Son dakika haberleri! 29 yıl sonra acılar tazelendi - Son Dakika
Güncel

Son dakika haberleri! 29 yıl sonra acılar tazelendi

Edinilen son dakika gelişmesine göre - 29 yıl sonra acılar tazelendi 3 Mart 1992 yılındaki maden faciasında şehit düşen 263 işçi dualarla anıldı Zonguldak'ta 29 yıl önce meydana gelen maden faciasında şehit düyşen 263 madenci dualarla anıldı.

03.03.2021 10:31  Güncelleme: 23:47

- 29 yıl sonra acılar tazelendi

3 Mart 1992 yılındaki maden faciasında şehit düşen 263 işçi dualarla anıldı

ZONGULDAK - Zonguldak'ta 29 yıl önce meydana gelen maden faciasında şehit düyşen 263 madenci dualarla anıldı.

TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü bahçesinde sabah 07.45'de anma töreni gerçekleştirildi. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nın okunduğu anma töreninin açılış konuşmasını Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil yaptı. Yeşil, maden ocaklarında şehit düşen işçileri andı. 173 yıldır havzada kömür ürettiklerini ifade eden Yeşil, kuruma işçi alınmasını ve işçi açıklarının giderilmesini istedi. Madenciliğin en riskli mesleklerden biri oldnuğunu beliretn Hakan Yeşil, "Burada bundan tam 29 yıl önce grizu faciası yaşadık. 263 arkadaşımızı kaybettik. Allah'tan rahmet kederli ailelerine baş sağlığı diliyorum. Yine burada 7 Ocak 2013 tarihinde taşeron şirketin çalıştığı alanda 8 arkadaşımızı kaybettik. Tüm maden şehitlerimizi rahmet, sevgi ve saygıyla anıyoruz. Madencilik dünyanın en ağır, en zor ve en riskli mesleklerinden biri. Bunu en iyi bizler biliyoruz. Çünkü havzaad 173 yıldır kömür üretiyoruz. Atalarımız ve bizler 173 yıldır yerin yüzlerce metre altında doğayla kavga ediyoruz. Elbetteki bu kavgada zaman zaman yenik düştüğümüz oluyor. Canımız yanıyor. Her kavgadan dersler çıkartıyor her zaman galip gelmenin yollarını arıyoruz. Çünkü madenler halen dünyanın en değerli kaynakları ve insanlığın daha çağdaş, daha sağlıklı, daha güvenli yaşayabilmesi için vazgeçilmez bir öneme sahiptir. Türkiye'nin kömüre ihtiyacı var. Kömür de burada var. Ama yeterince üretemiyoruz. Türkiye ihtiyacımızın büyük bir çoğunluğunu dışarıdan alıyor. TTK'nın üretimini arttırabilmesi için işçi açıklarının giderilmesi gerekiyor. Dönem dönem işçi alındığı ancak emeklilerin sürmesi nedeniyle işçi sayısında azalma devam edilyor" diye konuştu.

"Bu bir takım oyunu"

Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü Kazım Eroğlu, olayın yaşandığı gün kurumda 6 yıllık maden mühendisi olarak görev yaptığını hatırlattı. Denizin altında kömür üretildiğini ifade eden Eroğlu, "3 Mart olduğunda ben burada 6 yıllık mühendistim. En son cenazeyi aldığımda da 5 yıl sonra işletme müdürüydüm. 1997 yılında. Bu travma ve duyguları yaşamış olan bir insanım. Burada yıl dönümünde bazı keilmeleri cümle haline getirmek benim için zor. Bu bir takım oyunu, ekip oyunu. Birimizin yapacak olduğu yanlış hepimizi tetikleyecek bir hadise. Bu travmatik kazanın yıl dönümünde bizleir yalnız bırakmadınız. 3 Mart'ta hayatını kaybedenleri rahmetle anıyorum. 7 Mart'ta hayatını kaybedenleri anıyorum. Tüm maden şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Milletimizin tarihsel yürüyüşünde şehit olan bütün şehitlerimizi rahmetle anıyorum" şeklinde konuştu.

263 çocuk babasız kaldı"

CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, 1992 yılında meydana gelen faciada 263 çocuğun babasız kaldığını söyledi. TBMM'ye sunduğu kanun teklifinin kabul edilmesiyle 2003 öncesi 2014 sonrası şehit olan madencilerin yakınlarının devlette istihdam hakkına kavuşacağını ancak teklifin kabul reddedildiğini söyleyen Yavuzyılmaz, "1992'de hayatını kaybeden madencilerimizin ailelerine sahip çıkabildik mi? Ben o zaman küçük bir çocuktum. Henüz ilkokulu bitirmiş, orta okula gidiyordum. Bu facia gerçekleşti. Bir gün bir anda 263 madencinin çocukları babasız kaldı. 2018 yılı Haziran ayında milletvekili seçildikten sonra TBMM başkanlığına sunduğum ve daha önce 2003 yılı öncesi 2014 yılı sonrası arasındaki maden şehitlerinin ailelerine devlette istihdam hakkı tanıyan kanununu kapsamının genişletilerek buradaki süre sınırlaramasının kaldırılmasını sağlayan bir kanun teklifi sundum. Dolayısıyla da hem Kozlu grizu, Armutçuk ve Türkiye'nin diğer madenlerinde 2003 öncesi ve 2014 sonrasında şehit olan madencilerimizin ailelerine devlette istihdam hakkı tanıyan kanun teklifi sunduk. 2019 yılında sundum. 30 Haziran 2020 tarihinde de kanun teklifi genel kurula geldi. Eğer genel kurulda oylamada kabul edilseydi şu anda boynumuzun borcu olan bu konu çözülmüş. Maden şehitlerimizin aileleri de devlette istihdam hakkına kavuşmuş olacaktı. Ancak reddedildi" diye ifade etti.

"Zonguldak'ın varlık sebebi madencilik"

3 Mart 1992 yılında meydana gelen olayda şehit düşen işçiler olmak üzere havza tarihinde şehit düşen madencileri anan Vali Mustafa Tutulmaz da "Gerçekten madencilik zor bir görev. Riskli bir görev. Eksi 600'lerde çalışıyor olmak çok zor bir duygu. Gerçekten adrenalini en fazla yükselten insanların kısa süreliğin ebile bulunmaktan kaçınacağı bir ortamda bir ömür geçirmek kolay değil. İşte buna talip olan ve bunu devam ettiren madenci kardeşlerimi kutluyorum. Zonguldak madencilikle var olan ve bugüne kadar hayatını devam ettiren şehirlerimizden birisi. Hatta varlık sebebi Zonguldak'ın madencilik" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Kur-an'ı Kerim okundu. Yapılan duaların ardından tören sona erdi. Anma töreninin ardından 08: 00-16: 00 vardiyasında görevli işçiler maden ocağının yolunu tuttu. Törene protokol üyelerinin yanı sıra Zonguldak Kömürspor takımı da katıldı.

Son dakika haberleri! 29 yıl sonra acılar tazelendi
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Son dakika haberleri! 29 yıl sonra acılar tazelendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement