Adnan Menderes ve arkadaşlarının yargılandığı Yassıada'nın 'demokrasi ve özgürlük' adasına dönüştürme çalışmaları devam ediyor. Menderes'in son günlerini de geçirdiği, Doğu Roma İmparatorluğu dönemine ait kilise, zindan kalıntılarının da bulunduğu adada incelemeler yapan Adalar Savunması, adanın ağır iş makinalarınca tahrip edildiğini iddia etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde, 'demokrasi ve özgürlük adası' haline getirmek istediklerini açıkladığı Sivriada ve Yassıada'da devam eden şantiye çalışmalarını yerinde gözlemlemek isteyen yaklaşık 50 kişi Yassıada'ya çıkarma yaptı. Adalar Savunması, Mimarlar Odası, Çevre Mühendisleri Odası, Arkeologlar Derneği temsilcilerinin de aralarında bulunduğu gruba, CHP'li İBB Meclis üyelerinin yanı sıra CHP milletvekili Onursal Adıgüzel, HDP milletvekili Prof. Dr. Beyza Üstün de destek verdi. Adnan Menderes ve arkadaşlarının yargılandığı Yassıada'ya Mesa İnşaat tarafından yapılan otel ve kongre merkezi projesinin adadaki dokuya ve tarihi eserlere zarar verdiğini savunan grup, kiraladıkları tekneyle Yassıada'ya yanaştı. Yer yer gerginliğin yaşandığı gezi sırasında, proje sorumlusu Selim Rıdvan Güngör, adada incelemelerde bulunan gruba bilgi verdi.
"NASIL CESARET EDİYORLAR ANLAMIYORUM"
İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi adına 1998'de Yassıada'yı inceleyen Prof. Dr. Erendiz Özbayoğlu "Adanın şu andaki durumu tamamen yok edilmiş. Yer altı hücreleri yok edilmiş, çok tuhaf bir durum. Nasıl cesaret ediyorlar anlayamıyorum" diyerek şaşkınlığını ifade etti. Adanın korunması gerektiğini belirten Özbayoğlu "Tarihi yerler iskana açılmamalı. İskana açtınız mı oralar yok edilir" diye konuştu. CHP'li Meclis Üyesi Avedis Kevork Hilkat da "Buradaki çok kültürlü yaşam, 4. yüzyıldan kalan Doğu Roma İmparatorluğu'nun zindanları, kilise çanları nerede" diye sordu.
GERİ DÖNÜŞÜ İMKANSIZ BİR TAHRİBAT"
İncelemenin ardından açıklama yapan İBB Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Ertuğrul Gülsever, "Adaya en uygun projeyi yapsalar bile adanın imara açılmasına karşıyız. Adanın doğal halinin korunması gerektiğini savunuyoruz" dedi. HDP milletvekili Beyza Üstün ise "Buna neden olan yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne müracaat edeceğiz" dedi. Mimarlar Odası temsilci Mücella Yapıcı, Yassıada ve Sivriada'yı denetim ve izin mekanizmalarından muaf tutan 18 Nisan 2013 tarihli torba yasanın 27. Maddesinin iptal edilmesi gerektiğini belirterek "Torba yasaya dayandırılan maddenin derhal kaldırılması, bu inşaatın durdurulup tespitin yapılması gerekiyor" dedi. Yapıcı, adanın korkunç bir şekilde tahrip edildiğini belirterek "Geri dönüşü imkansız bir tahribat. Yunusların yuvalarının tepelerinde dinamitler patlatılıyor. Ağaçlar hoyratça tahrip ediliyor. Kent içinde nerede ağır makinalar varsa adada vızır vızır ağır makinalar çalışıyor" şeklinde konuştu. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Yassıada'ya Tahribat Baskını - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?