ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarınca açıklanan "dünyanın en iyi 2 bin üniversitesi" sıralamasına Türkiye'den 4 üniversite, ilk 500 arasına girdi.
Buna göre, ODTÜ 433. sırada, Ege Üniversitesi 487. sırada, İTÜ 488. sırada, İstanbul Üniversitesi ise 489. sırada yer aldı. Dünya sıralamasında ilk 2 bin üniversite arasında Türkiye'den 76 üniversite bulunuyor.
Türkiye'deki 127 üniversitenin sıralandığı listede ise birinci sıraya Hacettepe Üniversitesi yerleşirken ODTÜ ikinci, İstanbul Üniversitesi ise üçüncü sırada yer aldı.
Türkiye'deki ve dünyadaki üniversiteler sıralamasını URAP Koordinatörü Prof. Dr. Ural Akbulut açıkladı.
Akbulut, URAP'ın 2009 yılından bu yana Türkiye'deki üniversiteleri akademik performanslarına göre sıraladığını belirterek, Türkiye sıralamasında, Web of Science/InCites gibi uluslararası kaynaklar ile ÖSYM'nin yayınladığı verilerin kullanıldığını aktardı.
URAP'ın sıralamasında üniversitelerde üretilen makale sayısı, öğretim üyesi başına düşen makale sayısı, atıf sayısı, öğretim üyesi başına düşen atıf sayısı, toplam bilimsel doküman sayısı, öğretim üyesi başına düşen toplam bilimsel doküman sayısı kriterlerin kullanıldığını belirten Akbulut, Türkiye sıralamasına 127 üniversitenin dahil edildiğini bildirdi.
Akbulut, "Bu çalışmamızın Türk üniversitelerinin dünya sıralamalarında daha iyi yerlere çıkmasına katkıda bulunmasını diliyoruz. Üniversitelerimizin bazı konulardaki eksiklerini görüp kendilerini geliştirerek belirli bir süre içinde dünya sıralamalarında daha üst sıralara yükseleceğine inanıyoruz" diye konuştu.
-URAP'ın Türkiye sıralaması
URAP'ın 2014-2015 Türkiye sıralamasındaki ilk sırada Hacettepe Üniversitesi yer aldı. Hacettepe Üniversitesini, ODTÜ ve İstanbul Üniversiteleri izledi.
URAP'ın sıralamasında yer alan ilk 15 üniversite şöyle:
Akbulut, URAP tarafından yapılan "dünyanın en iyi 2 bin üniversite sıralaması"nı da duyurdu.
Dünyada çeşitli kuruluşlarca pek çok sıralama sisteminin dünyanın ilk 500 üniversitesiyle sınırlı kaldığını belirten Akbulut, URAP'ın ise daha geniş bir sıralamayla 2 bin üniversiteyi sıraladığını kaydetti. Akbulut, URAP tarafından yapılan dünya sıralamasının mevcut sıralama sistemleri içerisinde en geniş kapsamlı olan sıralamalardan biri olduğunu bildirdi.
Sıralama sisteminin oluşturulmasında en fazla bilimsel makalesi olan 2 bin 500 yükseköğrenim kurumuna ait akademik performans verilerinin toplandığını, buna göre üniversitelere bir puan verildiğini dile getiren Akbulut, değerlendirmeye alınan 2 bin 500 kurum arasından ilk 2 bininin sıralamaya dahil edildiğini açıkladı.
Akbulut, URAP'ın "İlk 2000 Dünya Üniversitesi Sıralaması"nda yayın sayısı, toplam bilimsel doküman sayısı, atıf sayısı, toplam yayın etkisi, toplam atıf etkisi, uluslararası işbirliği olmak üzere toplam 6 akademik üretkenlik kriterinin kullanıldığını bildirdi.
URAP 2014-2015 dünya sıralamasında Türkiye'den 4 üniversite ilk 500'e girdi. Buna göre, ODTÜ 433. sırada, Ege Üniversitesi 487. sırada, İTÜ 488. sırada, İstanbul Üniversitesi ise 489. sırada yer aldı. Dünya sıralamasında ilk 2 bin üniversite arasında ise Türkiye'den 76 üniversite bulunuyor. Dünya sıralamasında Harvard Ünivresitesi ilk sırada bulunurken, University of Toronto ikinci, University of Oxford ise üçüncü sıraya yerleşti.
URAP 2014-2015 Dünya Sıralamasındaki ilk 15 üniversite şöyle:
Akbulut, bu yıl çeşitli kurumlarca açıklanan dünyanın en iyi 750 üniversitesi arasında 11 Türk üniversitesinin yer aldığını anımsatarak, buna benzer şekilde URAP 2014-2015 dünya sıralamasında ise 9 Türk üniversitesinin ilk 750 üniversite arasına girdiğini bildirdi.
URAP'ın yaptığı "dünyanın en iyi 2 bin üniversitesi"ni gösteren sıralama ile Türk üniversitelerin sıralaması, http://www.urapcenter.org web sitesinden dünya kamuoyuna duyuruldu. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Türk Üniversiteleri 'Dünyanın En İyi Üniversiteleri' Sıralamasında - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?