Vali Çiftçi: Siyanür Barajında Sorun Yok - Son Dakika
Güncel

Vali Çiftçi: Siyanür Barajında Sorun Yok

Vali Çiftçi: Siyanür Barajında Sorun Yok

Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, 2 bin 208 konuta 'Oturulamaz', 277 konuta 'Acil boşaltılması' ve 3 bin 373 konuta da 'Hasarlı oturulabilinir' raporu verildiğini açıkladı.

23.05.2011 14:40

Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, 5. 9 büyüklüğündeki depremin meydana geldiği Simav ve çevre ilçelerdeki hasar tespit çalışmasında 86 konutun yıkıldığının belirlendiği, 2 bin 208 konuta 'Oturulamaz', 277 konuta 'Acil boşaltılması' ve 3 bin 373 konuta da 'Hasarlı oturulabilinir' raporu verildiğini açıkladı.

Valilikte sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelen Kenan Çiftçi, 19 Mayıs 2011 tarihinde Simav İlçesi'nde meydana gelen deprem ardından Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın ön hasar tespit çalışması yaptığını belirtti. Simav, Gediz, Hisarcık, Şaphane ve Pazarlar ilçelerinde 16 bin 448 konutta incelemenin tamamladığını belirten Vali Çiftçi, şöyle dedi:

"Bu konutlardan 2 bin 208'ine 'Hasarlı, oturulamaz', 3 bin 373'üne 'Hasarlı, oturulabilir', 277 konuta için de 'Acil boşaltılması' şeklinde rapor verildi. Ekipler 86 konutun da depremde yıkıldığını belirledi. Yapılan çalışmalar ön tespit çalışmalarıdır. Kesin tespitte ne olacağını bilemeyiz. Sayı artabilir de, eksilebilir de. Bölgedeki 15 kadar cami minaresi de zarar gördü. Bunlardan 6'sı ekipler tarafından yıkıldı. "

Bazı basın yayın organlarında, dün yaptığı açıklamasının yanlış değerlendirildiği ifade eden Vali Çiftçi, "İlçenin başka bir yere taşınması gibi yanlış anlamalar ortaya çıktı. Simav'ın başka yere taşınması söz konusu değildir" dedi.

Simav İlçesi'nde artçı sarsıntıların sürmesi nedeniyle halkın depremde zarar görmeyen evlerine henüz girmediğini anlatan Çiftçi, ilçede yaklaşık 10 bin kişinin çadırlarda kaldığını söyledi. Kızılay'ın kurduğu çadırların olduğu yerde çadır hastane de kurulduğunu ve burada sağlık hizmetlerin verildiğini belirten Vali Çiftçi, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nin(TOKİ) çeşitli nedenlerden dolayı hak sahiplerine teslim etmediği 250 konutun eksikliklerin giderilerek hak sahiplerine verileceğini bildirdi.

TOKİ'nin Simav İlçesi'nde 18 dönümlük arazi üzerine yeni konutlar yapacağını kaydeden Çiftçi depremin etkili olduğu Simav, Şaphane, pazarlar ve hisarcık ilçesindeki okulların 30 Mayıs 2011 tarihine kadar tatil edildiği söyledi.

SİYANÜR BARAJINDA SORUN YOK

Vali Kenan Çiftçi, sivil toplum kurulu temsilcilerinin çeşitli sorularını da yanıtladı. Çiftçi bir soru üzerine, Eti Gümüş A. Ş. tesislerindeki siyanür baraj havuzlarında herhangi bir sorunun olmadığını söyledi. Civar köylerdeki içme suyunda da siyanüre rastlanılmadığını bildiren Çiftçi şöyle konuştu:

"Siyanür barajıyla ilgili incelemelerimizi yaptırdık. Herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Bütün içme ve kullanma suyu kontrolleri yapılıyor. Bize gelen bilgiler itibariyle sularında hiçbir problem yok. Depremin olduğu gece vali yardımcısı Cengiz Horozoğlu ve ekibi çevrede incelemelerini yaptı. Ertesi gün bir daha yaptılar ve bir sorun olmadığını beyan ettiler. Bize gelen resmi bilgilerde hiçbir sorun yok. Burada bir bilgi kirliliği var. Bir meslek odasının 'Numune aldım, böyle çıktı' diye bir açıklaması var. Arkadaşlarımız da 'Numuneyi nereden alıyorsanız noter huzurunda beraber alalım' dediler. Kütahyalı Yargıtay Üyesi Mehmet Mutlu özel bir araştırma ekibi kurdu. Bütün suları alıp tahlil ettiler. Sonra bize, 'Sizin dediğiniz gibi herhangi bir sorun yok' dediler. Bu tür yanlış beyanatlar Kütahya'nın ekonomisine zarar verir. Bir beyanat verirken, bir şeyi konuşurken arkasını, önünü, nereye gideceğini bilmemiz lazım. " - Kütahya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Vali Çiftçi: Siyanür Barajında Sorun Yok - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement