"Saturn Adli Zaman Yönetimi" Projesi - Son Dakika
Güncel

"Saturn Adli Zaman Yönetimi" Projesi

"Saturn Adli Zaman Yönetimi" Projesi

Avrupa Adaletin Etkinliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Stawa: "Saturn kılavuz ilkelerinin asıl kabul edilme gerekçesi, herhangi bir ceza türü karşısında bir vatandaşın ne tür bir yargılama süresi beklemesi gerektiğini şeffaf, açık ve dürüst bir şekilde ona bildirebilmektir" Amasya Cumhuriyet Başsavcısı Tokgöz: "Vatandaş, vermiş olduğu şikayet dilekçesinin ne kadar süre sonra sonuçlanacağını bilecek"

18.09.2013 16:45

Avrupa Konseyi Avrupa Adaletin Etkinliği Komisyonu (CEPEJ) Başkan Yardımcısı George Stawa, "Saturn kılavuz ilkelerinin asıl kabul edilme gerekçesi, herhangi bir ceza türü karşısında bir vatandaşın ne tür bir yargılama süresi beklemesi gerektiğini şeffaf, açık ve dürüst bir şekilde ona bildirebilmektir" dedi.

Stawa, Adalet Bakanlığı, Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Merkezi Finans ve İhale Birimi temsilcileri ile Avusturya, Hollanda ve Almanya'dan proje danışmanı hakimlerin içinde bulunduğu 14 kişilik heyetle Amasya'ya gelerek, "Mahkeme Yönetim Sisteminin Güçlendirilmesi" ile "Saturn-Adli Zaman Yönetimi" kapsamında adalet sarayında uygulanan projeleri yerinde inceledi.

Amasya Cumhuriyet Başsavcısı Ergün Tokgöz'den bilgi alan Stawa, Saturn Projesi'nin ilkelerinin Amasya Adalet Sarayı'ndaki uygulamasından memnun olduğunu ifade etti.

Stawa, Saturn Projesi'ne ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, şunları söyledi:

"Saturn kılavuz ilkelerinin asıl kabul edilme gerekçesi, herhangi bir ceza türü karşısında bir vatandaşın ne tür bir yargılama süresi beklemesi gerektiğini şeffaf, açık ve dürüst bir şekilde ona bildirebilmektir. Amasya'da çok açık bir dille herhangi bir yargılama süreci sonucunda kararın ne kadar süre içerisinde çıkmasını beklemeleri gerektiğinin yurttaşları bildirildiğini gördüm. Bu şeffaflık ve açıklık beni gerçekten çok memnun etti. Bu tür uygulamalar Avrupa'da bile pek çok adalet sarayında bu kadar başarı ile yürütülmüyor. Bence Saturn Projesi'nin başka yargı sistemlerinde de yaygınlaşması bakımından Amasya Adliyesi en iyi uygulamalardan, en iyi örneklerden birini teşkil edecek."

Yargılama süreleri

Cumhuriyet Başsavcısı Tokgöz ise Saturn Projesi'nin başarılı olması durumunda Türkiye'de en çok eleştirilen "yargıda sürelerin belirsiz olması" sorununu aşabileceklerini söyledi.

Tokgöz, Saturn Projesi'nin pilot il olarak Amasya ve Erzurum adliyelerinde uygulandığını hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Cumhuriyet başsavcılığı olarak belirli çalışmalar sonrasında yargıda belirli süreler öngördük. Bu sürelerin sonucunda bize gelen tüm şikayet dilekçelerini belirttiğimiz sürelerde sonuçlandırmayı taahhüt ediyoruz. Bununla ilgili bir söz vermiş olduk. Başsavcılık olarak tüm savcı arkadaşlarımla beraber... İnşallah bu Türkiye'de bir ilk olacak diye bekliyoruz. Önümüzdeki günlerdeki raporlamalarda ne kadar başarılı olduğumuz ya da nerelerde tıkandığımız konusunda tespitler yapma imkanımız olacak. Projenin amacı da zaten öngörülebilen süreleri belirlemek."

Vatandaş süre aşımında bilgilendirilecek

Söz konusu projenin vatandaşa büyük kolaylıklar sağlayacağını anlatan Tokgöz, "Vatandaş, vermiş olduğu şikayet dilekçesinin ne kadar süre sonra sonuçlanacağını bilecek. Süre aşmama gayretinde olacağız. Aşılırsa sebebini bildirmek ile mükellefiz. Çünkü projenin içerisinde bu da var. UYAP sistemi içerisinde sebebini yazacağız. Proje yetkililerine, ilgililerine bunun sebebini bildireceğiz. Vatandaşa da süreden kısa bir süre önce neden geciktiğini ve muhtemel ne zaman bitireceğimizi bildireceğiz" diye konuştu.

Tokgöz, hedeflerinin proje kapsamında öngörülen yargılama sürelerinden daha erken sürede mahkemelerin karara bağlanması olduğunu sözlerine ekledi.

Finansmanı Avrupa Birliği'nce karşılanan, Adalet Bakanlığı ile Avrupa Konseyi tarafından uygulanan, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca Ankara Bölge İdare Mahkemesi ile Amasya Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığı ve Erzurum Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığının pilot adliyeler olarak hayata geçirdiği "Saturn Projesi"nin temel amacı, Avrupa'daki adalet sistemindeki iyi uygulamalar ışığında Türkiye'de yargı sisteminin hızının, etkinliğinin ve kalitesinin artırılmasını amaçlıyor.

Proje kapsamında suç türüne göre hedeflenen karara bağlama süresinin en az 45, en fazla ise 270 gün olacağı öğrenildi. - Amasya

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement