Sebastian Pinera' ya Fahri Doktora Ünvanı - Son Dakika
Güncel

Sebastian Pinera' ya Fahri Doktora Ünvanı

Sebastian Pinera\' ya Fahri Doktora Ünvanı

İstanbul Üniversitesi Şili Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera' ya fahri doktora unvanı verdi.

20.11.2012 16:54

İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü, İktisat Fakültesi Yönetim Kurulu'nun önerisiyle Şili Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera'ya, 20 kasım 2012 tarihinde İstanbul Üniversitesi Kongre Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle fahri doktora unvanı verildi.

Tören saat 11.00'da, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Murat tarafından Şili Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Sebastian Pinera'ya fahri doktora unvanı verilmesi gerekçesinin açıklanmasıyla başladı. Gerekçe de şu ifadeler yer aldı:

"Şili ve Türkiye dostluğu çok eski ve köklü bir geçmişe sahip bulunmaktadır. Şili 30 Ocak 1926 tarihli Dostluk Antlaşması ile Latin Amerika'da Türkiye'yi tanıyan ilk ülke olmuştur. Bugün, başkent Santiago'daki Türk Cumhuriyeti Meydanı, Atatürk Anıtı ve Atatürk Lisesi ile Ankara'daki Şili'nin bağımsızlık savaşçısı Ambrosio O'Higgins'in heykelinin bulunduğu Şili Meydanı, yine Ankara'daki Şili Cumhuriyeti İlköğretim Okulu ve Şili'nin ünlü yazar ve şairi Pablo Neruda'nın adını taşıyan meydan, iki ülke arasındaki dostluğu açıkça ortaya koymaktadır. Ayrıca 1 Mart 2011 tarihinde yürürlüğe giren ikili serbest ticaret anlaşması ile Şili ve Türkiye, çok eski bir geçmişe sahip olan dostluklarını ekonomik anlamda da geliştirme yönünde çok önemli bir adım atmışlardır.

Ülkesi için göstermiş olduğu demokrasi mücadelesi ve Şili halkının ekonomik ve sosyal gelişimine yaptığı katkılar nedeniyle Sayın Devlet Başkanı Sebastián Piñera'ya İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi tarafından "Fahri İktisat Doktoru" unvanı verilmesi uygun görülmüştür."

Fahri doktora verilme gerekçesinin okunmasının ardından kürsüye çıkan İÜ Rektörü Prof Dr. Yunus Söylet konuşmasında, Şili ve Türkiye arasındaki ilişkiler hakkında bilgi verdi. İÜ Rektörü Prof Dr. Yunus Söylet konuşmasına şöyle devam etti:

"Güney Amerika kıtasında kuzey-güney doğrultusunda Antarktika'ya kadar uzanan bir ülke olan Şili ve Avrupa ile Asya arasında bir köprü olarak uzanan Türkiye, aralarındaki 13.000 km uzaklığı yok sayarak, İstanbul Üniversitesi'nde kucaklaşıyor. Küreselleşmeyi, uluslararasılaşmayı anlatan çok güzel bir tabloyu hep birlikte yaşıyoruz. Başta 1842'de kurulan, bu dost ülkenin en eski üniversite olan Şili Üniversitesi olmak üzere Şili'de yer alan 15 üniversiteyi kardeş üniversitemiz olarak görüyoruz ve Üniversitemiz ile yakın işbirliğine davet ediyoruz.

İki yıl kadar önce yerin 625 metre altında 'San Jose' madeninde 2 ayı aşkın süre mahsur kalan 33 madencinin kurtarılması için gösterilen gayretlere ülkemizden iyi dilek ve dualarımızla katıldık, bu kurtarma operasyonunda Cumhurbaşkanı Ekselans Pinera'nın kararlı tutumunu takdirlerimizle izledik.

Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'ün belirttiği gibi iki ülke arasında çok sağlam işbirliği temelleri vardır. Türkiye ile Şili atasındaki ilişkiler 1913 yılına, Osmanlı dönemine dayanır; 1926 yılında iki ülke arasında dostluk anlaşması imzalanmıştır. Şili Latin Amerika'da Türkiye'yi tanıyan ilk ülkelerden biridir. Serbest ticaret anlaşması imzalanan ilk Latin Amerika ülkesi Şili'dir.

Kardeş ve dost ülke Şili'nin 47. Cumhurbaşkanı Ekselans Miguel Juan Sebastián Marepoto Piñera Echenique'nin özgeçmişini dinlerken fark etmişsinizdir; kendisi bizlerden biri, yani üniversite öğretim üyesi. Bu nedenle kendisinin akademik kimliğine İstanbul Üniversitesi'nin kardeşlik ve onur sembolü olan 'fahri doktorluk' unvanını eklemekten dolayı büyük mutluluk duymaktayım.

Son olarak kendisinin mahsur maden işçilerinin hayata dönüşlerinde ortaya koyduğu kararlılık ve başarı öyküsünü, İstanbul Üniversitesi liderliğinde Türkiye ile Şili yükseköğretim kurumları arasında iş birliğinin kurulmasında de tekrarlayacağına inanıyor, kendisine sağlık, başarı ve uzun ömürler diliyorum."

İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet konuşmasının ardından Şili Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera'ya "Fahri Doktora Diploması"nı takdim ederek "akademik kıyafet" giydirdi ve İstanbul Üniversitesi Rozeti"ni taktı.

Şili Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera konuşmasına İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet ile İstanbul Üniversitesi'ne teşekkür ederek başladı. Cumhurbaşkanı Pinera konuşmasında Türkiye Şili ilişkilerine değinerek Türk üniversiteleri ve özellikle İstanbul Üniversitesi ile yakın ilişkilerde bulunmak istediklerini belirtti.

Şili Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera'nın Özgeçmişi

1949 yılında Santiago şehrinde doğan Sebastián Piñera, 1950 yılında, babasının Birleşmiş Milletler Şili Büyükelçisi olarak görev yapması nedeniyle bir süre ailesi ile birlikte New York'ta yaşandı. Daha sonra Şili'ye dönen Sayın Piñera, 1967'de Divine Word College'dan, 1971'de ise Pontifical Katolik Üniversitesi Ticaret Mühendisliği Bölümü'nden en iyi öğrenci ödülünü alarak lisans diploması ile mezun oldu.

Sebastián Piñera kısmi Fulbright bursiyeri olarak Harvard Universitesi Ekonomi Bölümü'nden mezun olduktan üç yıl sonra, yine ekonomi dalında master ve doktorasını tamamladı. Dr. Piñera daha sonra Şili Papalık Katolik Üniversitesi, Şili Üniversitesi, Adolfo Ibañez Üniversitesi İktisat Fakülteleri'nde ve Valparaíso İşletme Fakültesi'nde profesör olarak çalıştı. Aynı dönemde, Inter-Amerikan Kalkınma Bankası ve Dünya Bankası'ında danışman olarak görev yaptı ardından, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu'nun Latin Amerika ve Karayipler Masası'nda çalıştı. Burada, Latin Amerika Yoksulluk Haritası ve Yoksulluktan Çıkış Politikaları adlı bir makro proje yürüttü.

Sebastian Piñera 1976 yılında Bancard SA adıyla kurduğu şirketle Şili halkının yeni ödeme ve kredi sistemleri ile tanışmasını sağladı.

5 Ekim 1988 yılındaki halk oylamasında askeri rejimin sona ermesi ve demokrasinin geri gelmesi için aktif olarak çalıştı. 1989 yılında eşi Bayan Cecilia Morel ile birlikte kurdukları Mujer Emprende Vakfı vasıtasıyla, Şili kadınının eğitimi ve ekonomik güce kavuşması yönünde çalışmalarda bulundu. Kendisinin bu yöndeki çalışmaları halen devam etmektedir. Buna ilave olarak 1993 yılında kurduğu Futuro Vakfı ile Şili halkının kültürüne katkıda bulundu ve bu doğrultuda çeşitli eğitim programları oluşturdu. Yine bu Vakıf ile 2005 yılında, içinde çok sayıda canlının yaşadığı bir ekosistem barındıran büyük bir alana sahip bir park inşa ederek çevre bilincinin oluşmasında örnek olmuş ve katkı sağlamıştır.

Sebastian Piñera, 1989 yılında bağımsız olarak Demokrasi ve Gelişim Paktı'ında senatör olarak görev aldı ve 1990 ve 1998 yasama yılları süresince Doğu Metropoliten bölgesini temsil etti ve daha sonra Milli Yenilenme Partisi'ne katıldı. Senatör olarak görev aldığı süre içerisinde, hazine, insan hakları, sağlık, çevre ve milli servet komisyonlarında görevde bulundu. Özellikle Çevre ve Doğa Koruma Tasarısı'nın hayata geçirilmesinde önemli rol üstlendi.

Sebastian Piñera, demokrat kişiliği, özellikle siyasi partilerin ve belediyelerin yönetiminde önemli düzenlemeler getiren Örgütsel Anayasa Kanunları tasarısı ile öne çıktı. Bu tasarı ile bağımsız adayların da parti üyeleriyle eşit şanslara sahip olarak kongre ve belediye seçimlerinde başa baş yarışmalarına imkan yaratılmış oldu. Ayrı bir tasarı ile yeni siyasi partilerin kurulabilmesini kolaylaştıran düzenlemeler yapılmasını da sağladı. Sebastian Piñera, görev aldığı süre içinde meslektaşları tarafından en iyi senatör seçildi. 2001 ve 2004 yılları arasında mensubu olduğu Milli Yenilenme Partisi'nin başkanı olarak görev yaptı. 2009 yılında kurulan Değişim İçin Koalisyon, Milli Yenilenme Partisi ve Bağımsız Demokratik Birlik partilerini ve bunların yanı sıra çeşitli yeni partileri ve bağımsızları da bir araya getirdi ve bu yeni oluşum Sebastián Piñera'yı Şili Devlet Başkanlığı'na aday gösterdi.

"Değişim", "gelecek", "ümit" ve "değişimin parçası olun" sloganlarıyla yürütülen bu seçim kampanyası sonucunda, oyların büyük çoğunluğunu alan Sebastián Piñera, 11 Mart 2010 yılında yemin ederek Şili'nin 47'nci Devlet Başkanı oldu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Sebastian Pinera' ya Fahri Doktora Ünvanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement