Tekirdağ Prof. Dr. Sakınç Marmara'da, 7.2 ile 7.4'lük Bir Deprem Yaşanır - Son Dakika
Güncel

Tekirdağ Prof. Dr. Sakınç Marmara'da, 7.2 ile 7.4'lük Bir Deprem Yaşanır

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü MAREM Jeoloji-Sedimantoloji Bölüm Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Sakınç, Marmara Denizi açıklarında kırılmamış büyük bir fay hattının yer aldığını belirterek, 'Türkiye'de yaklaşık 250 yılda bir büyük bir deprem oluyor.

20.09.2018 18:36

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü MAREM Jeoloji-Sedimantoloji Bölüm Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Sakınç, Marmara Denizi açıklarında kırılmamış büyük bir fay hattının yer aldığını belirterek, 'Türkiye'de yaklaşık 250 yılda bir büyük bir deprem oluyor. Bu fay her an kırılabilir. Eğer kırılırsa İstanbul'un yanı sıra, Tekirdağ ve Şarköy büyük zarar görür. 7.2 ile 7.4'lük bir deprem yaşanır. Sahil bölgesindeki yerleşimler büyük zarar görür' dedi.

Sevinç Erdal İnönü vakfı tarafından MAREM projesi kapsamında Marmara Denizinde yapılan 'Her Yönüyle Marmara Denizi' çalışmaları hakkında Tekirdağ'da toplantı düzenlendi. Yelken kulüpte düzenlenen toplantıya, Av. Güneş Gürseler Sevinç-Erdal İnönü Vakfı ' Yönetim Kurulu Üyesi, M. Levent Artüz ' Hidrobiyolog Sevinç-Erdal İnönü Vakfı - MAREM Proje Lideri, O. Bülent Artüz - Elektirik Mühendisi Sevinç-Erdal İnönü Vakfı - MAREM Proje Koordinatörü, Prof. Dr. Dinçer Gülen İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, MAREM Biyoloji Bölüm Sorumlusu. Prof. Dr. Mehmet Sakınç İTÜ, Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü MAREM Jeoloji-Sedimantoloji Bölüm Sorumlusu. Prof. Dr. Bahattin Yalçın Marmara Üniversitesi, Fen - Edebiyat Fakültesi/ Kimya Bölümü, MAREM Kimya Bölüm Sorumlusu. Prof. Dr. Sezginer Tunçer Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, MAREM Balıkçılık-Su Ürünleri Sorumlusu ve Süleymanpaşa belediye başkanı Ekrem Eşkinat katıldı.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Yerbilimleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Sakınç, 'İstanbul depremi çok yakın gibi. Marmara'da kırılmamış 2 büyük fay var. Biri Tekirdağ açıklarında diğeri de kumburgaz açıklarında ne zaman kırılacağı belli değil. 7.2 e 7.4 civarında bekleniyor. Tekirdağ Şarköy, Mürefte, Gaziköy büyük zarar görecek. Yaptığımız incelemede 250 yıllık bir döngü var. Bu döngü doldu. Büyük depremden 250 yıl geçti. Her an olabilir. Tekirdağ çok zarar görecek Bu iki fay aynı anda yıkılırsa kıyamet kopar. Kıyamet benzeri bir olay olur. Kıyamet-i Suhra diye bir olay var. Yani bu 1800'lü yıllarda Tsunami nedeni ile dalgaların surları aştığı, Haliç'de sandalların battığı şeyler söyleniyor. Zaten son yapılan bu 2500 yıllık Yenikapı çalışmalarında tarihlenen deprem buluntuları ki önemli buluntulardır onlar. Orada birçok tusunami izine rastlamak mümkündür' dedi.

ERGENE MARMARAYA AKACAK

Marmara Denizi'ndeki kirliğe dikkat çeken Marem Proje Lideri Levent Artüz, '1054 yılından beri Marmara Denizi'nde araştırmalar devam ediyor. Dünyada en uzun soluklu deniz izleme projesi. Bundan başka uzun soluklu başka bir proje yok. Yaz ve kış dönemlerinde Marmara'yı inceliyoruz. 252 istasyonda 163 parametreyi ölçüyoruz. Sonra ise modelleme yapıyoruz. Marmara'da 1272 metre derinliğe kadar inceliyoruz. Tüm derinliklerde kimyasal inceleme yapıyoruz. Canlı ve jeolojik çalışmalar yapıyoruz. Çalışmalara yerli ve yabancı 18 üniversite katılıyor. Bütün sonuç ve çalışmalar kirlenmede birleşiyor. Bölgenizde yapımı süren Ergene derin deşarjı aralıkta hizmete başlayacak. Aralıkta dünyanın en kirli nehri Marmara ya akacak. Marmara'nın kurtuluşu kalmayacak. Kirlilik Marmara y kilitleyecek' dedi.

PLAJLARDA KİRLİLİĞİ BİRİNCİ SIRADA SİGARA İZMARİTLERİ OLUŞTURUYOR

Levent Artüz Marmara kıyısındaki 17 Halk plajında kirlilik incelemesi yaptıklarını ve sonuçların gerçekten vahim olduğunu söyledi. Artüz, 'Seçtiğimiz 17 plajda 10 metrekarelik replika ile Makro plastikleri yani 5 milimetrenin üzerinde olan plastik parçalarını inceledik. Sonuçlar haikaten korkutucu. Buralarda nelere bakıldı. Yassı plastikler, uzamış ipliksi plastiklere bakıldı. Pet şişe ve kapaklarına bakıldı. Kütlelere bakıldı. Plajlarda yapılan incelemelerde birinci sırada sigara filitresi çıktı. İkici sırada çok önemli bu, çerez poşetleri bulundu. Üçüncü sırada poşet parçaları, ben bunların birinci sırada olacaklarını düşünüyordum. Dördüncü sırada pet şişe ve kapakları vesaire çıktı. Beşinci sırada ise plastik pipetler çıktı. Çok ciddi miktarda pipetler var. Altıncı olarak balık ağları ve av malzemeleri bulunuyor ve sıralamada tıbbi malzemeden tutunda kömür curüfüna kadar meteryaller ile liste uzayıp gidiyor" diye konuştu.

EN KÖTÜ DURUMDAKİ PLAJ MENEKŞE PLAJI

Artüz, yaptıkları geniş kapsamlı çalışmalar ve bu çalışmalardan çıkan sonuçlara göre en kötü durumdaki plaj Menekşe plajı çıktı. En iyi olan plajıda söyleyim. En iyi durumdaki plaj da Hamzaköy plajı çıktı. Her plajda 10 metrelik alandaki kumsaldan örnekler alınarak incelendi ve bu sonuçlar çıktı. Burada bulunduğumuz bölgedeki Kumbağ plajı ise kötü durumda değil, Şarköy plajından daha iyi durumda ve sıralamada dördüncü sırada yer alıyor" dedi.

Tekirdağ Prof. Dr. Sakınç Marmara\'da, 7.2 ile 7.4\'lük Bir Deprem Yaşanır
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tekirdağ Prof. Dr. Sakınç Marmara'da, 7.2 ile 7.4'lük Bir Deprem Yaşanır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement