Türkiye'de 10 Ağustos'ta yapılacak cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili oy verme işlemi Almanya ve Polonya'da tamamlandı.
Polonya'daki seçmenler Türkiye'nin Varşova Büyükelçiliğinde kurulan sandıklarda yerel saatle 08.00'de itibaren oylarını kullandı. Ülkede bin 770 seçmenden 234'ü oyunu kullanırken oy kullanma oranı yüzde 13,2 de kaldı.
Varşova Büyükelçiliğinde kurulan 3 sandıkta gerçekleştirilen seçimlerde en genç seçmen 1996 doğumlu Klaudia Aysu Aydın oldu.
Almanya'da ise vatandaşlar oylarını Berlin, Hannover, Essen, Düsseldorf, Karlsruhe, Frankfurt ve Münih'te kurulan seçim merkezlerinde kullandı.
Almanya'da 1 milyon 400 bin seçmenden 113 bin 606'sı oy verdi.
Berlin'de 4 gün sonunda yaklaşık 140 bin seçmenden 11 bin 297'ü oy kullanırken, Essen ve Münster Başkonsolosluğu görev bölgesindeki 215 bin seçmenden sadece 17 bin 790'ının sandık başına gittiği öğrenildi. Düsseldorf ve Köln bölgesinde 360 bin seçmenden 24 bin 93'ü oy verdi. Münih bölgesinde 13 bin 884 seçmen seçime katıldı. Frankfurt bölgesinde 17 bin 272, Karlsruhe 18 bin 600 ve Hannover seçim merkezinde ise 10 bin 670 seçmen oy kullandı.
Kullanılan oylar daha sonra mühürlenerek başkonsolosluklarda bulunan güvenli odalara nakledildi.
Türkiye'nin Berlin Başkonsolosu Ahmet Başar Şen, gazetecilere yaptığı açıklamada 4 gün boyunca seçmenlerin rahat ve güvenli bir şekilde oylarını kullandıklarını, oyların salı günü Türkiye'den gelen kargo uçağına teslim edileceğini anlattı.
CHP Berlin Birliği Başkanı Ekrem Özdemir ise randevu sistemi ve izin dönemi nedeniyle seçimlere katılım oranının düşük olduğunu, gelecek seçimlerde farklı bir yöntem benimsenmesi gerektiğini ifade etti. Özdemir gelecek seçimlerde çiftli randevu sistemi yapılmasını ve oyların Almanya'da sayılmasının daha uygun olacağını bildirdi.
Avrupalı Türk Demokratlar Birli Berlin Şube Başkan Yardımcısı Ertan Taşkıran da seçimlere ilgi olmamasına neden olarak randevu sistemi ve izin dönemi olmasını gösterdi. Taşkıran, bu konunun büyük bir tecrübe olduğunu, gelecek seçimlerde daha farklı hareket edilebileceğini belirtti.
UETD Genel Başkanı Süleyman Çelik de seçim merkezlerinin sayısının artırılması gerektiğini kaydetti. Çelik Almanya'da seçimlere daha fazla ilgi olması için oy kullanma günlerinin arttırılması, randevu sisteminin kaldırılması ve seçim merkezleri sayısının artması gerektiğini ifade etti. - Berlin
Son Dakika › Güncel › Yurt Dışında Cumhurbaşkanı Seçimi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?