Uluslararası Yeşilay Federasyonu'nun kuruluş deklarasyonu, 30 ülkenin katılımı ile 8 Nisan'da İstanbul'da imzalanacak.
Yeşilay'dan yapılan açıklamaya göre, Yeşilay, uluslararası alandaki faaliyetlerini bir üst aşamaya taşıyarak, küresel bir sivil toplum kuruluşu olmak için adım atacak. Bir asırdır Türkiye'de bağımlılıkla mücadelesini sürdüren Yeşilay, uluslararası alandaki büyüme ve organizasyon yapısını federasyon düzeyine taşıyacak.
Bağımlılıklarla mücadelede Türkiye'yi örnek ve lider bir ülke yapmayı ve misyonunu dünyaya taşımayı hedefleyen Yeşilay'ın çağrısı ile dünyanın dört bir yanındaki 30 ülkenin Yeşilayları, Türkiye'nin liderliğinde bir federasyon çatısı altında birleşme kararı aldı.
Bağımlılıklarla mücadeleye küresel bir vizyon getirmek ve topyekun bir mücadele başlatmak amacıyla hayata geçirilen Uluslararası Yeşilay Federasyonu'nun kuruluş deklarasyonu, 30 ülkenin katılımıyla 8 Nisan'da imzalanacak.
Uluslararası Yeşilay Federasyonu, kapsamı olarak bütün bağımlılıklarla mücadele eden dünyadaki ilk örgütlenme özelliğini taşıyor. Federasyonun kuruluş toplantısına, Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Bangladeş, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çin (Sincan Uygur Özerk Bölgesi), Endonezya, Fildişi Sahilleri, Filistin, Gürcistan, Karadağ, Kenya, KKTC, Kongo, Kosova, Lübnan, Malezya, Mali, Nijer, Nijerya, Pakistan, Senegal, Somali, Sudan, Tanzanya, Tayland, Uganda ve Yemen'den ülke Yeşilaylarının temsilcileri katılacak ve ortak bir deklarasyona imza atacak.
Yeşilay'ın Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi, Dünya Sağlık Örgütü, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Dünya İslami Tıp Birlikleri Federasyonu (FIMA) gibi devletler arası teşkilatlarla olan iş birliği ve çalışmaları da uluslararası teşkilatlanmasına önemli bir destek sağlıyor.
Etkin bir mücadele hedefleniyor
Federasyona dahil ülkelerde son yıllarda madde kullanım oranlarında artış dikkati çekiyor.
Filistin'de işgale bağlı nedenlerle artış olduğu gözlenen madde bağımlılığı, Gazze ve Batı Şeria'da son yıllarda ciddi bir toplumsal sorun haline geldi. Ortadoğu'da bağımlılık yapıcı madde sorununun yaygın olduğu diğer bir ülke ise Yemen. Yemen'de erkeklerin yüzde 75'i ve kadınların yüzde 45'i kat denilen maddeyi kullanıyor. Körfez ülkelerine doğru yoğunlaşan uyuşturucu trafiği, ülkedeki uyuşturucu kullanımını da her geçen gün arttırıyor.
Bosna Hersek'te savaş sonrası toplumlara özgü travmatik özellikler ve buna bağlı yüksek oranlarda alkol ve uyuşturucu kullanımı öne çıkıyor. Lübnan, alkol kullanımında İslam ülkeleri arasında birinci sırada yer alıyor. Ülkede aynı zamanda ciddi boyutlarda nargile kullanımı söz konusu.
Uluslararası Yeşilay Federasyonu, tüm bağımlılık türleri için ülkelerin ortak strateji ve iş birliği imkanları geliştirmesini sağlayarak, etkin bir küresel mücadele hedefliyor.
Son Dakika › Güncel › Uluslararası Yeşilay Federasyonu Kuruluyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?