XIII. İsviçre Türkiye Ekonomik Forumu İstanbul'da Toplandı - Son Dakika
Güncel

XIII. İsviçre Türkiye Ekonomik Forumu İstanbul'da Toplandı

XIII. İsviçre Türkiye Ekonomik Forumu İstanbul\'da Toplandı

Bu yıl XIII.'sü düzenlenen Türkiye İsviçre Ekonomik Forumu'nda katılımcılar dünyada yaşanan 4. Endüstriyel Devrime dikkat çekti.

06.12.2017 13:45  Güncelleme: 13:47

Türkiye'de İsviçre Ticaret Odası Derneği tarafından bu yıl XIII.'sü düzenlenen Türkiye İsviçre Ekonomik Forumu'nda katılımcılar dünyada yaşanan 4. Endüstriyel Devrime dikkat çekti. İstanbul'da Swissotel The Bosphorus'da 5 Aralık 2017 tarihinde gerçekleşen, İsviçre ve Türkiye'den önde gelen uzman konukların katıldığı forumda katılımcılar, "Kaçınılmaz değişim kapımızda" uyarısında bulundu. Konuşmacılar, değişime hızlı ayak uyduran ve elinden gelenin en iyisini yapanların öne çıkacağı bir dönem yaşanacağını ifade ederken, şu dikkat çekici mesajları paylaştılar:

Robotlar işlerimizi elimizden almayacak ama işlerin yüzde 40'ı değişecek.
Yeni işler yaratılacak.
Yeni Endüstri Devrimiyle değer zincirleri değişecek.
Ülkeler arasındaki ekonomik ilişkiler artacak.
Nano robotlar ile hastalıklar ortadan kalkacak.
Yapay zekalar biyolojik zekadan yüzlerce kat zeki olacak.
Serbest çalışan sayısı artacak.

Açılış konuşmasını Türkiye'de İsviçre Ticaret Odası Derneği Başkanı Arpat Şenocak'ın yaptığı Türkiye İsviçre Ekonomik Forumu'nda İsviçre Büyükelçiliği görevine 4 ay önce getirilen H.E. Dominique Paravicini ülkesinin yeni endüstri devrimine ilişkin deneyimlerini anlattı.

Dünyada Endüstri 4.0 adıyla yaşanan devrimin ülkeler arasındaki ekonomik ilişkileri artıracağını belirten Paravicini "Endüstri 4.0 ile değer zincirlerinin değiştiği bir dönem başlayacak. Bu konuda önemli yol kat eden İsviçre'deki iş kollarının yüzde 6'sı bilgi işleme ağırlık veren iş kollarıdır" dedi.

TÜRKİYE'DE ŞİRKETLER ENDÜSTRİ 2.0 NOKTASINDA

İsviçre Büyükelçisi H.E. Dominique Paravicini, Türkiye'de Endüstri 4.0 konusunda çalışmalar yapan yeterli sayıda şirket olmadığını belirterek, TÜBİTAK'a 2016 yılında yapılan Ar-Ge başvurularının çoğunun Endüstri 2.0 için yapıldığını hatırlattı.

Açılış oturumunda konuşan TÜSİAD Genel Sekreteri ve Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Kaleağası da yeni endüstri devriminin Türkiye için uzak göründüğü eleştirisinde bulundu. Oysa internet kullanımı açısından Türkiye'nin öne çıktığına dikkat çeken Bahadır Kaleağası, Türkiye'nin Sanayi Devrimine uyum sağlamasının, tekrar Avrupa Birliği yörüngesine girmesiyle mümkün olabileceğini açıkladı.

Dünyada insan ırkının çok büyük bir değişikliğin eşiğinde olduğunu anlatan Bahadır Kaleağası, Endüstri 4.0 ile gerçekleşen değişiklikleri şu sözlerle özetledi:

YAPAY ZEKALAR BİYOLOJİK ZEKADAN YÜZLERCE KAT ZEKİ OLACAK

"Nano robotlar ile sağlık sistemi daha da iyi olacak, hastalıklar ortadan kalkacak. Sanal gerçeklik, gerçeklik haline gelecek. Yapay zekalar, 2040-2050'lerde biyolojik zekadan yüzlerce kat daha fazla zeki olacaklar. Bu öngörülerin yüzde 10'u bile doğru çıkarsa, insan ırkının çok büyük değişikliğin eşiğinde olduğunu söyleyebiliriz."

"Endüstriyel Devrimler Neden Devrimcidir?" konulu oturum için Türkiye'ye gelen UBS Servet Yönetimi Küresel Başekonomisti Paul Donovan, küresel ekonomide karşımızdaki en büyük sorunun değişen ekonomik veriler olduğunu ifade etti. İngiltere örneğini veren Donovan, "İngiltere'de son 10 yılda şirket sayısı yüzde 50 arttı. Ancak vergiler hala aynı. Çünkü şirketler yatırımı artırmadı. Çoğu şirketin işleri yaptırmak için eleman istihdam etmesine gerek yok. Bu da serbest çalışan sayısının artması demek. Yani bir anlamda yatırım kelimesinin tanımı değişti. Şirketin tüm işlerini evden çalışanlara yaptırdığını düşününce yatırıma gerek kalmıyor. Gelecekte ekonomik döngülerde de değişim olacak. Sadece 10 yıl önce şirketler arasındaki işlemlerin yüzde 10'u online gerçekleşirken şimdi bu oran yüzde 70'e ulaşmış durumda…" değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmasında "Robotlar ne zaman yerimizi alacak? sorusunu da yanıtlayan Paul Donovan, "Robotlar işlerimizi almayacaklar ama işlerin yüzde 40'ı değişecek, yeni işler yaratılacak. Eskiden Japonya'dan gelen verileri bir hafta incelerdim ama artık benim yerime bunu bilgisayar yapıyor. Yapmak için işe alındığım işi artık yapmıyorum. Ama bu işe yaramıyorum demek değil. Sadece işimizin kapsamı değişti.

İnsanlar insanlarla etkileşimi seviyor. Bizim şirkette tüm katlarda bedava kahve alabildiğimiz makineler var. Girişte de aynı kahveyi parayla satan bir kahve dükkanı var. Herkes bedava kahve yerine para vererek kahve almak için sıraya giriyor. Barista ile iletişime girmek istiyor, kahve bardağına adının yanlış yazıldığını görmek istiyor."

Paul Donovan konuşmasında kendi deneyimini de aktardı: "Benim 30 poundluk ekonomi kitabımı Amazon 150 pounda sattı. Ama insanlar kitabı 30 pounda almak yerine Amazon'dan 150 pounda aldılar, araştırmadılar bile.

Değişim dünyamızda kaçınılmaz olacak, bazıları geride kalacak. Arkada kalan grubun büyümesi anti-politik sisteme neden olacak. Bu ne demek? Arkada kalan her zaman birilerini suçlar. "Sorun bende değil başkalarında" der. 4.0 Sanayi Devrimi öyle bir dönem olacak ki, kolay adapte olan, elinden gelenin en iyisini yapanlar öne çıkacak."

5 Aralık 2017 tarihinde gerçekleşen Türkiye İsviçre Ekonomik Forumu, "Endüstriyel Devrimler Neden Devrimcidir?", "Dijital Dünya Analoğa Karşı" isimli oturumları, "İşimi Yapay Zeka mı Yapacak?" konulu paneli ile izleyenlere dijital çağda nasıl rekabetçi kalınacağına ilişkin ipuçlarını aktardı. Swissotel The Bosphorus'da gerçekleşen ve 100'e yakın izleyiciye ev sahipliği yapan Ekonomik Forum'un kapanışında konuşmacı olarak katılan uzmanlara, Türkiye'de İsviçre Ticaret Odası Derneği Başkanı Arpat Şenocak birer teşekkür plaketi sundu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel XIII. İsviçre Türkiye Ekonomik Forumu İstanbul'da Toplandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement