11. Ulupamir Kültür Şöleni - Son Dakika
Güncel

11. Ulupamir Kültür Şöleni

1982 yılında Van'a getirilerek Ulupamir köyüne yerleştirilen Kırgız göçmenler, kendi kültür ve kimliklerini tanıtmak için her yıl düzenledikleri şenliklerin bu yıl 11.'sini birbirinden renkli gösterilerle gerçekleştirdi Van Valisi Karaloğlu: "Kırgız kardeşlerimiz 30 senedir bu köyde ve çevrede yaşayan Türkler ve Kürtlerle kardeş olarak yaşamaktalar"

22.06.2013 17:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afganistan'ın Pamir Yaylası'ndan göç ederek 1982 yılında Erciş'e 22 kilometre uzaklıktaki Ulupamir köyüne yerleştirilen Kırgızlar, geleneksel hale getirdikleri Ulupamir Kültür Şöleni'nin 11.'sini düzenledi.

Şenlik öncesi köy girişinde Van Valisi Münir Karaloğlu'nu atlar üzerinde karşılayan Kırgızlar, Karaloğlu'na Kırgız kıyafetlerini giydirdi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda konuşan Vali Karaloğlu, Türkiye'ye yerleşen Kırgızların Anadolu'ya yeni bir renk, yeni tat kattığını söyledi.

Karaloğlu, "Bugün Ulupamir köyümüzde yaşayan Kırgız dostlarımız, önce Kırgızistan'dan Afganistan'ın Pamir Yaylası'na yerleşti. Ardından Rusya'nın Afganistan'ı işgaliyle de çeşitli ülkelere ve ülkemize geldiler. Kırgız kardeşlerimiz 1983 yılında Erciş'in bu bölgesine, bu köyüne yerleştirildi. Anadolu ana kucağı gibidir. Anadolu bu kucakta olan herkesi kardeş yapar. Kırgız kardeşlerimiz 30 senedir bu köyde ve çevrede yaşayan Türkler ve Kürtlerle kardeş olarak yaşamaktalar. İnşallah sonsuza kadar da bu topraklarda yaşamaya devam edecekler" dedi.

AK Parti Van Milletvekili Fatih Çiftçi de, Ulupamir Kırgız Kültür Şenliği'nin gelişerek devam ettiğini belirterek, "Bu ülke kapısını bütün masum insanlara açmıştır. Bu anlamda Kırgız dostlarımız ilçemize yerleştiler. Sizler ilçemize renk kattınız. Biz sizden çok memnunuz" diye konuştu.

Konuşmalar sonrası alanda kurulan Kırgız çadırları, geleneksel kıyafetli erkek ve kadınların yaptıkları işlemelerin yer aldığı sergi gezildi. Daha sonra at üstündeki hünerlerini sergileyen Kırgızlar, "Buzkaşi" adı verilen post kapma yarışını yaptı. Oldukça heyecanlı anlara sahne olan post kapma yarışı sonrası, halk oyunları ve yarışmalar düzenlendi.

Şenliklere, Çaldıran Kaymakamı İbrahim Dündar, İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Nurettin Alkan, Erciş Belediye Başkanı Zülfükar Araboğlu, Kırgızistan Delegasyon Başkanı Ayımhan Jamankullova ve çok sayıda davetli katıldı. - Van

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 11. Ulupamir Kültür Şöleni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement