Türkiye-Irak Arasındaki Yeni Sınır Kapılarında Sona Yaklaşılıyor - Son Dakika
Güncel

Türkiye-Irak Arasındaki Yeni Sınır Kapılarında Sona Yaklaşılıyor

Türkiye-Irak Arasındaki Yeni Sınır Kapılarında Sona Yaklaşılıyor

Duhok Valisi Ramazan AA'ya konuştu: "Bizim tarafımızda sınır kapılarının açılmasında teknik eksiklik yok, tüm hazırlıklarımız tamamlanmış durumda.

03.04.2014 13:38

Duhok Valisi Temer Ramazan, Türkiye ile Irak arasında açılacak 4 yeni sınır kapısına ilişkin, "Bizim tarafımızda sınır kapılarının açılmasında teknik eksiklik yok, tüm hazırlıklarımız tamamlanmış durumda. Hakkari Valiliği ile son görüşmeler yapılarak verilen kararların pratiğe dökülmesi bekleniyor" dedi.

Vali Ramazan, AA muhabirine yaptığı açıklamada İbrahim Halil ile Habur Sınır Kapısı arasında geçişleri rahatlatmak için iki köprü daha yapılması kararı alındığını söyledi. Ramazan, ayrıca Şırnak'ta 3, Hakkari il sınırında ise 1 sınır kapısı açılması için ikili protokollerin imzalandığını ifade etti.

Hazırlıklarda sona yaklaşıldığını anlatan Ramazan, "Gelecek hafta Hakkari Valiliği ile son görüşmeler yapılarak verilen kararların pratiğe dökülmesi bekleniyor. Bizim tarafımızda sınır kapılarının açılması konusunda teknik eksiklik yok, tüm hazırlıklarımız tamamlanmış durumda" diye konuştu.

Ticaret hacmini artıracak

4 kapının açılmasıyla birlikte Habur Sınır Kapısı'nda yaşanan yoğunlukta ciddi bir hafifleme beklediklerini dile getiren Ramazan, "Türkiye ile Irak arasındaki ticaret hacminde büyük bir artış bekliyoruz. Kaçakçılıkta da çok ciddi bir azalma olacak, insanlar artık sınırda hayatlarını kaybetmeyecek" değerlendirmesinde bulundu.

Pasaportsuz geçiş olacak

Duhok Valisi Temer Ramazan, yeni kapılarla birlikte sınır illerinde yaşayan vatandaşların, kaymakamlıklardan alacakları 15 günlük izin kağıdı ile pasaportsuz geçiş yapabileceklerini bildirdi.

Kapıların açılması kararında merkezi Bağdat hükümetinin sorun çıkarmadığını ancak protokolün imzalanmasında biraz geç davrandığını aktaran Ramazan, "İran ile Irak arasında 12 sınır kapısı bulunuyor. Bağdat hükümeti, bu kapıların açılmasında hiçbir sorun çıkarmadı" ifadesini kullandı.

Türkiye'deki çözüm sürecine de değinen Ramazan, sorunun çözümüne dair umutlarının arttığını dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Başbakan Neçirvan Barzani geçtiğimiz 15 Mart'ta Van'da bir araya gelerek Hakkari'de Derecik, Şırnak'ta Gülyazı, Ovaköy ve Aktepe sınır kapılarının açılması ile Habur Gümrük Kapısı'na üçüncü köprünün yapılması konusunda protokol görüşmelerini yapmıştı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) İçişleri Bakanı Kerim Sincari, hükümet sözcüsü Sefin Dizayi ve bölgedeki valilerden heyet ise 25 Mart'ta Türkiye'de Şırnak Valisi İpek ve Hakkari Valisi Necmettin Kalkan ile açılacak yeni sınır kapılarını görüşmüştü. - Erbil

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye-Irak Arasındaki Yeni Sınır Kapılarında Sona Yaklaşılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement