"Türkiye'nin Renkleri İstanbul'un Kimlikleri" projesi - Son Dakika
Güncel

"Türkiye'nin Renkleri İstanbul'un Kimlikleri" projesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen "Türkiye'nin Renkleri İstanbul'un Kimlikleri Projesi"nin Güneydoğu Anadolu etabı tamamlandı.

11.07.2019 12:07

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen " Türkiye'nin Renkleri İstanbul'un Kimlikleri Projesi"nin Güneydoğu Anadolu etabı tamamlandı.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Müdürlüğü'nün Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkez Başkanlığı Türkiye Ulusal Ajansı'nın desteğiyle başlattığı "Türkiye'nin Renkleri İstanbul'un Kimlikleri Projesi", Güneydoğu Anadolu etabıyla devam etti.

İstanbul'da yaşayan ancak memleketlerini hiç göremeyen gençler, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin güzellikleriyle tanıştı.

Güneydoğu Anadolu etabı için 30 Haziran'da yola çıkan gençlerin ilk durağı Gaziantep oldu. Kurtuluş Savaşı'nın gazi şehrinde Sulu Mağara'ya giden ve buradaki kendir bükümü çalışmalarını izleyen gençler, daha sonra ünlü Mekki Kutnu Dokuma Atölyesi'ni ziyaret etti, tarihi çarşıyı gezdi. Bakır ve kalay ustalarının çalışmalarını fotoğraflama şansı yakalayan proje katılımcıları, Nizip'te geleneksel sabun imalatı çalışmalarını yakından gördü.

Su altında kalan köyleri ve Rum kalesiyle ünlü Halfeti'yi gezen katılımcılar, ardından Şanlıurfa'daki Atatürk Barajı, Balıklı Göl, Tarihi Çarşı, Harran Kümbet Evleri'ni ziyaret etti.

Kendileri için düzenlenen Sıra Gecesi'ne katılan gençler, bir sonraki gün Güneydoğu Anadolu'nun en önemli simgelerinden Nemrut Dağı'nı, Karakuş Tümülüsü'nü gezdi. Cendere Köprüsü'nün ve gün batımının fotoğraflarını çeken ziyaretçiler, Ceylanpınar ile Damlacık köylerinde çocuklara oyuncak dağıttı.

Anadolu'nun "taş kenti" olarak bilinen Mardin sokakları da "Türkiye'nin Renkleri İstanbul'un Kimlikleri Projesi"nin rotası içindeydi. Diyarbakır'ı ve Meryem Ana Kilisesi'ni, dillere destan sevdaların, acının ve hüznün "stran" adı verilen türkülerle anlatıldığı Dengbej Evi'ni, Ulu Cami'yi, Diyarbakır Surları'nı, Ongözlu Köprü'yü ve Hevsel Bahçelerini de ziyaret eden gençler, Midyat'ta odun ateşinde pizza yapılan Kafro köyünü gezdi.

Proje katılımcıları, Midyat'ın doğa harikası Beyazsu'yu ve dünyanın ayakta duran en eski Süryani Ortodoks manastırı olan Mor Gabriel Manastırı'nın ardından son gün Cizre'ye konuk oldu. Cizre Kale kalıntılarını Mem-u Zin Zindanı'nı, Hz. Nuh Türbesi'ni, İsmail Ebu'l İz El-Cezeri Türbesi'ni ve Melaye Ciziri'nin Mezarı'nı, Kırmızı Medreseyi ve Kasrik Boğazı'nı gören gençler, gezdikleri şehirlerde esnaf ve vatandaşlarla sohbet etme imkanı da buldu.

Bir sonraki gezi Ege Bölgesi

Proje, farklı yerel kültürlere mensup gençleri bir araya getirerek birbirlerinin kültürel değerlerini tanımaları, farklılıklara saygı duymaları ve hoşgörülü bireyler olmaları konusunda farkındalık oluşturmayı hedefliyor.

Proje kapsamında katılımcı tüm gençlere 120 saatlik fotoğrafçılık eğitimi veriliyor. Teorik eğitimlerin ardından İstanbul'un farklı yerlerindeki saha çalışmalarıyla pratik yapan gençler, 14'er kişilik gruplar halinde daha önce görmedikleri memleketlerinin de bulunduğu bölgelere gidiyor.

Toplamda 24 aylık olan "Türkiye'nin Renkleri İstanbul'un Kimlikleri Projesi"nin bir sonraki etabı ise Ege bölgesi olacak. İstanbul Valiliği, Adana Büyükşehir Belediyesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Sorgun Gençlik Derneği ve Gençbirder'in proje ortağı olduğu etkinliğin sponsoru ise Türk Hava Yolları.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Türkiye'nin Renkleri İstanbul'un Kimlikleri' projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement