Türkiye'de İdam Edilen ASALA Üyesinin Cenazesi 33 Yıl Sonra İade Edildi - Son Dakika
Güncel

Türkiye'de İdam Edilen ASALA Üyesinin Cenazesi 33 Yıl Sonra İade Edildi

Esenboğa Havalimanı'nda 9 kişinin öldüğü saldırıyı gerçekleştirdiği gerekçesiyle 1983'te idam edilen Levon Ekmekçiyan'ın cenazesi, 33 yıl sonra Fransa'daki ailesine teslim edildi.

07.01.2016 10:33  Güncelleme: 11:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

7 Ağustos 1982 tarihinde Ankara Esenboğa Havalimanı'nda, Ermeni silahlı terör örgütü ASALA'nın üstlendiği, 9 kişinin hayatı kaybettiği ve 72 kişinin de yaralandığı saldırıyı gerçekleştirdiği gerekçesiyle 28 Ocak 1983'te idam edilen Levon Ekmekçiyan'ın cenazesi, 33 yıl sonra Fransa'daki ailesine gönderildi.

İDAMININ ARDINDAN TÜRKİYE'DE GÖMÜLDÜ

Ekmekçiyan, idamının ardından Cebeci Asri Mezarlığı'na defnedildi. Ekmekçiyan'ın ailesi ise Fransa'da yaşıyordu. Aile avukatları Eren Keskin aracılığıyla oğullarının idamından yaklaşık 30 sene sonra cenazenin yaşadıkları Fransa'ya taşınması için mücadele başlattı.

ÖNCE İÇİŞLERİ ARDINDAN ADALET BAKANLIĞI "YETKİ BİZDE DEĞİL" DEDİ

Konuyla ilgili ilk başvurulan yer İçişleri Bakanlığı oldu. Bakanlık, yapılan başvuruya "Yetki bizde değil" yanıtını vererek, avukat Keskin'i Adalet Bakanlığı'na yönlendirdi.

Ailenin başvurduğu Adalet Bakanlığı da mezarın taşınması konusunda kendilerinin yetkisi bulunmadığını belirterek, mezarlıklarla ilgili bakım, onarım, korunma gibi yetkilerin yerel yönetimlerde bulunduğunu söyledi. Ankara Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü'nün mezar yerine dair bilgilendirmesi ve İl sağlık Müdürlüğü'nün onayından sonra nihai karar çıktı.

GEREKLİ İZİNLER TAMAMLANDI, CENAZE FRANSA'YA GÖNDERİLDİ

2016 yılının ilk günlerinde gerekli izinlerin tamamlanmasının ardından Ekmekçiyan'ın cenazesi Fransa'daki ailesine nakledildi.

ESENBOĞA HAVALİMANI SALDIRISI

Esenboğa Havalimanı saldırısı, Ermeni silahlı terör örgütü ASALA tarafından 7 Ağustos 1982 tarihinde gerçekleştirilmişti. ASALA'nın Türkiye'de yaptığı ilk ve en kanlı eylem olan Esenboğa Havalimanı saldırısında, 9 kişi hayatı kaybetmiş 72 kişi de yaralanmıştı.

Saldırı, KLM havayolu şirketinin satış ofisine yakın bir noktada, pasaport kontrolü sırasında kimliği belirsiz kişilerin sakladıkları silahları ortaya çıkarmaları ve o esnada bir patlama yaşanması ile başladı.

ÇATIŞMA 2 SAAT SÜRDÜ

Zohrab Sarkisyan ve Levon Ekmekçiyan tarafından yapılan eylem öncesi görgü tanıklarının ifadesine göre faillerinden biri "Sizden 25 kişinin ölmesi ne fark eder? Bizden bir milyon kişi öldü" diye bağırdı. Bu sırada bazı yolcular kaçmaya başladı ve eylemi gerçekleştirenler kaçanlara ateş etti. Yaşanan arbedede kafeteryadaki 20 kişi rehin alındı, güvenlik güçleriyle çatışma başladı. İki saat boyunca yaşanan çatışma sonucunda, 9 kişi hayatını kaybederken 72 kişi yaralandı. Ölenler arasında üç Türk polis memuru, üç Türk yolcu, bir Türk havaalanı personeli, bir Amerikalı kadın yolcu ve bir Alman mühendis bulunuyordu.

EKMEKÇİYAN YARALI YAKALANDI

Çatışma sırasında Zohrap Sarkisyan öldürülürken, Levon Ekmekçiyan ise yaralı olarak yakalandı. Saldırı sonrası ASALA örgütü eylemi üstlendi ve Türk hükümetinin isteklerini yerine getirmemesi durumunda eylemlerine devam edeceğini duyurdu.

MAHKEMEDE "PİŞMANIM" DEDİ AMA...

Yakalanarak mahkemeye çıkarılan Levon Ekmekçiyan, bu saldırıya çeşitli eğitimlerle motive edildiğini ancak yaşanan saldırı sonrası yaptığının saçma ve yanlış olduğunu anladığını ifade etti. Ekmekçiyan, devlet topraklarının tamamını veya bir kısmını ayırmak ve başka bir devletin egemenliği altına girmeye yönelik eylemlerde bulunmak, silahlı örgüte üye olmak yönetmek ve adam öldürmek suçlarından idam cezasına mahkum edildi ve 29 Ocak 1983'te idam edildi.

Hristiyan olmasına karşın Ekmeçiyan'ın cenazesi, Cebeci Asri Mezarlığı'na defnedilirken, aile cenazeyi alamadı. 2013 yılında Ekmekçiyan'ın Fransa'da yaşayan ailesi, Avukat Eren Keskin aracılığıyla hükümet ile görüşerek, ASALA militanı Levon Ekmekçiyan'ın cenazenin kendilerine verilmesini istedi.

AİLESİ TÜRKİYE'YE GELDİ

Başvurunun kabulü ve resmi prosedürün tamamlanmasının ardından geçtiğimiz gün Ekmekçiyan'ın ailesi Türkiye'ye geldi. Cebeci Asri Mezarlığı'nın 'kimsesizler' bölümüne defnedilen Levon Ekmekçiyan'ın mezarı, görevliler ve aile nezaretinde açıldı. Ekmekçiyan Ailesi, 33 yıl sonra Levon Ekmekçiyan'ın cenazesini teslim alarak, tekrar defnedilmek üzere Paris'e nakletti.

Türkiye\'de İdam Edilen ASALA Üyesinin Cenazesi 33 Yıl Sonra İade Edildi

Son Dakika Güncel Türkiye'de İdam Edilen ASALA Üyesinin Cenazesi 33 Yıl Sonra İade Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (22)

  • Polis: bazı dış mihraklı militanlar ( dhkpc ve pkk) burda değişik isimlerle ( Trabzon, laz, Türk, Polis, Jöh, dr, öğretmen) Türkiye aleyhine yorum yaparak milletin algısını değiştirmeye çalışıyorlar. bunlar şerefsizlerdir, inanmayın 66 3 Yanıtla
  • Cellat...: Pkk'lı ermeni pislikler,ülke toprağımı kirletiyorlar..en iyisi bu pisliklerin leşlerini ermenistana şutlamak!!. 43 7 Yanıtla
  • memleket sevdalısı: bu adam idam edilmeseydi af ile vs. sebep ile dışarı çıkacaktı devletin milletin başına yine bela olacaktı. çocuk kadın tecavüzcüleri ile terörist eylemlerde adam öldürenlere idam istiyoruzzzzz 40 2 Yanıtla
  • dogulu george : dagdaki pkk bitti tukendi simdi etekli pkklilar var 30 7 Yanıtla
  • urfali : türk mt sen ölürsen senide tuvalet kanalina atsinlar 1 34 Yanıtla
  • dila: TERÖRİSTLER İÇİN ALLAH RIZASI İÇİN İDAMMMMMI YENİDEN YÜRÜRLÜĞE SOKUNNNNNNNN 32 2 Yanıtla
  • CİNOBİLİ: BİZİM TOPRAKLARA NİYE GÖMÜYORSUNUZ BE ADAMLAR BİRİNİZ SINIRIN DIŞINA ATAMADIMI LEŞİ 30 4 Yanıtla
  • Kerim Türkoğlu : Bak ne güzel idam edildi. ...Bu ülkeye idam şart. .. 24 4 Yanıtla
  • dr : Geç bile kalmışlar almakta böyle insanlara mezar yeri bile vermemek lazım bu topraklarda 17 7 Yanıtla
  • cahit: Cenazesi verilmesi yanlış.şimdi ona güzel bir mezar yapıp kahraman ilan edilir.bizdeki ermeniler de chplilerde hdplilerde ziyarete giderler.lanet olsun vatan hainlerine 17 4 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement