Bursa'da, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'ne (DOSAB) kurulması planlanan termik santralin masaya yarıldığı panel gergin başladı, gergin bitti. Sanayiciler ile sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar arasında sert tartışmalar yaşanan panelde, nüfusu 3 milyona yaklaşan şehrin içinde kalacak santralin Bursa'ya vereceği ve halk sağlığına vereceği zarara dikkat çekildi.
Bursa Kent Konseyi tarafından Merinos Kongre ve Kültür Merkezi'nde, DOSAB'a yapılacak termik santralin masaya yatırıldığı panel düzenledi. Toplantıyla ilgili günler öncesinden Bursa'nın çeşitli yerlerine afişler asıldı. Paneli izlemeye çok sayıda vatandaş geldi. Salonun giriş kapısında sadece STK temsilcilerinin içeri alınacağı söylenince tansiyon yükseldi. Tartışma giderek büyürken, salonun kapısı herkese kapatıldı. Vatandaşlar afişlerde öyle bir şey yazılmadığı için panele geldiklerinde ifade ederek, bu duruma tepki gösterdi. Kapılar açılarak tartışmaların daha da büyümesi önlendi. Vatandaşlar da dinleyici olarak panele alındı.
Kent Konseyi Başkanı Semih Pala'nın başkanlık ettiği panelde konuşan Bursa Tabip Odası Çevre Komisyonu üyesi Kayıhan Pala, santralin Bursa'nın havasını da daha da kirleteceğini, solunum yolları hastalıklarının artacağını söyledi. Küresel ısınmanın etkilerinin iyice hissedildiği günümüzde günde tonlarca kömür yakacak santralin çevreye büyük zarar vereceğini savunan Pala, "Kanserlerde artış görülecek. Erken doğumlar artacak. Bronşit, astım gibi hastalıklarda ciddi artış olacak. Akciğer dokusunda hasar, astım atakları gibi rahatsızlar artacak. O çevrede yaşayan insanların konutlarının fiyatı düşecek. Tarım alanları büyük zarar görecek" dedi.
Her yıl termik santraller yüzünden 24 bin kişinin öldüğüne dikkat çeken Pala, termik santrallerin Türkiye'ye sağlık harcamalarının maliyetinin 6,7 milyar avroyu bulacağını ileri sürdü. Türkiye'de 7 bin 900 kişinin termik santraller yüzünden öldüğünü anlattı.
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Efsun Dindar ise, çevre açısından telafisi mümkün olmayacak riskler taşıyacağına işaret etti.
Yılda 500 bin ton kömür kullanılacak santrale günde 80-100 kamyonun girip çıkacağı, bunun trafiği de olumsuz etkileyeceği ifade edildi.
DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Kahraman ise, santralle ilgili bugüne kadar 40'a yakın bilgilendirme toplantısı yaptıklarını, eski santraller gibi çevre açısından olumsuzluklara sebebiyet vermeyecek bir proje geliştirdiklerini söyledi. Kahraman, çevre ve insan sağlığı açısından hiçbir masraftan kaçırmayacaklarını anlattı. - BURSA
Son Dakika › Güncel › Termik Santral Paneli Gergin Başladı, Gergin Bitti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?