Server Tanilli Son Yolcuğuna Uğurlandı - Son Dakika
Güncel

Server Tanilli Son Yolcuğuna Uğurlandı

Server Tanilli Son Yolcuğuna Uğurlandı

Haber.Özgür ALTUNCU / Kamera.80 yaşında vefat eden Prof.Dr.Server Tanilli son yolculuğuna uğurlandı.

01.12.2011 15:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Haber: Özgür ALTUNCU/ Kamera : Özgür ARSLAN İstanbul DHA

80 yaşında vefat eden Prof. Dr. Server Tanilli son yolculuğuna uğurlandı. Tanilli için ilk tören Türkiye'ye döndüğü 2000 yılından itibaren yazılarını kaleme aldığı Cumhuriyet Gazetesi'nde yapıldı. Gazetenin Şişli'deki merkezinin bahçesinde yapılan törene kalabalık bir topluluk katıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, YÖK Eski Başkanı Erdoğan Teziç, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Gaziantep Eski Belediye Başkanı Celal Doğan ve Şair Ataol Behramoğlu gibi isimler törende hazır bulundu.

YAKIN ARKADAŞI TEZİÇ ANLATTI

Törende konuşan Tanilli'nin yakın arkadaşı YÖK eski Başkanı Erdoğan Teziç, Tanilli'nin " Uygarlık Tarihi " kitabını hangi koşullarda yazdığını anlattı. 50'yıllarda merkezi sınav sistemiyle birlikte öğrencilerin daha az soru sorar hale geldiğini söyleyen Teziç, Tanilli'nin bu kitapla öğrencileri sorgulamaya ve soru sormaya teşvik ettiğini anlattı. Teziç, Tanilli'nin Uygarlık Tarihi kitabında Sosyalizm propagandası yaptığı suçlamasıyla 70'li yıllarda dava edildiğini hatırlatarak, mahkeme tarafından beraat ettiği halde, 'mahkemenin vermediği kararı biz veririz' diyen karanlık kişiler tarafından silahlı saldırıya uğradığını söyledi. Teziç, saldırının ardından tekerlekli sandalyeye mahkum olan Tanilli'nin 1983 yılında YÖK tarafından kitaplarının ders kitabı olarak yasaklanmasına karar verildiğini ve bunun kendisini çok üzdüğünü de aktardı.

TEKERLEKLİ SANDALYEDE FİKİR ÜRETMEYE DEVAM ETTİ

Tanilli'nin yakın dostlarından şair Ataol Behramoğlu da Tanilli'nin 1978 yılındaki silahlı saldırının ardından tekerlekli sandalyeye mahkum olmasına rağmen, yazmaya ve üretmeye devam ettiğini söyledi. Behramoğlu Tanilli'nin çok az bilim adamanın başardığını başarıp, 'Uygarlık Tarihi' kitabıyla bilimi halka indirmeyi başardığını söyledi. Behramoğlu kitabın ders kitabı olmasına rağmen her yerde okunduğunu da aktardı. Tanilli'yle birlikte Fransa'daki Yılmaz Güney'in cenazesine katıldığını anımsatan Behramoğlu, " O zaman Server abi 'güle güle Yılmaz' diye bağırıyordu. Bugün de ben 'güle güle Server Abi' diye bağırmak istiyorum" dedi. Tanilli'nin cenazesi saygı duruşunun ardından alkışlarla uğurlandı.

CENAZESİ SOLU BİR ARAYA GETİRDİ

Tanilli'nin cenazesi daha sonra Karacaahmet Mezarlığı'ndaki Şakirin Camii'ne getirildiı. Server Tanilli'nin cenaze törenine Türk solunun farklı renklerinden çok sayıda isim katıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu cenazeye çelenk gönderdi. İP, EMEK Partisi, TKP ve ÖDP gibi partilerin yöneticileri de cenaze törenine katıldı. Tanilli'nin oğlu Bülent Tanilli taziyeleri kabul etti. Tanilli'nin Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Server Tanilli Son Yolcuğuna Uğurlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement