. Şehrimizin, bölgemizin çok önemli, marka olmuş firmaları burada yatırım yapacak. Şehrimiz Türkiye'nin çok önemli makine üssü haline dönüşecek. Makine ihtisas OSB'de gıda makineleri, ambalaj-paketleme makineleri, tarım makineleri, ahşap makineleri, istifleme-vinç, takım tezgahları, mermer makineleri, redaktör, hidrolik sistemler, elektrik-elektronik, otomasyon, yazılım, demir yolları, milli savunma, sağlık araç ve gereçleri, kalıp imalatı üreticileri olacak, bu tam bir kümelenme olacak.

Proje bittiğinde 12.500 kişi istihdam edilecek ve 1 milyar dolarlık katma değer üretilecek. Hedefimizde üretilen katma değerin %40-50sini ihraç etmek var. Biz SAMİB olarak önümüze konulan 100 milyar dolarlık hedefe ciddi katkı sağlayacağımıza inanıyoruz. Nitelikli ara eleman temini önemli bir sorun olarak karşımıza çıkacak, meslek liseleri ve üniversitelerin mühendislik bölümlerindeki eğitimin bu ihtiyacı karşılayacak şekilde düzenlenmesine ihtiyaç var. Sayın rektörümüzün bu konudaki çalışmalarını destekliyoruz, 3+1 projesi iyi bir proje, kısmen ara eleman ihtiyacımızı görse de yeterli değil. Özellikle ara eleman ve işçi niteliklerini geliştirici programlara ve eğitim merkezlerine ihtiyaç duyacağız. Teknik alanda yenilikçilik sağlanabilmesi için iyi bir eğitim ve yaratıcı gücüne sahip mühendisler ve ara elemanlarla mümkün olabilir"

SAKARYA BULUNMAZ BİR CENNET

Sakarya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Recep Soytürk ise kongrede yaptığı konuşmada Sakarya'nın bulunmaz bir cennet ve öğünülecek bir durumda olduğunu belirterek, SAMİB'i yakından tanıma fırsatı bulduğunda gurur duyduğunu, firmaların bir araya gelerek kurdukları bu birlik ile çok daha büyük işlerin ve projelerin hayata geçirilmesinin mümkün olabileceğini söyledi.

TÜRKİYE KENDİ MAKİNESİNİ ÜRETMEK ZORUNDA

Orta Anadolu İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran ise, ortak bir değerin etrafında çalışmanın çok önemli olduğunu belirterek, bu tür yapılanmalara çok önem verdiklerini söyledi. 8 yıl önce Türkiye'de ne bürokrasinin, ne de siyasilerin makineyi bilmediğine de dikkat çeken Dalgakıran, gelişmiş ülkelere bakıldığında tamamının makine üreticisi ülkeler olduğunun görüleceğini söyledi. Dalgakıran, Türkiye'nin 100 yıldır cari açık verdiğini de ifade ederek, şöyle devam etti: "Bu sorunu Türkiye çözmek zorunda. Sanayi bizim gerçeğimizse eğer bir sanayi envanterimizin olması lazım. Eğer makine üretemiyorsanız ithal etmek zorundasınız.

Türkiye kendi makinesini üretmek zorunda. Kendi makinemizi üretemezsek Türkiye o zaman fason üretici olur. Biz bu konuda bir envanter hazırladık. Türkiye'nin 25 milyar dolar ithalatının olduğunu gördük. Baktık ki ithal ettiğimiz makinelerin ise yüzde 75'ini Türkiye üretebiliyor. Bu durum karşısında biz önce bir envanter hazırladık ve yolumuza elimizdeki bilgilerle ve bu envanterle devam ediyoruz. Biz çok özel öneme sahip bir sektörüz. Makine sektörü son 10 yıldır Türkiye ihracat ortalamasında yüzde 25 ile en yüksek değere sahip. Küçük olsun benim olsun döneminin sonuna geliyoruz artık. Uzağı görmemiz lazım. Hedeflerimizi kendimiz belirleyeceğiz, birlikte çalışacağız."

SEKTÖRÜ ÇOK DAHA GÜÇLÜ BİR NOKTAYA TAŞIYACAK

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Yıldıray Çakar ise; Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin Sakarya'nın gücünü daha da artıracağını, makine sektörünün yoluna yeni bir yapılanma ile devam etmesinin sektörü çok daha güçlü bir noktaya taşıyacağını söyledi.

2023'TE 100 MİLYAR DOLAR İHRACAT HAYAL DEĞİL

Makine İmalatçıları Birliği yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öksüzömer ise kongrede yaptığı konuşmada, küçük fikirlerin bir araya gelerek oluşturulduğu bu yapılanmayı desteklediklerini ve ihtisas OSB'ler olmadan sektörün gelişme şansının olmadığını belirterek; "2023'te 100 milyar dolar ihracat hayal değil. Bu nedenle kümelenme projelerine önem vermemiz lazım, hükümetin de bizi önemsemesi lazım" dedi.

MAKİNE SEKTÖRÜ OSB İLE ÜRETİMDE ÖNEMLİ BİR GÜCE ULAŞACAK

Marka genel sekreteri Erkan Ayan ise, SAMİB'in Marmara bölgesinde kümelenmeyi gerçekleştiren örnek bir model olduğunu söyledi. Erkan Ayan, SAMİB'in planladığı Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için resmi başvuruların yapıldığını da ifade ederek, makine sektörünün bu OSB ile üretimde önemli bir güce ulaşacağını söyledi.

DEĞİŞİME AYAK UYDURABİLEN BİR NESİL YETİŞTİRMEK DURUMUNDAYIZ

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas ise, makine sektöründeki bu kümelenmenin aslında diğer sektörler için de önemli ve olması gerektiğini bu nedenle de değişime ayak uydurabilen bir nesil yetiştirmek durumunda olduklarını söyledi.

SAMİB YENİ YÖNETİM KURULU

Konuşmaların tamamlanmasının ardından SAMİB'in diğer gündem maddelerine geçildi. Yapılan seçimlerde ise SAMİB yeni yönetimi "Metin Kar, Kemal Yener, Orhan Yılgenci, Günay Güneş, Şenol Çalışkan, Turgay Çelik, Tunç Özüuğurlu, Kadir Tecelli, Ayhan Pehlivan"dan oluştu. Denetleme Kurulu ise Necati Atalay, Cevat Ateş ve Ata Önuçak'tan oluştu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel SAMİB 2. Olağan Genel Kurulu Gerçekleşti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement