Türkiye, BM'nin Bilim, Eğitim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) tarihi eser kaçakçılığıyla ilgili mücadelesinde daha aktif rol almak istiyor.
Türkiye bu amaçla UNESCO'nun 1970 yılında hazırladığı sözleşmenin daha aktif uygulanması için kurulacak alt komite üyeliği için bugün resmen aday oldu.
UNESCO "Kültür Varlıklarının Yasa Dışı İthalatı, İhracatı ve Mülkiyet Transferinin Önlenmesi ve Yasaklanması Sözleşmesi"ne Taraf Devletler Olağanüstü Toplantısı bugün Paris'te düzenlenecek.
Toplantıda, sözleşmenin alt komitesi kurulacak. Sözleşme, Türkiye gibi çok zengin kültürel varlıklara sahip ülkelerin özellikle muzdarip olduğu, kültür varlıklarının yasa dışı ticareti ve mülkiyeti ile ilgili uluslararası meselelerin çözümünde başvurulabilen önemli bir araç özelliğini taşıyor.
Kurulacak alt komite, bu sözleşmenin daha etkin uygulanması için UNESCO bünyesinde 43 yıldan sonra atılan önemli bir adım olarak görülüyor. Komitenin ilk üyeleri, toplantıda yapılacak seçimlerle belirlenecek.
Komite 18 üye ülkeden oluşacak. Alt komiteye Türkiye'nin yanı sıra Yunanistan, İtalya, İsviçre, Kanada, Bulgaristan, Hırvatistan, Meksika, Peru, Ekvador, Pakistan, Hindistan, Afganistan, Japonya, Kore Cumhuriyeti, Nijerya, Mısır, Irak, Umman ve Fas adaylığını açıkladı. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Türkiye, Unesco'da Tarihi Eser Kaçakçılığı ile Mücadelede Atkif Rol Almak İstiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?