Manisa'nın Turgutlu ilçesinde çiçekçilik yapan Görgün Gürol, çelenk yapımında kullanmak için ürettiği kadife çiçeklerine Japonya'dan sürpriz alıcı buldu. Japonya'ya kilogramı 25 liradan 2 ton kurutulmuş çiçek gönderen Gürol, siparişe yetişmek için üretim alanını genişletme kararı aldı. Cumhuriyet Mahallesi'ndeki iş yerinde çiçekçilikle uğraşan Görgün Gürol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dükkanında özel günler için çelenk hazırladığını, her zaman temin edemediği bazı çiçekleri kendisinin ürettiğini söyledi.
Tarlasında organik ürettiği çiçekleri ihtiyaç fazlası olması dolayısıyla sosyal medya üzerinden tanıtmaya karar verdiğini anlatan Gürol, yayınladığı fotoğrafları gören bir kişiyle internet üzerinden yazışmaya başladıklarını anlattı. Bir Japon şirketinin Türkiye temsilcisi olduğunu belirten kişinin, Japonların ilaç sanayisi ve organik tavuk yemi üretiminde kullanılmak üzere kadife çiçeğinin kurusu istediğini yazdığını aktaran Gürol, bunu şaşkınlıkla karşıladığını, görüşmelerinin ardından firma yetkilisinin Japonya'dan bir yetkiliyle ilçeye geldiğini kaydetti.
Gürol, sözlerini şöyle sürdürdü: "Japon yetkili, tarlada inceleme yaptı, ürünümü çok beğendi ancak ben hala inanamıyordum. Neden onca üretici varken benden kurutulmuş çiçek istendiğini anlayamadım. İlk önce dolandırılma endişesiyle korku yaşadım hatta ilk sözleşmeyi yaptığımızda hesabıma para yatmadan ürün göndermeyeceğimi söyledim. Onlar da kadife çiçeğinin genelde seralarda ilaç kullanılarak yetiştirildiğini, tarla ortamında organik ürün temin etmenin kolay olmadığını, ürünümle bu nedenle yakından ilgilendiklerini ifade ettiler."
Daha çok çiçek talep ediyorlar
Japonya'dan gelen sürpriz talebin ailesini çok sevindirdiğini, eşi, çocukları ve yakın akrabalarıyla üretip hasat ettikleri çiçekleri kurutarak Japonya'ya göndermeye başladıklarını anlatan Gürol, 5 dönümlük bir arazide ürettiği çiçeklerin hemen hemen tamamını kuruttuğunu, 2 ton kuru çiçeği kilogramı 25 liradan sattığını kaydetti. Yaklaşık 500 çiçeğin kurusunun 1 kilogram geldiğini, ihracatı 2 kilogramlık paketlerde yaptıklarını belirten Gürol, elde ettiği gelirin memnuniyet verici olduğunu söyledi.Gürol, Japon firmanın daha fazla çiçek talep ettiğini, gelecek yıl üretimi ikiye katlayarak 5 tonluk ihracat yapmayı planladıklarını dile getirerek, Japon firmanın tohum desteği vermeyi de teklif ettiğini anlattı.
Kuru kadife çiçeğinden üretilen ilaç ve çayların kanser hastalıklarının tedavisinde kullanıldığını öğrendiğini söyleyen Gürol, "Benzeri ilaç ham maddelerinin üretimi için de çalışma yapıyoruz. Turgutlu'ya uygun olan yeni türlerle ihracatımızı daha da artırmak istiyoruz" diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Turgutlu'luda Çiçekçiye Japon Müşteri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?