Yardım Gönüllüsü Miyazaki, Her Yıl Etkinliklerle Anılacak - Son Dakika
Güncel

Yardım Gönüllüsü Miyazaki, Her Yıl Etkinliklerle Anılacak

Yardım Gönüllüsü Miyazaki, Her Yıl Etkinliklerle Anılacak

Van'da yıkılan Bayram Oteli'nin enkazı altında kalarak hayatını kaybeden Atsushi Miyazaki her yıl 9 Kasım'da kentte afet eğitimi konusunda etkinlik düzenleyecek.

28.11.2013 12:42  Güncelleme: 09:36

CEMAL AŞAN - Depremzedelere yardım için geldiği Van'da yıkılan Bayram Oteli'nin enkazı altında kalarak hayatını kaybeden Atsushi Miyazaki'nin de üyesi olduğu sivil toplum kuruluşu AAR Japan (Assocation for Aid and Relief, Japan), her yıl 9 Kasım'da kentte afet eğitimi konusunda etkinlik düzenleyecek.

AAR Japan Program Koordinatörü Takako Oda, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engelli çocuklar için düzenledikleri kampanya kapsamında kente geldiklerini belirterek, Van'daki depremde hayatını kaybeden Atsushi Miyazaki'yi anmak amacıyla her yıl Van ile Türkiye'nin farklı bölgelerinde afet eğitimi vermeyi amaçladıklarını söyledi.

AAR Japan'ın 'dayanışma' inancıyla kurulan bir sivil toplum kuruluşu olduğunu ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremde yıkılan Bayram Oteli'nin enkazı altında kalarak hayatını kaybeden Miyazaki ile yaralı olarak kurtarılan Miyuki Konnai'nin de üyeleri olduğunu anımsatan Oda, Miyazaki'nin ardından Van ile Japonya arasındaki ilişkilerin daha özel ve anlamlı olduğunu düşündüklerini kaydetti.

Oda, kuruluş olarak geçen yıl haziran ayında Van'daki engelli çocuklara yönelik bir kampanya düzenlediklerini, depremin yıl dönümü olan kasım ayında da engelli çocuklara tekerlekli sandalye dağıttıklarına değinerek, bu yıl da başlattıkları kampanyayı sürdürmek için kente geldiklerini ve engelli çocuklara yönelik etkinlikler düzenleyeceklerini bildirdi.

-"Japonya'da çocukluktan itibaren afet bilinci oluşturuluyor"

Miyazaki'nin hayatını kaybettiği 9 Kasım günü, Van'da öğretmen ve öğrencilere yönelik afet bilincini geliştirecek eğitimler düzenlemek için proje hazırladıklarını anlatan Oda, şöyle konuştu:

"Çalışmamız proje olarak şekillenmedi ama özellikle Miyazaki'nin anısını yaşatmaya çalışacağız. Onu hiç unutmayacağız ve anısına her yıl bir afet etkinliğini düzenlemek istiyoruz. Türkiye'de gençlere, çocuklara depremde ne yapılması gerektiği konusunda eğitimler vermeyi hedefliyoruz. Türkiye'de afet eğitimlerini göremediğim için yeterli de bulmuyorum. Türkiye de Japonya gibi çok deprem olan bir yer. Japonya'da çocukluktan itibaren deprem ve diğer afetlerle ilgili ne yapılması gerektiği konusunda sürekli tatbikat yapıyoruz. İnsanları bu konuya hazırlıyoruz. Japonya'da çocukluktan itibaren afet bilinci oluşturuluyor. Ancak Türkiye'de bu konuda oluşturulan bir şey göremedim. Japonya'da bu konuda her alanda hizmet veriliyor ve insanlar her an afet olabilecek gibi hareket ediyorlar. Ancak burada böyle bir fırsat yok."

-"Afet eğitimi konusunda kurumsallaşan bir eğitim anlayışımız yok"

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Suvat Parin de üniversite olarak afet eğitimlerini ön plana alan ve ''Miyazaki deprem toplantıları'' konulu bir proje hazırladıklarını ifade ederek, projeyi Takako Oda ile paylaştıklarını ve teorik olarak böyle bir çalışmanın yapılabileceği konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Gelecek yıldan itibaren AAR Japan ile projeyi daha sağlıklı bir zemine oturtarak Miyazaki'nin hayatını kaybettiği 9 Kasım günü "Miyazaki deprem toplantıları" adı altında afet eğitiminin ön plana alındığı toplantılar düzenleyeceklerini anlatan Parin, ilköğretim ve üniversite öğrencileri ile öğretmenlerin bu eğitimlerden yararlanacaklarını dile getirdi.

Parin, Van'ın deprem bölgesinde olmasına rağmen afet eğitimlerinin beklenen düzeyde olmadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Deprem bölgesinde olmamıza rağmen afet eğitimi ile ilgili kurumsallaşmış bir eğitimimiz yok. Biz depremi sadece deprem anlarında hatırlıyoruz, depremin yarattığı travma ve zararlarıyla anıyoruz. Fakat Japonya'da olduğu gibi küçük yaşlardan başlayarak kişilere afet durumunda ne yapılması gerektiği konusunda bir şey veremiyoruz. Afet eğitimi konusunda kurumsallaşmış bir eğitim anlayışımız yok. Belki bu projeyle öğretmenler ve öğrenciler bunu hayatlarının bir parçası haline getirecekler. Hem kendi yaşamlarına hem gittikleri yerlere afet eğitiminin etkilerini taşıyacaklar. Projeyle bunu hedefliyoruz."

-AAR Japan

1979 yılında Japonya'ya giden İndoçin mültecilerine yardım etmek amacıyla Yukika Soma tarafından kurulan AAR Japan, Asya, Afrika ve Balkanlar olmak üzere 55'i aşkın ülkede yardım faaliyetlerinde bulundu.

Kuruluş amacını, "Herkesin doğa ile uyum içinde ve insanlık onurunu koruyarak bir arada yaşayabileceği bir toplum yaratmak'' olarak tanımlayan AAR Japan, Van'da 23 Ekim 2011'de meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremde mağdur olan vatandaşlara yardım için Yumeka Ota, Atsushi Miyazaki ve Miyuki Konnai'den oluşan üç kişilik yardım ekibini Van'a göndermişti.

Van'da çalışmaya başlayan ekipten Miyazaki ve Konnai, 9 Kasım 2011'de meydana gelen ikinci depremde yıkılan Bayram Oteli'nin enkazı altında kalmış, enkaz altından yaralı olarak kurtarılan Miyazaki kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirirken, Konnai tedavi edilerek sağlığına kavuşmuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yardım Gönüllüsü Miyazaki, Her Yıl Etkinliklerle Anılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement