''12-15 Yılda 11 Bin Kilometre Yeni Hat Yapılacak'' - Son Dakika
Güncel

''12-15 Yılda 11 Bin Kilometre Yeni Hat Yapılacak''

\'\'12-15 Yılda 11 Bin Kilometre Yeni Hat Yapılacak\'\'

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 12-15 Yıl İçinde 11 Bin Kilometre Yeni Hat Yaparak Demiryollarındaki Yolcu Taşıma Payını Yüzde 20'nin Üzerine Çıkaracaklarını Belirtti.

02.03.2011 22:12

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Eurasiarail Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Demiryolu Lojistik Fuarı'nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, Demiryolu hatlarının tümünün sinyalizasyonunun yapılması ve çift hat olması gerektiğini belirterek, 12-15 yıl içinde 11 bin kilometre yeni hat yaparak demiryollarındaki yolcu taşıma payını yüzde 20'nin üzerine çıkaracaklarını belirtti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende konuşan Bakan Yıldırım, fuarın başarılı olmasında TCDD'nin de büyük katkısı sağlandığını söyledi. Demiryollarına yatırım yapmanın geleceği yatırım yapmak olduğunu belirten Yıldırım, "Demiryolları artık bölgemizde, Avrupa'da, Orta Asya, Uzak Doğu hatta Amerika'da yavaş yavaş geleceğin taşıma sistemi olarak öncelikli yatırımları hak eden ve hükümetlerin bu yönde ciddi yatırım yaptıkları bir sektör olmaya başladı," dedi.

Küresel ekonomik krizin sektörü bir miktar etkilese de bu durumun kısa sürede aşıldığını belirten Bakan Yıldırım, Türkiye'nin son 8 yılda demiryollarına 20 milyar liranın üzerinde yatırım yaptığını söyledi.

1950 yılından sonra demiryollarına yatırım yapılmamasına eleştiren Bakan Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de 1950-2000 yılları arasında demiryolu yapımı kalmamıştı, unutulmuştu. Demiryolları yarım asırda yok olma aşamasına geldi. Biz istiklalimizi demiryolları ile kazandık. Demiryolları Türkiye için sadece bir taşıma aracı değil, bir kültürdür, bağımsızlık sembolüdür, kalkınmanın, refahın adıdır. Demiryollarına önümüzdeki 10 yılda en az 50 milyar lira yatırım yapacağız. Bunların bir kısmı şu anda yapılan, bir kısmı sırasını bekleyen projeler."

Türkiye'deki demiryollarının yüzde 90'ının sinyalsiz ve tek hat olduğunu belirten Yıldırım, bu durumu "çağ dışı bir tablo" olarak değerlendirdi. Demiryolu hatlarının tümünün sinyalizasyonunun yapılması ve çift hat olması gerektiğine işaret eden Yıldırım, 12-15 yıl içinde 11 bin kilometre yeni hat yapıp demiryollarındaki yolcu taşıma payını yüzde 20'nin üzerine çıkaracaklarını açıkladı.

Demiryollarını ayağa kaldırmaya azmettiklerini, karar verdiklerini ve bu yoldan artık kendilerini kimsenin döndüremeyeceğini belirterek, "Kim gelirse gelsin demiryollarındaki bu kalkınma hamlesini, bu büyük projeyi durduramaz. Çünkü artık hızlı tren yol aldı, gidiyor. Eskişehir'i geçti, İstanbul'a doğru, Konya'ya, Sivas'a doğru gidiyor, Erzincan, Kars'a doğru gidecek," dedi.

TCDD GENEL MÜDÜRÜ KARAMAN

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da yaptığı konuşmada, demiryolu sektöründe pek çok parçanın yerli üretiminin yapıldığını, 2023 yılına kadar 10 bin kilometre hızlı tren, 4 bin kilometre de konvansiyonel hat inşa etmeyi hedeflediklerini bildirdi.

TÜRKEL FUARCILIK YÖNETİM KURULU BAŞKANI KORHAN

Türkel Fuarcılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Korhan Yazgan ise konuşmasında, 19 yıldır 30'u aşkın ülkede fuar organize ettiklerini, 5 Marta kadar ziyaret edilebilecek Eurasia Rail Fuarı'nın hayırlı olmasını söyledi.

20 ÜLKEDEN 110 FİRMA KATILDI

Uluslararası nitelikteki fuara, 20 ayrı ülkeden 110 firma katıldı. Çeşitli ülkelerden demiryolu kuruluşları, demiryolu teknolojileri, elektrifikasyon, sinyalizasyon, demiryolu güvenlik, taahhüt, inşaat malzemeleri, lojistik, ağır sanayi firmalarının stand açtığı fuar 5 Mart tarihine kadar açık kalacak.

Fuar alanında, yolcu, yük vagonları, lokomotifler, manyetik yükselen trenler, dar ray aralığında çalışan trenler, özel ihtiyat araçları, dişli raylı demiryolu araçları, intermodal nakliye araçları da sergilendi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel ''12-15 Yılda 11 Bin Kilometre Yeni Hat Yapılacak'' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement