100'deki 2 Türk - Son Dakika
Güncel

100'deki 2 Türk

100\'deki 2 Türk

KİTABI, Almanya'nın önde gelen sanat eleştirmenlerinden gazeteci yazar Dirk Schwarze hazırladı.

17.06.2016 19:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KİTABI, Almanya'nın önde gelen sanat eleştirmenlerinden gazeteci yazar Dirk Schwarze hazırladı. 100 Sanatçı ve Bir Kişi/ Savaş Sonrası Çağdaş Sanatı ABC'si (100 Künstler und einer/ Ein Künstler-ABC der Nachkriegsmoderne) adlı kitapta, çeşitli ülkelerden 100 sanatçıya yer verildi.

Salvador Dali, Andy Warhol, Joseph Beuys, Ai Weiwei, Şirin Nezhat, Gerhard Richter, Mehmet Güler, Gülsün Karamustafa'nın da aralarında bulunduğu 100 sanatçı hakkındaki metinler, Dirk Schwarze'nin son 40 yılda gazetelerde, kitaplarda, sergi kataloglarında yayınlanan yazılarıyla, gazete eleştirileri, konuşmalarından oluşuyor. Schwarze'nin "Anlık değerlendirmeler" olarak tanımladığı metinler, ağırlıkla söz konusu sanatçıların sergilerinden hareketle kaleme alınmış.

DERİN İNSANİ BOYUT

Gülsün Karamustafa'yla ilgili yazı, sanatçının Kassel'daki bir sergisi üzerine yazılmış. Schwarze, "Gülsün Karamustafa'nın filmleri derin bir insani boyut içeriyor. Onun videoları sayesinde bir toplumun bilinçaltı hakkında çok şey öğreniliyor" diyor.

Mehmet Güler'le ilgili yazı ise yine aynı şehirdeki serginin açılışındaki konuşmanın metni. Schwarze, Güler'in 1993 yılındaki sergisinin açılışında yaptığı konuşmayı kitabını almış.

KASSEL'İN SANAT ELÇİSİ

1944 yılında Malatya'da doğan Mehmet Güler, 1965 yılında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü'nü, 1976'da Kassel Güzel Sanatlar Akademisi'ni başarıyla bitirdi. Eserleri 70'li yıllardan bu yana dünyanın birçok ülkesinde yüzlerce kez sergilenen Güler, Türkiye, Almanya ve İtalya'da çok sayıda ödül aldı. Yağlıboya ağırlıklı çalışmalarının yanı sıra grafik ve heykel gibi teknikler de kullanan Güler'in eserleri Türkiye'den İngiltere'ye birçok ülkede müzelerde, özel ve kurum koleksiyonlarında sergileniyor. İmzasını taşıyan en fazla eseri Frankfurt'taki Deutsche Bank koleksiyonunda yer alıyor.

1977 yılından bu yana Kassel'da yaşayan Mehmet Güler, iki yıl önce bu kentin 'Sanat Elçisi' ilan edildi ve 'Altın Rozet Liyakat Nişanı'nı ile ödüllendirildi.

BERLİN'DE SERGİ AÇMIŞTI

Gülsün Karamustafa, geçen hafta Berlin'de bir sergi açmıştı. Sanat çevrelerinden büyük övgüler alan 'Kronografya' adlı sergi, 23 Ekim'e kadar açık kalacak. 1946 yılında Ankara'da doğan Karamustafa, İstanbul'da yaşıyor ve çalışmalarını resimden sinemaya güncel sanatın birçok alanında sürdürüyor.

Dirk Schwarze, 100 Künstler und einer/ Ein Künstler-ABC der Nachkriegsmoderne adlı 220 sayfalık kitabında 100 modern sanatçıyı ve eserlerini anlatıyor.

Kaynak: Hürriyet

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement