Azerbaycan'da "1. Uluslararası Türk Dünyasının Ortak Dili Nakışlar" konulu sempozyum düzenlendi.
Yunus Emre Enstitüsü, Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Azerbaycan Halı Müzesinin organize ettiği sempozyumun açılış toplantısına, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi İsmail Alper Coşkun, Kırgızistan'ın Bakü Büyükelçisi Aycigit Buranov, Türk Keneşi Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Günay Efendiyeva, Yunus Emre Enstitüsü Bakü Türk Kültür Merkezi Müdürü İbrahim Yıldırım, akademisyenler ve davetliler katıldı.
Büyükelçi Coşkun, burada yaptığı konuşmada, Türk dünyasında halıya verilen önemden bahsederek halının hem içindeki emek hem de temsil ettiği derinlikle özel bir obje olduğunu söyledi.
Coşkun, Türk dünyasının ortak değerlerinin bu gibi etkinliklerle daha fazla görünür kılınması ve sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.
Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Günay Efendiyeva, halı ve halıcılığın tüm Türk dünyasında büyük kültürel öneme sahip olduğunu belirtti. Türk dünyası ülkelerinin her birinin kendine has halıcılık ekolüne sahip olduğunu fakat çok sayıda ortak nakışların da bulunduğu söyleyen Efendiyeva, Azerbaycan ekolleri arasında Karabağ ekolünün önemine işaret etti.
Ermenistan işgali sonrasında çok sayıda tarihi halının Karabağ'da kaldığını söyleyen Efendiyeva, bunun sadece Azerbaycan'a değil, bütün Türk dünyasına vurulan darbe olduğunu kaydetti.
Yunus Emre Enstitüsü Bakü Türk Kültür Merkezi Müdürü Yıldırım, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, irmiklerle dokunan fakat duyguları ifade eden halı üzerinden Türk dünyasının kültürel birliğini vurgulamak için sempozyum düzenlediklerini belirtti.
Yıldırım, amaçlarının kaybolmaya başlayan, başka milletlerin ise sahip çıkmaya çalıştığı milli değere sahip çıkmak olduğu söyledi.
Türk dünyası motifleriyle halı
Sempozyum kapsamında, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Özbekistan nakışlarının kullanıldığı, Türk dünyasının tarihi ve kültürel özelliklerini yansıtan bir halının dokumasına başlandı.
Halının ressamı Tariyel Beşirov basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türk dünyasının tarihini motiflerle halıda göstermeye çalıştıklarını belirtti.
Halının esas motiflerinin Pazırık kurganında bulunan ve Türk dünyasının şah eseri kabul edilen 2 bin 500 yıllık Pazırık halısı baz alınarak yapıldığını bildiren Beşirov, halıya "Türk'ün inancı, tarihin kazancı" ismini verdiklerini aktardı.
Türk dünyasının farklı bölgelerinden 20'den fazla akademisyenin sunum yapacağı sempozyum, yarın sona erecek.
Son Dakika › Güncel › Türk Dünyasının Halıcıları Bakü'de Buluştu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?