Sokak ile Sandığın Sesi Birbirinin Aynı - Son Dakika
Güncel

Sokak ile Sandığın Sesi Birbirinin Aynı

Sokak ile Sandığın Sesi Birbirinin Aynı

Diyarbakır'da yayın yapan Özgür Haber Gazetesi, bölgede HDP'nin zaferiyle tamamlanan seçimlerden sonra sokakta haklın nabzını tuttu.

09.06.2015 10:04

HDP'nin zaferiyle tamamlanan seçimlerden sonra sokakta haklın nabzını tuttu. Diyarbakırlıların seçim değerlendirmesi, sandıktan çıkan sonucun tıpkı ikizi gibiydi. Halk, alınan sonuçtan memnuniyetini dile getirirken, barış sürecinin her halükarda devam etmesi gerektiğine işaret etti.

İşte Diyarbakır halkının sesi:

Ahmet Haşmet Haşimoğulları/ Esnaf:

"Bu zaferin ardından bizimle uğralaşmayacağını anladılar sanırım. Hele 80 Milletvekili mükemmel bir olay oldu. Avrupa'dann gelen oylarımızın yakıldığına dair duyumlar yayıldı. Buna rağmen zafer bizim oldu."

Esan Evelek/ Şerbetçi:

"Açıkçası Diyarbakır'dan 11 vekilin tamamını bekliyordum. Bu 10'da kaldığı için çok üzgünüm. Ancak barajı aştığı için mutlu oldum. 80 Milletvekili olayı ise mükemmel oldu. Ancak Diyarbakır'da ki HDP mitinginde bu halka bombalı saldırı yapan piyon ve o piyonları yönlendirenlerin de açığa çıkarılmasını istiyorum."

Ömer Babayiğit/ Mısırcı:

"HDP'nin barajı aşması huzurun sağlanması adına çok iyi oldu. Diyarbakır ise HDP'ye verdiği destekle tavan yaptı. Ancak benim çok rahatsız eden bazı konular var. HDP'nin hemcinslerin evlenmesi olayına karşı durmalı. Bu işlere bulaşmamasını istiyorum. Ayrıca Diyarbakır'da Belediyelerin girişlerinde Türkçe, Kürtçe ve başka dillerde yazılar var. Bunlara Zazaca'nın da ilave edilmesini istiyoruz. Mesela ben Zazayım ve oyumu HDP'ye veriyorum. Onların da bu isteğimi yerine getirmelerini istiyorum."

Atilla Ateşoğlu/ İşçi:

Ben seçim öncesinde yüzde 11. 5 bekliyordum. Ama yüzde 13. 1 oldu. Beklentilerimizin üstünde oluğu bizi fazlasıyla memnun etti. Ancak hükümet nasıl kurulacak onu bilemiyorum. Muhtemelen tabanları bir birine yakın olduğu için MHP ile AKP koalisyon yapacak. Veya da HDP ile MHP dışarıdan CHP'yi destekleyebilir. Yani azınlık hükümeti de olabilir."

Sıdık Derin/ Serbest meslek:

"Bu seçim biz Kürtler için bir anlamda var olma veya yok olma anlamına geliyordu. Dolayısıyla bu seçim büyük bir önem arz ediyordu. Hem HDP barış süreci için mecliste olması gereken bir partiydi. Seçimden önce yüzde 10. 5 olsun da barajı aşsın diyordum. Zira önemli olan bizi temsil edecek vekillerimizin mecliste yer almalarıydı. Bu nedenle barajı aşması çok isabetli oldu. Yüzde 13. 1 ve 80 Milletvekili muhteşem oldu. Ancak HDP Mitinginde yapılan bombalı saldırıları da oyları artırdı. Çünkü kararsızlar yapılan saldırılardan sonra vicdanlarının sesini dinledi. Kimi insanlar da yapılan bu zulmü kabullenemediler ve bu olay sandığa yansıdı."

Zerin Babur/ Muhasebeci:

"Ben seçim öncesinde yüzde 13. bekliyordum ve seçim sonrasında yüzde 13. 1 çıktı. Tahminim tuttu. Geçen Cuma günü yarım kalmış bir sevincimiz vardı. HDP'ye oy veren bir vatandaş olarak bu zaferi, Cuma günkü saldırıda hayatını kaybeden ve yaralanan kardeşlerimize armağan ediyorum. Bu işin en güzel yanı ise başkanlık sisteminin önünün kapanması oldu. 31 vekilin de kadın olması işin sevindirici olan bir diğer boyutu. Şimdi ne olabilir diye soracak olursanız MHP ile AKP koalisyonu olabilir diye düşünüyorum. Veya 4 ay sonra yeniden bir seçim olacak."

Seyithan Sapa/ Boyacı:

"Ben seçimden önce 14.1 bekliyordum. Ama sonuç, 13.1 çıktı. İşin sevindirici yanı barajı geçmemiz oldu. Ben 86 Milletvekili bekliyordum, ama 80 de kötü değil. Bence bu olay Kürtler açısından bir milattır. Kars ve Ardahan çok iyi bir çıkış yaptı. Malatya, Adıyaman ve Elazığ ise beni şaşırttı. Diğer yandan Şanlıurfa ve Gaziantep beklentilerime aynen cevap verdi."

Hakan Altındağ/ Optisyen:

"Başarısından dolayı HDP'yi içtenlikle tebrik ediyorum. Bu süreçten sonra HDP'nin Türkiye'nin siyasi partisi olma kimliğini savunması mücadelesini vermesi gerekiyor. Samimi bir siyaset yapmak istiyorlarsa silahların tamamen susmasını sağlaması gerekmektedir. Kendilerine verilen bu emanet oyların farkında olmaları gerekiyor. Şimdi Türkiye'de yaşayan insanları bir seçim kaosuna sokmadan milletin menfaatleri göz önüne alınarak parlamentoda AKP'ye gereken desteği vermek durumundadır. En kötü ihtimalle HDP'nin barış sürecinin de devamının sağlanması için dışarıdan da olsa AKP'yi desteklemesi gerektiğine inanıyorum."

Seyfettin Mutlu/ Kuyumcu:

"Seçimden önce yüzde 10. 1 olsun da bizim olsun diyordum. Yüzde 13. 1 mükemmel oldu. HDP olarak ülke genelinde çok büyük bir başarı elde ettik. Ancak bu başarıda batıda yaşayan ve CHP'li olan Türk kardeşlerimizin de katkısı oldu. Dolayısıyla bu 80 Milletvekili Türkiye halklarının iradesidir ve herkesin buna saygı göstermeleri gerekiyor. Şimdi ne olabilir diyecek olursanız, MHP ile AKP'nin bir koalisyon kurması ve seçim sürecini HDP ile sürdürmesi çok yararlı bir alternatif olacağını düşünüyorum. Hükümeti temsilen MHP ve AKP'nin kanadından yetkililerin Abdullah Öcalan ile görüşmesi barış adına çok daha büyük bir olay olacak. Çünkü Türk Milliyetçilerinin de bu barış sürecine dahil edilmesi gerektiğine inanıyorum. Bence böyle bir çalışma barışı daha da kolaylaştıracak."

Mehmet Özdal/ Bakkal:

"Seçimden önce yüzde 16 bekliyordum. Ancak yüzde 13. 1'de kaldık diye üzülüyorum. Neticede barajı aştık. Bu iyi oldu. Hem AKP'nin de artık tek başına iktidar olmayacak olması da Türkiye açısından güzel bir olay oldu. HDP'nin bu başarısında batıdaki sanatçı ve düşünce insanlarının da katkısı oldu. Eğer HDP batıdaki seçmenleri kazanma yolundaki bu başarısını sürdürürse ileriki süreçte tek başına iktidar partisi de olabilir Selahattin Demirtaş da bu ülkenin Cumhurbaşkanı da olabilir. Şimdi AKP tek başına iktidar değil, ama HDP bu partiyi dışarıdan destekleyebilir. Çünkü ben HDP- MHP ve CHP'nin bir araya geleceğini sanmıyorum. Ama hükümeti kim kurarsa kursun bu barış sürecinin devam etmesi gerekiyor."

KAYNAK: ÖZGÜR HABER GAZETESİ

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Sokak ile Sandığın Sesi Birbirinin Aynı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement