200 Yakın Dini Lider İstanbul'da Bir Araya Gelecek - Son Dakika
Güncel

200 Yakın Dini Lider İstanbul'da Bir Araya Gelecek

200 Yakın Dini Lider İstanbul\'da Bir Araya Gelecek

Türkiye'den 200'e yakın dini lider ve kanaat önderi; Arap Uyanışı'nda Müslüman- Hristiyan ilişkilerini ve ortak bir gelecek tasavvurunu ele almak üzere bir araya gelecek.

05.09.2012 12:21  Güncelleme: 13:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) ve Marmara Üniversitesi Orta Doğu Araştırmaları Enstitüsü işbirliğiyle, 7-8 Eylül 2012 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenen "Arap Uyanışı ve Orta Doğu'da Barış: Müslüman ve Hristiyan Perspektifler" başlıklı uluslararası konferansta "Orta Doğu'da Barış" tartışılacak.

Arap ülkelerinden, Orta Doğu'dan ve Türkiye'den 200'e yakın dini lider ve kanaat önderi; Arap Uyanışı'nda Müslüman-Hristiyan ilişkilerini ve ortak bir gelecek tasavvurunu ele almak üzere bir araya gelecek.

Karşılama konuşmaları İSAM Başkanı Prof.Dr. M.Akif Aydın tarafından gerçekleştirilecek olan konferansın açılış konuşmalarını Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Mehmet Görmez, Mısır Başmüftüsü Şeyh Ali Cuma, Kudüs Rum Ortodoks Patriği III.Theofilos, Kataib Partisi Lideri ve Lübnan Eski Cumhurbaşkanı Emin Cemayel ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yapacak.

Asuri Doğu Kilisesi Patriği Mar Dinkha IV, Bahreyn Din İşleri Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah bin Halid El Halife, Ermeni Ortodoks Patriği Vekili Nurhan Manougian, Evanjelik Lüteryen Kilisesi/Dünya Lüteryen Federasyonu Başkanı Piskopos Dr. Munib A. Younan, Irak Sunni Vakıflar Divanı Başkanı Ahmad Abdulgaffur Al Samarrai, Irak Şii Vakıflar Divanı Başkanı Seyid Salih Al Haydari, Asuri Kadim Doğu Kilisesi Patriği Mar Addai II, Irak Yüksek İslam Konseyi Başkanı Ammar El Hakim, Libya Evkaf ve Din İşleri Bakanı Dr. Hamza Ebu Faris, Lübnan Sünni Müftüsü Reşid Kabbani, Lübnan Dağı Süryani Patriği Monsenyör Geoges Saliba, Tunus Müftüsü Osman Battikh, Tunus Ennahda Partisi Lideri Raşid Gannuşi, Ürdün Müftüsü Şeyh Abdulkerim Al Khasawneh gibi Ortadoğu'nun en önemli dini liderleri ve kanaat önderleri, toplantının katılımcıları arasında yer alıyor. Toplantıya Türkiye'den çok sayıda uzmanın yanı sıra, İstanbul ve Ankara Süryani Kadim Cemaati Ruhani Reisi ve Patrik Vekili Yusuf Çetin, Türkiye Süryani Katolik Patrik Vekili Yusuf Sağ, Turabidin Metropoliti Samuel Aktaş iştirak edecek.

Konferansta, şu sorulara yanıtlar aranacak: "Yeni Orta Doğu'da bölgenin kadim dini gelenekleri bu süreçte nerede durmaktadır? Yüzlerce yıllık bir arada yaşama kültürü ve dini çoğulculuk tecrübesi, bölgede adil ve barışçıl bir düzenin inşasına nasıl katkılar sunabilir? Müslüman ve Hristiyan topluluklar ve onların ruhani liderleri, tehditleri fırsata çevirmek için nasıl bir liderlik rolü üstlenebilir? Yeni Orta Doğu'da dini ve sosyal barışın ve uyumun tesisi için üzerimize düşen görevler nelerdir?"

Konferansta, Müslüman ve Hristiyan toplulukların ve liderlerin bu süreçte sahip olduğu rol ve sorumluluklar, bir arada yaşama kültürü açısından ele alınacak. Dini kimliklerin bir çatışma unsuru olmadığı gerçeğinden hareketle, dini liderlerin ve topluluk liderlerinin toplumsal değişim süreçlerindeki öncü rolü de müzakere edilecek. - İstanbul/ Merkez

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 200 Yakın Dini Lider İstanbul'da Bir Araya Gelecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement