Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, pek çok başka üyesi olduğumuz uluslararası kuruluşlardan fazla UNESCO içinde Türkiye'yi, Türk kültürünü ve Türkiye'nin önceliklerini, beklentilerini yüksek düzeyde temsil etme imkanı buldu" dedi.
Avcı, UNESCO Türkiye Milli Komisyonunun (UTMK) 2. Büyük Buluşması'nda yaptığı konuşmada, UNESCO'nun, güncel meselelerde yetersiz ve etkisiz kalan BM'nin yüz akı kurumlarından olduğunu belirtti.
"Dünya 5'ten büyük" diyen Avcı, BM Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesinin, hakkaniyetli çözüm konusunda BM'nin yapacağı katkıları zaman zaman çeşitli hesaplar nedeniyle engellediklerini söyledi.
Avcı, bu anlamda UNESCO'nun BM'nin istisnai bir kuruluşu olduğunu kaydederek, "Hem uluslararası düzlemde hem de bizimle olan ikili ilişkilerde UNESCO çok büyük katkılarda bulundu. UTMK da pek çok başka üyesi olduğumuz uluslararası kuruluşlardan fazla UNESCO içinde Türkiye'yi, Türk kültürünü ve Türkiye'nin önceliklerini, beklentilerini yüksek düzeyde temsil etme imkanı buldu" diye konuştu.
Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mustafa İsen'in belirttiği TÜRKSOY üzerinden Türk dünyasına, IRCICA üzerinden İslam dünyasına yeni bağlantılar kurma konusunda UNESCO elinde bir imkan olduğunu fikrine katıldığını belirten Avcı, "Dolayısıyla bu imkanın, TÜRKSOY ile IRCICA'yı biraz daha hareketlendirerek zenginleştirilebileceğini bildirdi.
Avcı, UTMK'nın ne kadar az imkanlarla ne güzel işler yaptığının anlatıldığını söyleyerek, "Bize bundan sonra özellikle MEB olarak bu konuda neler yapmamız gerektiği de çok nazikane hatırlatılmış oldu. Biz mesajı aldık. Önümüzde bütçe görüşmeleri başlıyor ve UTMK'nın kendine ait bir yerinin olması için kullanmak kararındayız" ifadelerini kullandı.
-"Türk kültürü UNESCO nezdinde tescillendi"
Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mustafa İsen, UTMK'ya, kurul başkanlığı yapan ilk bakan olarak Nabi Avcı'nın ciddi katkılar sağladığını belirtti.
Coğrafyanın Türkiye'ye yüklediği önemli unsurlara dikkati çeken İsen, komisyonun Batı ile olan ilişkileri kadar son yıllarda Doğu ile ilişkilerini de geliştirdiğini vurguladı.
İsen, Türk dünyası ile bütünleşmesi noktasında UTMK Başkanı Oğuz'u kutlayarak, somut olmayan kültürel miras alanındaki atılımlarla Türk dünyasının ne kadar sağlam bir zemine oturduğunun, UNESCO nezdinde tescil edildiğini ve bunun bütün dünyaya duyurulduğunu söyledi.
Türk Dünyası Miras Komitesi oluşturarak bu kapsamda bir liste meydana getirme ve bu listenin en parlaklarını dünyaya sunma önerisinde bulunduğunu anımsatan İsen, bunu hayata geçirmede başarı sağlayamadıklarını ve TÜRKSOY gibi bazı kurumların yeterince gayret içinde olmadığını sözlerine ekledi.
-"UNESCO'ya her türlü katkıyı sağlayacağız"
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Haluk Dursun, Bakanlığının Türkiye'nin kültürel zenginliğine yönelik çalışmalara hız verdiğini, artan restorasyonlar kapsamında kiliselerin de restore edildiğini bildirdi.
Müze sayısındaki artışa dikkati çeken Dursun, Bakanlığın somut olmayan kültürel mirasla ilgili Topkapı Sarayı'nda Türk Kahvesi adıyla önemli bir sergiye ev sahipliği yapacağını dile getirdi.
El yazmaları konusunda önemli bir gelişme kaydettiklerini vurgulayarak geçen yıl Moğolistan Cumhurbaşkanı'nın sırf bir eseri görmek üzere özel bir ziyaretle Topkapı Sarayı'na geldiğini belirtti.
Dursun, "UNESCO'ya Bakanlık olarak her türlü katkı sağlayacaklarını" da söyledi.
-"UNESCO BM'nin entelektüel gücü"
Toplantının açılışında, UNESCO Genel Direktörü İrina Bokova'nın videolu mesajı da sunuldu. Bokova mesajında, "UTMK'yı UNESCO'nun değerlerinin ve önceliklerinin gelişmesinde önemli bir aktör, ortaklıkları güçlendirmede, bilgi paylaşımı ve deneyim alışverişinde anahtar bir platform olarak görüyorum. Bu bakımdan UTMK, UNESCO için gerçek bir liderdir" ifadelerine yer verdi.
UTMK Başkanı Öcal Oğuz da "Toplantıda paylaşılan deneyimlerin, yapılan eleştirilerin, getirilen önerilerin hatta ikili ve çoklu ortamlarda edilen sohbetlerin kısa, orta veya uzun vadede bir proje veya program taslagı olarak UTMK'nın kazanç hanesine yazılacak" diye konuştu.
Gelecek yıl 70. yılını kutlayacak UNESCO içinde UTMK'nın 65. yılını doldurduğunu ve bu nedenle en köklü milli komisyonlardan olarak Türkiye'nin sorumluluğunun daha da arttığını ifade eden Oğuz, 195 tam, 8 ortak üyesi bulunan UNESCO'nun yapısı ve karar organları hakkında bilgi verdi.
Kurumun 2014-2021 misyonunun "barışın inşasına, yoksulluğun ortadan kaldırılmasına, sürdürülebilir kalkınmaya ve kültürlerarası diyaloğa eğitim, bilim ve kültür yoluyla katkı sağlamak" olduğunu anlatan Oğuz, BM'nin entelektüel gücü olan UNESCO'nun Irak, Suriye, Mısır, Somali ve Afganistan'da olduğu gibi kültürel mirasa yönelik her türlü tahribata duyarlılığını sürdürdüğünü belirtti.
-UTMK Büyük Buluşması
UTMK'nın iki yılda bir gerçekleştirdiği toplantıların ikincisi yarın sona erecek.
UNESCO Genel Direktörlüğünden ve diğer ülkelerin milli komisyonlarından uzmanların da katılacağı toplantı, sunumlar ve bu sunumlar üzerinden yapılacak tartışmaları içeren paneller şeklinde yürütülecek.
Toplantıda eğitim, kültür, sosyal ve beşeri bilimler, bilgi ve iletişim ile doğa bilimleri başlıklarında çeşitli konular ele alınacak. - Antalya
Son Dakika › Güncel › Unesco Türkiye Milli Komisyonu Büyük Buluşması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?