Tuncelili Kadınlar, Erkeklerin Yaptığı Bakır İşlemesine El Attı - Son Dakika
Güncel

Tuncelili Kadınlar, Erkeklerin Yaptığı Bakır İşlemesine El Attı

Tuncelili kadınlar, erkeklerin yaptığı bakır işlemesine el attıTUNCELİ'nin Pertek ilçesinde genelikle erkeklerin uğraşı olarak bilinen bakır işlemeciliğine gördükleri kurslardan sonra el atan kadınlar, bakırı işleyerek sanat eserlerine dönüştürüyor.

28.12.2017 15:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tuncelili kadınlar, erkeklerin yaptığı bakır işlemesine el attı

TUNCELİ'nin Pertek ilçesinde genelikle erkeklerin uğraşı olarak bilinen bakır işlemeciliğine gördükleri kurslardan sonra el atan kadınlar, bakırı işleyerek sanat eserlerine dönüştürüyor. Bakır işlemeciliği atölyesinde çalışan 10 kadın, Tunceli Valiliğinin verdiği siparişleri bitirdiklerini ve şimdi diğer kurum ve kuruluşlardan gelen siparişleri yetiştirmeye çalıştıklarını söyledi.

Türkiye'de daha çok Erzincan ve Gaziantep yöresinde yapılan bakır işleme sanatını, artık Pertek ilçesinde de açılan kurs ile kadınlar kadınlar tarafından yapılmaya başlandı. Geçen yıl Halk Eğitimi Merkezi tarafından açılan kursuna katılan 30 kadından 10'u, yüzyılardır erkek sanatı olarak bilinen bakır işleme sanatına el attı. Usta öğretici Nazım Civan tarafından verilen kursa katılan Pertekli kadınlar, bakır üzerine birçok işlemeyi başarıyla gerçekleştirirken, her türlü bakır eşyanın üzerine boyama ve çizim dahil ele emeği ile sanat eserleri yaratıyor.

Kursun ardından usta öğretici Nazım Civan ve işletme sahibi Mevlide Zorlu tarafından açılan atölyede çalışan 10 kadın, önce Tunceli Valiliğinin verdiği hediyelik eşya siparişini tamamladı. Sırada bir çok kurum ve kuruluşun siparişleri olduğunu anlatan Mevlide Zorlu, 3 ay ustamızdan kurs gördük. Daha önce Erzincan yöresinde bakır işleme sanatı yapan hocamız bize çok yardımcı oldu. Şimdi birlikte bu işi Pertek'te kadınlar ile birlikte yapıyoruz. Ev eşyaları, süs bakır eşyaları ve mutfak eşyaları üzerinde işlemeyi başarıyla yapıyoruz. Özellikle vazo, çaydanlık, tepsi, saat fincan takımı gibi ev eşyaları üzerinde kadınlar el emeği göz nuru ile inanılmaz desenler ve bu desenlere mine tabir ettiğimiz boya sanatı ve el sanatı ile birçok süsleme yapıyoruz. Erkek sanatı olarak bilinsede artık bakır işleme sanatını kadınlar başarıyla yapıyordedi.

Pertek Bakır işleme atölyesinde çalışan kadınlardan olan Zuhal Altun ise, bakır işlemeciliğine kadın elinin değmesi önemli olduğunu dile getirerek, Ben 3 ay kurs gördüm. Elimiz gayet yatkın. Şu an profesyonel olarak yapıyoruz, en zorlu işlemeyi bile başarıyla yapıyoruz. Şu vazo üzerindeki süsleme ve işlemeyi ben yaptım. Bu vazo bir haftada tamamlanıyor. Bu işi erkekler yapsa da artık kadın eli değdi ve göz nurumuzu ile başarıyla yapıyoruz diye konuştu.

Atöyle çalışanlarından Elif Korkmaz da, sanat eserleri ortaya çıkardıklarını ifade ederek, Bu çaydanlıği ben yaptım. Her türlü ince işçilik ve süs sanatı var. Çıkmaz boya ile bir sanat eserleri ortaya çıkarıyoruz. Artık güç kadınlarda ve Pertekli kadınlar Türkiye'ye örnek olacak dedi.

Usta öğretici Nazım Civan ise, kurs verdiği kadınların kendisinden daha güzel işler ortaya çıkardığını, birçok süs ve mutfak bakır eşyasını çok başarılı bir şekilde işliediklerini ve tek isteklerinin kurum ve yetkililerin kendilirine sahip çıkması olduğunu söyledi.

Tuncelili Kadınlar, Erkeklerin Yaptığı Bakır İşlemesine El Attı
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tuncelili Kadınlar, Erkeklerin Yaptığı Bakır İşlemesine El Attı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement